10 onmisbare strategieën voor het creatief werven van I-professionals

I-professionals zijn lastig te vinden. Gemiddeld daalde het aantal sollicitaties per vacature van 4,1 in 2020 naar 2,5 in 2022 en steeg de externe inhuur: in 2022 gaf het Rijk er 1,1 miljard aan uit. Hoe zorg je ervoor dat meer mensen kiezen voor een I-functie binnen het Rijk? I-Vakmanschap organiseerde in 2023 drie kennissessies over IV/IT-werving. Tijdens deze sessies deelden experts praktische strategieën en spraken ze uitgebreid over de uitdagingen binnen de IV/IT-arbeidsmarkt.

Mogelijke oplossingen? Die zouden kunnen liggen in het benutten van de aantrekkelijke aspecten van CAO Rijk of via-via werven en interne inhuurmogelijkheden bij bijvoorbeeld het Rijks ICT Gilde en I-Interim Rijk.

Onbenut potentieel

Daarnaast zou je ook minder bekende doelgroepen als MBO'ers en anderstaligen kunnen werven voor I-functies. SSO-Noord en de Kamer van Koophandel deelden hun ervaringen in de kennissessie van december 2023. In aansluiting daarop: I-Partnerschap is in februari gestart met een uitgebreid onderzoek naar de mogelijkheden en voorwaarden om meer mensen uit deze doelgroepen op I-functies binnen het Rijk aan de slag te krijgen. De resultaten worden verwacht in de herfst van 2024.

Alvast zelf aan de slag?

De 10 goede voorbeelden uit de kennissessies met direct toepasbare strategieën vind je terug in de brochure ‘10 Onmisbare Wervingsstrategieën voor IV/IT Professionals’. Leer meer over de mogelijkheden binnen de CAO, ontdek interne inhuurmogelijkheden en benut onbenut potentieel om jouw wervingsinspanningen te versterken.

Lees hier de brochure ‘10 onmisbare Wervingsstrategieën voor IV/IT Professionals’.

Via het programma I-Vakmanschap en deelproject Rijks I-AMC & Werving kunnen rijksorganisaties hulp krijgen bij hun IV/IT-wervingsopgaven. Meer weten? Stuur een mail aan ivakmanschap@rijksoverheid.nl

Voor meer informatie over komende kennissessies, kijk op www.rijksorganisatieodi.nl/i-vakmanschap.

Meer informatie over het onderzoek ‘verkenning nieuwe doelgroepen’ of deelnemen aan het onderzoek door jouw ervaringen te delen, neem dan contact op via i-partnerschap@rijksoverheid.nl.