Wil je als rijksorganisatie een innovatieve, frisse blik op je digitaliseringsvraag? Bestaande technologie en digitale diensten beter laten functioneren? Of de mogelijkheden van nieuwe technologie verkennen? Het kan allemaal in samenwerking met studenten of onderzoekers van het mbo-, hbo- of wo. Het team van I-Partnerschap helpt je hierbij.
“In onze organisatie zijn al studenten en onderzoekers actief. Via stages en afstudeeropdrachten. Maar we weten niet goed hoe we hier meer uit kunnen halen.”
Wanneer kun je ons inschakelen?
I-Partnerschap helpt je graag:
om te kijken of een duurzame samenwerking iets is voor jouw organisatie. En hoe je die zou kunnen inrichten.
een nieuwe, duurzame samenwerking met het I-onderwijs op te bouwen.
om meer uit een bestaande samenwerking te halen. Misschien werk je al met stagiairs, groepsopdrachten of bijbaanstudenten, en hebt geen goed beeld van wat nog meer mogelijk is.
I-Partnerschap helpt je duurzaam samen te werken met het onderwijs. Hiermee krijg je:
inzichten in (deel)oplossingen voor je I-vraagstuk;
toegang tot nieuw I-talent en -onderzoekers;
kennisopbouw en -uitwisseling;
uniek kennisnetwerk op thema’s als cybersecurity, Data/AI, informatiehuishouding, softwareontwikkeling, blockchain.
“Studenten brengen creativiteit, een frisse blik en geven veel nieuwe energie en plezier in het werk. Kortom, het is leuk om met hen samen te werken!”
Onze aanpak: duurzaam, meervoudig en vraaggericht
Een duurzame samenwerking is het uitgangspunt. Zo garandeer je langdurige kennisontwikkeling én de kans op instroom van jong talent op I-gebieden als cybersecurity, Data/AI, keten- en procesoptimalisatie, legacyproblematiek en informatiehuishouding.
Stappenplan
Wat de vraag of uitgangssituatie van jouw organisatie ook is, we werken graag samen via onderstaand stappenplan.
Ons advies is om te starten met een verkenning. Wat zijn de HR- en strategische plannen en uitgangspunten van jouw organisatie? En hoe kan een structurele samenwerking met het onderwijs bijdragen aan de uitvoering ervan? Zo komen we tot concrete onderwerpen en deelvragen waarop jouw organisatie structureel kan samenwerken met het onderwijs.
Complexere vraagstukken vormen we samen om naar meerdere concrete opdrachten die samen antwoord geven op jouw vraagstuk. Bij elke vraag of opdracht zoeken we de beste onderwijspartner.
Is het mogelijk om vragen van verschillende rijksorganisaties te combineren? Dan doen we dat, zo kunnen ze nog efficiënter worden opgepakt.
Liever klein beginnen, bijvoorbeeld met een stagiair of groepsopdracht, dan kan dat natuurlijk ook.
Wij helpen je met het scherp krijgen van je opdracht. Hierin geef je aan wat je vraag is en wat je van het eindresultaat verwacht. Dat hoeft niet altijd heel precies. Je kunt juist ruimte laten voor een verfrissende aanpak. Daarnaast kijken we of je hulp nodig hebt op mbo-, hbo- of wo-niveau en in welke periode. Tot slot kijken we naar de begeleidingstijd die je kunt vrijmaken voor de studenten.
Afhankelijk van je vraag adviseert I-Partnerschap een samenwerkingsvorm die het beste past, van een stageopdracht tot een promovendus via ons I-Doctoraatsprogramma. Ook stellen we je voor aan de meest geschikte onderwijsinstelling.
Als je minder begeleidingstijd hebt, denk dan aan een groepsopdracht. Studenten van diverse disciplines werken samen aan jouw vraagstuk, onder begeleiding van een docent. Of laat meerdere stagiairs samen als groepje optrekken. Ook dat scheelt tijd.
De tijd die je nodig hebt voor de begeleiding van studenten, hangt af van de samenwerkingsvorm. Gemiddeld gaat het om 1 tot 4 uur per week. De begeleiding blijkt in de meeste gevallen makkelijker dan vooraf gedacht. Het werkt bijvoorbeeld goed om iedere week een kort overleg in te plannen aan de hand van een paar gerichte vragen, voorbereid door de student(en).
Is de opdracht/het onderzoek afgerond? Dan heb je wat te vieren! Plan een bijeenkomst waarin de studenten het eindresultaat laten zien aan collega's en/of het MT. Zo kun je ze informeren én inspireren, ook voor een eventuele vervolgopdracht of - onderzoek.