Rijksinnovators de diepte in tijdens 48h Innovatie Deep Dive

Van 14 tot en met 16 juni organiseerde Innoveren met Impact de 48h Innovatie Deep Dive. Hier dook een twintigtal rijksinnovators - van onder andere het Ministerie van Justitie & Veiligheid, RADIO en het Rijks ICT Gilde – onder leiding van Diederik van Leeuwen en Mark Dierkes van I-Interim Rijk, diep in de onderwerpen innovatie en innovatiemanagement. Tijdens een innovatietoer door het Rijksmuseum en een bezoek aan The Next Web (TNW) werden de deelnemers ondergedompeld in inspiratie, inzichten en kennis. Aansluitend ging men in workshops aan de slag met de vraag: welke innovaties uit het bedrijfsleven zijn interessant? En hoe kunnen we deze inzetten voor de Rijksoverheid?

Op de eerste dag van de Deep Dive verzamelde de groep zich in het Rijksmuseum. In een inspirerende rondleiding werd verteld over innovaties in kunst en architectuur door de jaren heen. En welke maatschappelijke impact innovaties in de kunsten hadden. Er werd uitgelegd hoe van Gogh onder invloed van het impressionisme en het pointillisme een nieuwe schilderstijl met verfstreken en felle heldere kleuren ontwikkelde. Hoe Suze Robertson met haar feministische inslag, expressieve manier van schilderen en tekenen, gedurfde materiaalkeuze en uitbundige kleurgebruik de Nederlandse kunst begin 20ste eeuw radicaal vernieuwde en verhief. Er werd uitgelegd waarom het Rijksmuseum al meerdere eeuwen een innovatief, architectonisch hoogstandje is; vanaf Cuypers eerste ontwerp tot en met de verbouwing door Cruz Y Ortiz. Het verhaal achter Operatie Nachtwacht mocht ook niet ontbreken. Het Rijksmuseum onderzoekt via innovatieve technieken én samenwerkingen hoe het doek optimaal bewaard blijft voor komende generaties. In alles klonken twee belangrijke lessen voor innovatie door: van ‘proberen kun je leren’ en ‘zonder wrijving geen glans’. Kortom, innoveren is van alle tijden.

Inspiratie opdoen bij The Next Web

Op dag twee en drie gingen de Deep Divers naar The Next Web Conference (TNW): Europa’s meest toonaangevende technologie evenement. Hier ging men in kleine groepjes aan de hand van één van de zes thema’s van de Innovatie Maturity Scan (innoveren in overheidscontext, leiderschap, cultuur, sociaal, sturing of uitvoering) kijken naar startups, interessante innovaties uit het bedrijfsleven en luisteren speeches van innovators van wereldklasse. Onderwerpen van digitale transformatie en Net Zero, tot Artificial General Intelligence (AGI) en creatieve innovatietechnieken passeerden de revue. Verder kreeg men ruim de kans om in festivalsferen te netwerken.

Elke dag keihard werken

Mocht je denken: wat een snoepreisje. Voor de innovators was het gewoon keihard werken. Onder leiding van Diederik van Leeuwen (interim- en programmadirecteur I-Interim Rijk) en Mark Dierkes (programmamanager I-Interim Rijk) ging men dieper in op het Innovatie Maturity Model en innovatiemanagement. Dit model wordt ook behandeld in de opleiding Innovatiemanagement en helpt bij het sturen van innovatieprojecten. Daarnaast ging men in het Stappenplan Innovatieprojecten en de Innovatietoolkit: een praktische gids en verzameling tools voor het vormgeven van innovatieprojecten. Verder is er gezorgd voor een levendige onderlinge uitwisseling van kennis en inzichten. Een deelnemer verwoordt zijn ervaring als volgt: ‘Het contact met innovatiecollega’s binnen het Rijk is verbeterd. Ik weet nu beter wie waarmee bezig is. Het was enorm waardevol om te spreken met startups en mensen op het congres. Ook om te zien hoe snel technologische ontwikkelingen gaan en wat er buiten de overheid gebeurt. Het is enorm belangrijk dat we de opgedane kennis en inzichten intern delen.’

Podcasts en kennisartikelen

Tijdens de 48h Innovatie Deep Dive zijn zes podcasts opgenomen waarin Diederik van Leeuwen en Mark Dierkes in gesprek gaan met de deelnemers over hun inzichten ervaringen. Daarnaast leveren alle deelnemers kennisartikelen op in lijn met het aan hen toebedeelde thema. Al deze content wordt gedeeld via de website van Innoveren met Impact. Zó hopen ze rijkscollega’s te informeren, inspireren en activeren om werk te maken van innovatie.

Meer weten?

De 48h Innovatie Deep Dive was een initiatief van Innoveren met Impact, een thema van de Rijksorganisatie ODI. Je kunt bij Innoveren met Impact terecht voor al jouw innovatievraagstukken en meer.

Vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel kun je mailen naar innoverenmetimpact@rijksoverheid.nl.