Rens Kievit onderzoekt het verbeteren van de informatiehuishouding van de overheid

Van een studie sterrenkunde belanden bij de multidisciplinaire teams informatiehuishouding bij I-Interim Rijk en daarnaast promoveren in het domein data-science. Rens Kievit volgt niet echt de gebaande paden en voelt zich daar lekker bij.

Wie binnen de Rijksoverheid een vraagstuk heeft over informatievoorziening, kan bij I-Interim Rijk een compleet team inhuren dat zich over een oplossing buigt. In zo’n multidisciplinair team is Rens Kievit een I-specialist. Dit is zijn eerste baan. Vorig jaar zomer studeerde Rens af met een Master in Astronomy & Data Science aan de Universiteit Leiden. Hij zegt daarover: “Sterrenkunde is een gigantisch en een ontzettend cool veld, maar wat de overheid doet trekt mij ook enorm. In de sterrenkunde zit je toch meer in je ivoren torentje wetenschap te doen. Bij de overheid doe ik ook onderzoek, maar dan met inbreng voor de maatschappij.”

Rens Kievit

Eigen promotor

De drang naar maatschappelijke verbondenheid voelde hij al langer. Aan de Universiteit Leiden deed hij een jaar data-science in de praktijk, bij prof. Dr. Mirjam van Reisen. In een gastcollege van een onderwijsmanager van I-Partnerschap hoorde Rens over een promotietraject bij het rijk. “Ik heb mij gelijk aangemeld. Na een paar maanden nam Mike Spieker van I-Partnerschap contact met mij op. Ik zei te willen promoveren bij het rijk, met mijn promotor Mirjam. Van de verschillende rijksorganisaties waar ik gesprekken had, trok I-Interim Rijk (IIR) mij het meest. Je bent daar niet gebonden aan een project, maar je werkt voor meerdere organisaties.” Andersom is ook IIR erg blij met Rens. De onderzoekende blik van een PhD-kandidaat heeft een ander perspectief op zaken die soms als vanzelfsprekend worden ervaren. Daardoor ontstaat ruimte om ze misschien anders te gaan doen. Leidinggevende en programmamanager Monique Blom heeft ook persoonlijk baat bij het traject. Lachend zegt ze: “Het begeleiden van een PhD student zorgt ook weer dat delen van je hersenen gebruikt worden die lang niet actief zijn geweest.”

Verbonden data

Zijn promotieonderzoek gaat over het verbeteren van de informatiehuishouding van de overheid met behulp van linked data (verbonden gegevens). En dan specifiek over de regels waarmee computers bepalen wie wel of juist niet toegang krijgt (permissie heeft) tot bepaalde gegevens. Want ook al zouden gegevens toegankelijk en uitwisselbaar zijn, dan nog mag niet iedereen alles zien. Daar zijn regels voor die de computer kan interpreteren. In Nederland hebben we onder andere de auteurswet en de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) die ook iets zeggen over gegevensdeling. Rens zegt: “Die wil je ook meenemen in die permissieregels. Dan zou je geautomatiseerd kunnen bepalen wie waar wettelijk toegang toe heeft. Hoe dat zou moeten, daar is in de academische wereld nog geen consensus over en in dat onderzoeksgat ben ik gesprongen.”

Sneller en makkelijker

Bij de overheid gaat heel veel tijd verloren aan het zoeken van informatie en het interpreteren van de verschillende betekenissen van woorden, zegt Rens. “Wanneer de overheid de beschikking heeft over linked data met geautomatiseerde permissieregels, dan kan ze zoveel efficiënter werken. Het werk kan sneller en goedkoper en makkelijker en dan ontstaat heel veel tijd om te doen waar de overheid voor is, namelijk dienstbaar zijn aan de samenleving.”

Goed geregeld

De combinatie werk en onderzoek is vanuit I-Partnerschap vrij stevig geregeld, zegt Rens. “Contractueel ben ik 3 dagen in de week aan het werk in de multidisciplinaire teams en twee dagen in de week doe ik puur onderzoek. De realiteit is dat een onderzoek van 6 jaar ingedeeld wordt op ongeveer 4 onderzoeksvragen. Per vraag zoekt I-Interim Rijk voor mij een casus of een opdracht die daarbij past. Die casusstructuur past perfect bij de onderzoeksstructuur. En alles wat wij leren als multidisciplinair team brengen wij terug in de organisatie, zodat andere multidisciplinaire teams ook verrijkt worden met de kennis die is opgedaan.”

Van links naar rechts: Kees Teszelsky, Mirjam van Reisen, Rens Kievit, Monique Blom

Feestelijk onthaal

In januari werd de komst van Rens gevierd, samen met Monique Blom, project- en programmamanager I-Interim Rijk, prof. Dr. Mirjam van Reisen van de Universiteit Leiden en Kees Teszelsky PhD, Hoger onderwijsmanager I-Doctoraat bij I-Partnerschap.

Het gastcollege was de aanleiding voor Rens om contact te zoeken met het I-Doctoraat en de mogelijkheden om duaal promoveren te verkennen. Het I-Doctoraat verbindt het netwerk van universiteiten aan het rijksnetwerk en aan rijksorganisaties. Zo wordt kennisdeling en -ontwikkeling binnen de overheid continue gestimuleerd. Tegelijkertijd helpt het I-Doctoraat bij een goede landing van de duale promovendi binnen de Rijksoverheid.

Waardevolle I-toptalenten en nuttige wetenschappelijke kennis

Met een duale promovendus haal je als rijksorganisatie voor vijf tot zes jaar I-toptalent in huis dat wetenschappelijk onderzoek doet én meewerkt als collega. De tussentijdse onderzoeksresultaten zijn meteen toe te passen in de praktijk. Zo kun je duurzame stappen zetten in rijksbrede I-vraagstukken als informatiehuishouding, cybersecurity, data en AI.

Meer weten? Lees over het I-Doctoraatsprogramma van I-Partnerschap op onze website of neem contact op via i-partnerschap@rijksoverheid.nl