De Innovatie Maturity Scan is een scan om de innovatievolwassenheid van een organisatie te meten. Hoe innovatievolwassen is jouw organisatie?
Vijf segmenten
Met de Innovatie Maturity Scan kunnen managers en medewerkers, snel en eenvoudig, zien hoe hun organisatie er op het gebied van innovatiemanagement voor staat. De scan behandelt vijf segmenten: leiderschap, cultuur, sociaal, uitvoering en sturing. Meer informatie hierover vind je onder aan de pagina bij: Vijf segmenten van de Innovatie Maturity scan.
Heldere inzichten
De scan levert een praatplaat op, een visueel verslag dat de kern van je innovatievraagstuk helder maakt en aanzet tot actie. De inhoud is gebaseerd op van een meting onder een geselecteerd aantal deelnemers – vaak een mix van managers en medewerkers – die betrokken zijn bij innovatie binnen je organisatie.
Startpunt voor innovatie
De inzichten van de praatplaat kunnen gebruikt worden om een eigen, organisatie specifieke aanpak te ontwikkelen. Of om innovatiemanagement binnen de organisatie verder te professionaliseren. Hij is niet bedoeld als checklist of keurslijf, maar als startpunt of referentie voor de innovatiedoelstellingen van jouw organisatie.
Zelf aan de slag
Voor iedereen die meer wil leren over de werking van de scan is er een 'zelf-scan' beschikbaar. Deze kun je vrij eenvoudig zelf doen via onderstaande button.
Onder begeleiding
Wil je onder begeleiding een workshop laten uitvoeren of uitleg over de scan? Onze innovatie experts helpen je daarbij graag op weg. Je kunt bij ons terecht voor een workshop, het begeleiden van de Innovatiemanagement Scan en het maken van een plan van aanpak na de scan. Neem contact met ons op via de onderstaande button.
Voor het meten van de volwassenheid van de innovatie-organisatie en het -management, zijn verschillende mogelijkheden voorhanden. Vaak zijn deze gebaseerd op het bedrijfsleven of internationaal. De opbouw van de Innovatiemanagement scan van Rijksorganisatie ODI is mede gebaseerd op de innovatie assessments van de TIM Foundation en op maat uitgewerkt voor Rijksorganisaties en overheden. De scan wordt uitgevoerd door stellingen te beantwoorden verdeeld over een 5-tal segmenten:
1 LEIDERSCHAP
Sterk leiderschap door het management is essentieel voor continue innovatie. Het management moet het goede voorbeeld geven en de kernwaarden, missie, visie en het ondersteunende beleid van de organisatie volledig onderschrijven. Dit kan niet worden gedelegeerd. Het management moet innovatieactiviteiten opnemen in de strategie en planning en zelf deelnemen aan, ondersteunen en bevorderen van innovatieactiviteiten binnen de organisatie. Management op alle niveaus moet de kernwaarden, de missie, visie, het beleid, de innovatiedoelstellingen van de organisatie en het belang van innovatie uitdragen en communiceren. Management op alle niveaus is betrokken bij innovatie, inventariseert en houdt rekening met alle belanghebbenden, beoordeelt de voortgang bij alle activiteiten met innovatie en zorgt dat de randvoorwaarden om innovatief te kunnen werken worden ingevuld.
2 CULTUUR
Een cultuur weerspiegelt de waarden en het gedragspatroon van een organisatie. Het is meestal een verlengstuk van het algemeen management en wordt vaak de persoonlijkheid van de organisatie genoemd. Om blijvende en duurzame innovatie te bereiken moet de cultuur van de organisatie creativiteit stimuleren en innovatie ondersteunen als een geplande en gemanagede activiteit. Innovatie zal daarmee een kernfunctie van de organisatie worden en innovatie op alle niveaus en met meer impact mogelijk maken
3 SOCIAAL
De werkomgeving (waaronder werkplek, faciliteiten) van een organisatie kan innovatie enorm stimuleren. De betrokkenheid, autonomie en erkenning van werknemers hierbij is van cruciaal beelang. De organisatie moet daarnaast streven naar een positieve impact op het milieu en de samenleving, door de invoering van een organisatiebrede maatschappelijke verantwoordelijkheid.
4 UITVOERING
Het management is verantwoordelijk voor het verstrekken van de middelen die nodig zijn om de innovatieactiviteiten uit te voeren en de cultuur van de organisatie te ondersteunen. Er zijn drie generieke fasen voor de planning en uitvoering van alle innovatieactiviteiten. Deze fasen staan bekend als Exploreren, Experimenteren en Excelleren
5 STURING
Er zijn processen nodig om de innovatieactiviteiten van de organisatie (beleid, processen en projecten) te meten en te bewaken. Er moet een aanpak voor continue verbetering worden geïmplementeerd om de doeltreffendheid van het innovatie management systeem te verbeteren om de doelstellingen te bereiken. Bijsturen op basis van opgedane inzichten is essentieel.
Deze clusters worden opgedeeld in 2 of 3 segmenten die concrete uitwerking en inzet vragen om tot een samenhangend innovatie management systeem te komen. Zo ontstaat een waaier van 12 segmenten die in de scan gemeten worden.
Voer de scan uit op de website van de Innovatie Maturity Scan. De meting vindt plaats aan de hand van 5 stellingen per segment die beoordeeld worden op een 5-puntsschaal in hoeverre de stelling van toepassing is op de organisatie. In het menu van de uitvoering van de Innovatie Maturity Scan staat een self-scan (demo). Deze kan iedereen zelf invullen en daarmee ook inzicht krijgen in de vragenset en werking van de scan. Dit is altijd een scan gebaseerd op de meting van 1 respondent. Je kunt deze zelf-scan ook gebruiken met je team door deze samen in te vullen of door de scores van individuele scans te bespreken met elkaar.
Voor een groepscan (al dan niet met het meten van ambitieniveau) en bijbehorende workshop en begeleiding kun je contact opnemen met ons team via de contactpagina.
‘Maturity’ of maturiteit betekent een zekere mate van volwassenheid van de organisatie. De uitvoering van de scan geeft hiervan een eerste beeld en daarmee een indicatie van het potentiële succes van innoveren. De indicaties (inclusief een inschatting van de doorlooptijd voor uitwerking en implementatie om te komen tot een volgende niveau) geven we het label ‘levels of maturity’ en die staan voor:
Level 1: De organisatie staat nog aan de vooravond van het opstarten van een innovatie management aanpak, innovaties hebben niet of nauwelijks de gewenste impact en worden niet vanuit een integrale visie en strategie ingezet (onderzoeken en opstarten van eerste uitvoering innovatie-management systeem neemt 3 tot 9 maanden in beslag);
Level 2: De organisatie is overtuigd van een meer structurele aanpak met innovatiemanagement en begint onderdelen uit deze aanpak stapsgewijs te implementeren. De impact van innovaties neemt daardoor toe (deze verdere ontwikkeling van het eigen model zal vaak nog eens 6 tot 12 maanden duren);
Level 3: Na implementatie van het innovatiemanagement systeem volgt een fase waarin de organisatie, processen en cultuur moet gaan passen bij innovatief werken. Acceptatie en enthousiasme gaan toenemen doordat innovaties het gewenste effect opleveren (reken op 12 tot 36 maanden voor deze moeilijke stap en beoogde effecten);
Level 4: De organisatie wordt volwassen op het gebied van innovatie en deze beginnen nu in een hoger tempo, op grotere schaal majeure, positieve impact te hebben (24 tot 48 maanden of meer doorloop);
Level 5: Op het hoogste maturity level is deze impact continu aanwezig en landen innovaties met impact in de organisatie (bij het bereiken van dit niveau vindt doorlopend succesvolle ontwikkeling plaats en is er ook ruimte voor meer radicale vernieuwing).