Kennissessie: 'Creatief Werven van i-Professionals'

Terugblikkend op de afgelopen kennissessie 'Creatief Werven van i-Professionals', georganiseerd door I-Vakmanschap op 18 september, delen we de inspirerende inzichten die zijn gedeeld. Aan de sessie namen 80 HR adviseurs, arbeidsmarktanalisten en IT/IV-managers deel. Het is het eerste deel in een serie over het gemakkelijker aantrekken van personeel in het i-domein.

Programmadirecteur I-Vakmanschap, Marcel Staring, opende de sessie met de gedachte: "We willen graag goede voorbeelden delen van creatief werven, zodat we van elkaar kunnen leren." Het blijkt dat dit van groot belang is, aangezien de overheid moet concurreren met het bedrijfsleven om toptalent binnen te halen. In 2022 ontvingen ICT-vacatures bij de Rijksoverheid gemiddeld slechts 2,5 sollicitaties per vacature, het laagste aantal van alle vakgebieden. Hoe kunnen we ons als overheid onderscheiden?

Tijdens de sessie hebben de vier sprekers Gerard de Koe, Danny Koning, Marleen van Gogh, Petra Weggen en Ilse Tap ieder vanuit eigen expertise geïnspireerd op creatief werven. Er werd gesproken over het benutten van de aantrekkelijke aspecten van de CAO Rijk, flexibel omgaan met formatie bij SSC-ICT, 'via-via werven' bij het COA, en arbeidsmarktcampagnes zoals 'Meet & Seat' bij Rijkswaterstaat. Deze benaderingen bleken effectief om moeilijk vervulbare IT/IV-vacatures aan te pakken en beter gekwalificeerde sollicitanten aan te trekken.

Deze kennissessie heeft ons laten zien dat creatief werven vruchten afwerpt. We kijken uit naar de volgende sessie, waarin we dieper zullen ingaan op alternatieve manieren van inhuren.

Wil je meer weten over de sessie ‘Creatief Werven van i-Professionals’? Lees hieronder het verslag van de kennissessie en bekijk de PowerPoints van de sprekers.

Ben je geïnteresseerd in meer fysieke bijeenkomsten over arbeidscommunicatie / werving van i-professionals. We attenderen je graag op de volgende bijeenkomsten:

  • 28 september: een I-AMC netwerkbijeenkomst waarin o.a. een actuele IT-arbeidsmarktanalyse wordt gepresenteerd,  ontwikkelingen rond vacatures / sollicitaties aan bod komen én informatie wordt gedeeld rondom de rijksbrede arbeidsmarktcampagne. Mail: AMC.ICT@rijksoverheid.nl.
  • 31 oktober: een infosessie Aan Tafel! over het werven van informatiespecialisten waarin we do's en don'ts delen bij het werven van nieuwe collega's. Mail: wervingIHH@rijksoverheid.nl