Systemisch werken

Herken je dit? Het lijkt alsof jouw organisatie of team niet soepel functioneert en problemen blijven aanhouden. Conventionele hulpmiddelen en interventies helpen niet of slechts tijdelijk. Er is dan een andere benadering nodig om je team optimaal te laten functioneren. Maak kennis met de systemische benadering voor leidinggevenden.

Wat is systemisch werken?

Een systemische benadering geeft snel en effectief inzicht in de dynamiek en verborgen belemmeringen binnen een groep mensen of organisatie (het systeem). Dit perspectief laat ook zien waar spanningen en verstoorde verhoudingen vandaan komen en wat er veranderd kan worden om het systeem (jouw team) optimaal te laten functioneren. De systemische benadering is relevant als:

  • Een probleem al geruime tijd bestaat
  • Eerdere benaderingen geen vooruitgang of oplossingen hebben gebracht
  • De oorzaak niet direct duidelijk is
  • Er is sprake van energieverlies
  • Je wilt dat jijzelf, anderen of het team volledig tot hun recht komen met alle aanwezige talenten, door middel van de systemische principes

Hoe kunnen we jou helpen?

Heb je interesse in systemisch werken? Rijksconsultants biedt verschillende manieren aan om met systemisch werken aan de slag te gaan. Hieronder presenteren wij ons aanbod:

Maandelijkse systemische ervaringen

Wil je voor het eerst kennis maken met systemisch werken? Maandelijks biedt Rijksconsultants een systemisch ervaring in Den Haag. Bekijk wanneer de eerstvolgende ervaring is in de kalender maandelijkse systemische ervaringen.

Volg een training systemisch leiderschap

Ben je een leidinggevende in schaal 13 tot en met 15 met personeelsverantwoordelijkheid? Dan nodigen we je uit voor de systemisch leiderschapstraining van Rijksconsultants. In vier dagdelen (verspreid over drie dagen) laten we je de principes zien van systemisch werken binnen de Rijksoverheid.

Maatwerk systemisch werken

Heb je een specifieke vraag of probleem? Stuur ons een e-mail om te kijken hoe we je met jouw vraagstuk kunnen helpen.

vlnr: Femmeke van Welsenes, Els Vergouwen, Irene Lauf-Beumer, Just Kalverkamp, Christel Brussen, Liedewij Petit

Meer informatie of op zoek naar verdieping?

Heb je vragen? Of wil je graag een certificaat behalen, dieper op een bepaald onderdeel in gaan, een systemisch advies ontvangen, een systemische coachtraject (laten) starten of een maatwerktoepassing speciaal voor jouw organisatie samenstellen? Rijksconsultants helpt je graag bij het vinden van het juiste vervolgtraject. Neem contact via systemischwerken@rijksoverheid.nl.

Irene Lauf-Beumer, Liedewij Petit, Femmeke van Welsenes, Just Kalverkamp en Christel Brussen