Innovatietoolkit

Binnen de Rijksoverheid vindt op veel verschillende plaatsen en op veel verschillende manieren innovatie plaats. Innovatie start vaak bij het zoeken naar een creatieve oplossing voor een ‘uitdaging’. Wil je tot concrete resultaten komen, dan moet je daarop sturen. Daarom heeft Innoveren met Impact het Stappenplan Innovatieprojecten (StIP) en de Innovatietoolkit ontwikkeld. 

Wat is StIP en de Innovatietoolkit?

  • Stappenplan Innovatieprojecten (StIP) is een praktische gids voor het managen van innovatieprojecten en -processen. Je vindt hierin van alles dat je nodig hebt voor het uitvoeren van een succesvolle en duurzame innovatie: verdiepende kennis, inspirerende inzichten en praktische tools.
     
  • De Innovatietoolkit bevat 25 praktische tools die je helpen om nieuwe oplossingen vorm te geven. Bijvoorbeeld een format voor een innovatieprojectplan of design brief, en creatieve werkvormen als The Fast Idea Generator en Crazy 8’s.

Hoe gebruik je StIP en de Innovatietoolkit?

Het stappenplan kan je op drie verschillende manieren gebruiken: je start met de basis, je pakt het op tijdens het proces of je kiest een tool uit de Innovatietoolkit. Alle tools helpen je een kritische blik ontwikkelen, scherpere vragen te stellen en werkprocessen verbeteren. Je kan ze los van elkaar gebruiken of aan de hand van het stappenplan.

Handig is om de canvassen uit te printen op groot papier. Per canvas staat aangegeven op welk formaat dit het beste kan. Ook kan je een online bord zoals Miro hiervoor gebruiken.

Mocht je bij de inzet van de tools ondersteuning nodig hebben, dan kan Innoveren met Impact daarbij helpen. In de vorm van advies, het begeleiden van een workshop of het verzorgen van een training. Stuur je vraag naar innoverenmetimpact@rijksoverheid.nl.