Samenwerkingsvormen
Er zijn veel mogelijkheden om samen te werken, kennis te ontwikkelen en te delen, en van elkaar te leren. Op deze pagina vind je de belangrijkste samenwerkingsvormen op een rij.
Studentopdrachten
Een groep studenten werkt aan een praktijkvraagstuk van de rijksoverheid. Het resultaat kan een concreet product zijn, en/of antwoorden op afgebakende vragen. Denk bijvoorbeeld aan een cyberweerbaarheidsscan, proof of concept, de ontwikkeling van software of een game.
Inzet vanuit het Rijk
Periode: gemiddeld 8 tot 10 weken.
Begeleiding: gemiddeld 2 uur per week.
Budget: zelden kosten aan verbonden.
Voorbeeld uit de praktijk: studenten maken deep-fake video
Wat zijn de nieuwste commerciële en open source technieken op gebied van deep-fake? Om de dreiging hiervan in te schatten, heeft de Koninklijke Marechaussee studenten gevraagd om met die technieken een deep-fake video te maken.
Een stagiair werkt mee binnen jouw organisatie en kan een concrete opdracht uitvoeren die nieuwe kennis en inzichten oplevert. Bijvoorbeeld door mee te denken over hoe je data kunt inzetten, of door een verbeteraanpak te ontwikkelen voor een bestaand proces binnen jouw organisatie.
Vaak kiezen stagairs hun eerste baan bij de organisatie waar de stage is geweest. Zo is een stageproject ook meteen een manier om nieuw I-talent aan te trekken.
Rijks I-Stage is onderdeel van I-Partnerschap. Het team neemt jou werk uit handen bij de werving en voorselectie van jong I-talent. Zij werven zelf ook actief en zorgen ervoor dat jong I-talent een goed beeld krijgt van het Rijk en de vele carrièremogelijkheden.
Inzet vanuit het Rijk
Tijdsduur: duur stage 3 tot 6 maanden
Begeleiding: 2 tot 4 uur per week
Budget: stagevergoeding (in 2023: 747 euro per maand, bij een vijfdaagse werkweek van 36 uur)
Hoort bij het laatste studiejaar en bestaat uit een opdracht waar vaak een eindscriptie of advies bij hoort. Het kan een onderzoek zijn. Of bijvoorbeeld de ontwikkeling van een model/aanpak voor hoe een nieuwe technologie is toe te passen binnen jouw organisatie.
Rijks I-Stage is onderdeel van I-Partnerschap. Het team neemt jou werk uit handen bij de werving en voorselectie van jong I-talent. Zij werven zelf ook actief en zorgen ervoor dat jong I-talent een goed beeld krijgt van het Rijk en de vele carrièremogelijkheden.
Inzet vanuit het Rijk
Tijdsduur: 3 tot 6 maanden.
Begeleiding: 2 tot 4 uur per week.
Budget: meestal gelijk aan een stagevergoeding (in 2023: 747,00 euro per maand, bij een vijfdaagse werkweek van 36 uur).
Zoekt jouw departement of uitvoeringsorganisatie een specialist op het gebied van Java-programmeren? Wil je jouw team versterken met een talentvolle data-analist? Veel I-studenten zoeken een bijbaan die aansluit bij hun studie. Volop kansen dus om I-talent aan te trekken dat na de studie graag wil solliciteren op een baan.
Rijks I-Stage is onderdeel van I-Partnerschap. Het team neemt jou werk uit handen bij de werving en voorselectie van jong I-talent. Zij werven zelf ook actief en zorgen ervoor dat jong I-talent een goed beeld krijgt van het Rijk en de vele carrièremogelijkheden.
Inzet vanuit het Rijk
Tijd en begeleiding: inzet van medewerker(s), afhankelijk van het contract.
Budget: salaris van de student.
Voorbeeld uit de praktijk: Defensity
Het ministerie van Defensie heeft een succesvol bijbanenprogramma waarin studenten op hun studiegebied ervaring opdoen.
Een hackathon is een meerdaagse pressure cooking sessie die bij uitstek geschikt is om in interdisciplinaire groepen met onder andere collega’s, IT’ers en studenten te kijken naar maatschappelijke vraagstukken van de rijksoverheid.
Inzet vanuit het Rijk
Tijd en begeleiding: Inzet van medewerker(s) gedurende enkele dagen.
Budget: Afhankelijk van de omvang, locatie en nodige begeleiding.
Voorbeeld uit de praktijk: Hackathon Landelijke Meldkamer
De Landelijke Meldkamer Samenwerking (LMS) organiseerde samen met onder andere de politie en de Koninklijke Marechaussee een grootschalige hackathon over de vraag hoe je het hulpverleningsproces veilig kunt organiseren samen met inwoners.
Onderzoek
I-Partnerschap stelt op basis van beleidsagenda’s en onderzoeksvragen vanuit rijksorganisaties en onderwijsinstellingen kennisontwikkelportfolio’s op. Via deze agenda’s stimuleren we continue kennisontwikkeling en -deling, en krijg jij toegang tot een onuitputtelijke kennisbron. Zo helpen we onderzoek naar de belangrijkste I-thema’s structureel onderdeel te maken van je activiteiten, zodat jij tot de juiste innovaties komt.
Een promovendus helpt de nodige I-kennis binnen jouw organisatie te ontwikkelen. I-Partnerschap heeft hiervoor het I-Doctoraatsprogramma. De onderzoeker treedt voor zes jaar in dienst van jouw organisatie, werkt drie dagen en doet twee dagen onderzoek. Met een promovendus verbind je jouw organisatie dus voor langere tijd aan een toptalent en aan de wetenschap, zodat je continu stappen kunt zetten op digitaliseringsvraagstukken.
Geen formatieruimte, wel de middelen om een promovendus te bekostigen? Dan kan de onderzoeker ook in dienst van de universiteit fulltime onderzoek doen. Het traject duurt dan korter (4 jaar), zonder het voordeel van een extra kracht die naast het onderzoek, werkt aan tussentijdse vraagstukken.
Inzet vanuit het Rijk
Tijdsduur: afhankelijk van het onderzoek (richttermijn 5 á 6 jaar)
Personeel: onderzoekers in deeltijd aannemen of eigen medewerkers vrijstellen voor het doen van onderzoek
Budget: 15.000-25.000 euro per jaar vergoeding voor begeleiding van junior onderzoeker (onderwijs); loonkosten personeel.
Voorbeeld uit de praktijk: Nationaal Politielab
In het Nationaal Politielab AI zijn promovendi in dienst bij de politie. Tegelijkertijd doorlopen zij een promotietraject bij de Universiteit Utrecht. Samen met de politie onderzoeken zij hoe kunstmatige intelligentie het politiewerk kan ondersteunen.
Bij verschillende hogescholen en universiteiten zijn overheidsmedewerkers parttime actief als onderzoeker of lector. Bij sommige rijksorganisaties is dit zelfs speerpunt binnen het HR- en innovatiebeleid. Deze vorm van samenwerken geeft continue toegang tot de laatste kennis binnen het onderwijs.
Inzet vanuit het Rijk
Tijd en personeel: vrijstelling van medewerker(s); in sommige gevallen een detachering.
Voorbeeld uit de praktijk: Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC)
Vrijwel alle onderzoekers bij het NCSC zijn in deeltijd actief bij een universiteit om direct toegang te hebben tot de laatste kennis op het gebied van de snelle ontwikkelingen in cyber security.
In een fysieke ruimte gaan ambtenaren, studenten en onderzoekers samen aan de slag met fundamentele en praktijkgerichte digitaliseringsvraagstukken binnen een specifiek thema, denk bijvoorbeeld aan data science, AI of blockchain. Een fieldlab is een uitstekende manier om structureel kennis met elkaar te delen en ontwikkelen.
Inzet vanuit het Rijk
Tijd: formuleren van de vraag.
Personeel: onderzoekers in deeltijd aannemen of eigen medewerkers vrijstellen voor het doen of begeleiden van onderzoek en/of opdrachten.
Budget: afhankelijk van duur en aanpak.
Voorbeeld uit de praktijk: Robotica Lab
Studenten en promovendi van Fontys Hogescholen en TU Eindhoven, en specialisten van het Ministerie van Defensie, de Nationale Politie en de Koninklijke Marechaussee werken samen om robots onder andere te leren gebouwen te verkennen en daarbinnen taken uit te voeren.
Kennisdeling
Tijdens deze bijeenkomsten verbinden we overheids- en onderwijspartners in de regio met elkaar aan de hand van een relevant thema waarop samenwerking mogelijk is.
Als I-Partnerschap zitten we boven op de kennis en ontwikkelingen op gebied van digitalisering en informatiehuishouding. We weten waar het onderwijs mee bezig is, welke onderzoeken lopen. En wat speelt binnen onze partners, en breder binnen het Rijk. Om die kennis te delen, organiseren we regelmatig inspiratiesessies, waarin een specialist je meeneemt in een relevant en actueel onderwerp.
Via I-Partnerschap heb je toegang tot een gevarieerd netwerk van onderwijs- en overheidspartners die werken aan innovatie. Wij helpen je om de verbindingen te leggen met de juiste mensen en initiatieven, die voor jou echt relevant zijn. Hiervoor zetten we ons eigen platform in, maar ook de Rijks Innovatie Community (RIC).
Onderwijsprogramma's
Is er in jouw rijksorganisatie kennis nodig die nog ontbreekt in de opleidingen? Vaak is het mogelijk om een digitaliseringsvraagstuk in te brengen in een onderwijsprogramma aan een mbo, hogeschool of universiteit. Een volgende stap kan zijn om je als partner aan te sluiten bij de ontwikkeling van een minor (ho), of een keuzedeel (mbo).
Denk bijvoorbeeld aan een minor Cybersecurity of een minor E-governance. Je kunt dan meedenken over de inhoud van het programma, en daar eventueel in de praktijk zelf een bijdrage aan leveren. Bijvoorbeeld door (stage-)opdrachten te leveren, of een gastcollege te verzorgen.
Inzet vanuit het Rijk
Tijd: inzet personeel voor deelname in onderwijs(ontwikkeling).
Personeel: vrijstellen medewerkers voor onderwijsactiviteiten.
Budget: mede financieren van onderwijs(ontwikkeling).
Een overheidsmedewerker wordt in deeltijd vrijgesteld om binnen het onderwijs gastcolleges te verzorgen over vraagstukken die bij het Rijk spelen, bijvoorbeeld via casestudies of masterclasses. De theorie gaat hierdoor leven voor studenten, en het onderwijs sluit beter aan op de praktijk. Bijkomend voordeel is dat je jezelf als overheidsorganisatie kunt presenteren als interessante werkgever.
Inzet vanuit het Rijk
Tijdsduur: afhankelijk van het onderwijsprogramma.
Personeel: deeltijd inzet van medewerker in het hoger onderwijs.
Voorbeeld uit de praktijk: Universiteit Leiden
Werkt geregeld met gastdocenten vanuit het Rijk om een college van één tot meer uren te geven. De gastdocent vertelt hoe de theorie in de praktijk bij het Rijk wordt toegepast en geeft een beeld van de werkzaamheden bij het Rijk.