Jong I-talent aantrekken en behouden: via een stage naar een startersbaan

Arfan Bholai deed zijn afstudeerstage bij SSC-ICT en is nu inkoopadviseur voor het inhuren van personeel bij SSC-ICT, een van de grootste ICT-dienstverleners van Nederland. Deze rijksorganisatie zorgt ervoor dat de ruim 40.000 medewerkers van 7 ministeries overal en veilig kunnen werken. Judith Witte, coördinator van het stagebureau van SSC ICT heeft bijgedragen aan de soepele doorstroom van Arfan van een stage naar een startersbaan.  Judith: "Onze ambitie in 2023 was om uiteindelijk 25 procent van de stagiairs soepel te laten instromen in een baan.” Hoe is het voor Arfan om stage te lopen en door te stromen naar een startersbaan?

Arfan Bholai en Judith Witte

Arfan was bedrijfskundestudent aan de Haagse Hogeschool. SSC-ICT was niet nieuw voor Arfan, want ook zijn meeloopstage deed hij al bij deze organisatie. “Ik was echt verrast toen ik begon. Vanuit mijn eigen team werd ik heel goed begeleid, ik kon veel vragen stellen, deed mee aan vergaderingen en hoefde bijvoorbeeld geen ‘domme’ klusjes te doen. Omdat het zo goed was bevallen, heb ik toen meteen geregeld dat ik kon terugkomen voor mijn afstudeeronderzoek. Na mijn afstuderen ben gestart op de afdeling Inkoop, Contract- en Licentiemanagement (ICL) als inkoopadviseur voor het inhuren van personeel bij SSC-ICT.”

Pentest

Zo gezegd, zo gedaan. Voor de business unit Standaard Service onderzocht Arfan hoe zij hun pentest dienstverlening kunnen verbeteren. “Een pentest is een soort security test, waarbij je gaat hacken om te zien waar de zwakheden van het systeem zitten. Dit hacken gebeurt door een extern bedrijf, maar wij moeten hier wel zaken voor regelen en in gang zetten. Onze klanten zijn onder andere Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en VWS. Zij werken met systemen die allemaal bij ons in beheer zijn.”

Hackers

Eens in de zoveel tijd is het nodig om een systeem te testen, en te kijken of het nog wel goed beveiligd is. “Want hackers zitten ook niet stil, die blijven innoveren om zo te proberen binnen te komen,” vertelt Arfan. “Het duurt best wel lang voordat de test kan plaatsvinden. Ik heb in kaart gebracht waar de knelpunten zitten, waarom het zo lang duurt en wat klanten precies willen. Hiervoor heb ik bijvoorbeeld interviews met klanten gedaan.”

Goede energie

Arfan was een van de 50 stagiairs die SSC-ICT in 2023 een startersbaan wilde aan bieden. Aan Judith Witte, coördinator van het stagebureau van SSC ICT de taak om ze – samen met teammanagers en afdelingshoofden - ook te vinden. Judith: “Onze ambitie in 2023 was om uiteindelijk 25 procent van de stagiairs soepel te laten instromen in een baan; via startersplekken en traineeplaatsen en via opleidingsklassen voor moeilijk vervulbare vacatures. Hier zijn we al doende en experimenterend mee bezig. Wat lukt en wat is er nog nodig? Daar zit heel veel goede energie op.”

Schoolvoorbeeld

“Dat Arfan al een meeloopstage deed en ook graag bij SSC-ICT wilde afstuderen, is natuurlijk het schoolvoorbeeld van hoe wij het graag zien,” geeft Judith aan. “Dat we de studenten kunnen blijven boeien. Dat ze ook bij ons willen afstuderen en uiteindelijk ergens bij ons een mooie werkplek vinden. Het liefst natuurlijk bij SSC ICT, maar het is sowieso al heel fijn als we studenten kunnen behouden voor het Rijk.”

Netwerken

Om stagiairs vanaf dag één warm te maken voor SSC-ICT en het Rijk, krijgen zij vanuit het stagebureau een uitgebreid introductieprogramma. Judith: “Dit programma staat in het teken van netwerken, een competentie die je je hele carrière goed kunt gebruiken. Het programma bestaat uit vijf evenementen tijdens de stageperiode waar studenten elkaar kunnen ontmoeten, leren kennen en de gelegenheid krijgen om hun netwerk op te bouwen en uit te breiden.”

Zoals een DISC Light Workshop, over gedragsstijlen en bijbehorende kleuren, het interactieve LEAN enveloppen spel, een BHV-rondleiding – hoe stel je bijvoorbeeld je bureaustoel goed in? - en bezoeken aan diverse rijksgebouwen. “Want dat is ook werken bij het Rijk. Dat je bij die verschillende rijkskantoren naar binnen kunt en verschillende sferen kunt proeven,” voegt Judith toe.

Leeftijdsgenoten

Naast het introductieprogramma is er ook de SSC-ICT stagegroep. Arfan: “Zij zorgen voor cursussen, je doet leuke dingen samen en je kunt altijd bij de coördinatoren terecht om een praatje te maken, of advies te vragen.’’ En dan is Arfan ook nog lid van Jong SSC-ICT “Dat is een soort activiteitengroep, waarmee we dingen doen als bowlen, lekker uit eten, of midgetgolfen, ik heb al meerdere leuke dingen gedaan. Hier leer je andere jongeren kennen die ook bij SSC ICT werken. Iedereen werkt veel thuis en sommige afdelingen zijn ook nog eens beveiligd, waardoor je elkaar niet zomaar op kantoor tegenkomt. Door deze groep leer je echt veel mensen kennen. En het zijn je leeftijdsgenoten, waaronder ook veel stagiairs, dus je kunt makkelijk dingen aan elkaar vragen.”

Traineeship

Tijdens het afstuderen gaf Arfan al aan dat hij na zijn afstuderen graag bij de overheid blijft werken: “Ik vind de flexibiliteit en informele werksfeer prettig, en dat je veel doorgroeimogelijkheden hebt. Dat is voor mij wel belangrijk. Tijdens mijn afstudeerstage had ik al gesprekken met mijn manager om te kijken wat de opties waren, want hij wilde mij daar heel graag bij helpen. Zo heeft hij me getipt voor een traineeship SSC-ICT. Daar liep ik wel warm voor, dus ben ik gaan kijken wat het te bieden had!” Na het afstuderen is Arfan gestart als Inkoopadviseur voor het inhuren van personeel, bij de afdeling Inkoop, Contract- en Licentiemanagement (ICL) van SSC-ICT.

Enthousiast geworden en wil je ook jong I-talent aantrekken binnen jouw organisatie?

Rijks I-Stage helpt jou met het promoten van de stagevacature onder jong I-Talent, het matchen van een stagiaire aan de stageopdracht. Is de opdracht nog niet helder? Dan helpt Rijks I-stage ook bij het formuleren van de stageopdracht. Neem contact op met Rijks I-Stage via rijksistage@rijksoverheid.nl of vul het contactformulier in.

Wil je meer informatie? Bekijk de website van Rijks I-Stage.

Rijks I-Stage is onderdeel van I-Partnerschap.