Terugblik Tech event @Rijksoverheid #architectuur

Het project Rijks I-AMC & Werving organiseert 3x per jaar Tech events: online wervingsevenementen door en voor IT professionals om een inkijkje te geven in het werk als IT’er bij de Rijksoverheid. In ieder webinar komen IT’ers van verschillende rijksorganisaties aan bod die vertellen welke uitdagingen werken bij het Rijk zo leuk maken. Het meest recente Tech event vond plaats op 11 juni voor de doelgroep IT-architectuur & infrastructuur.

Wat doe je als IT-architect bij de Rijksoverheid? Hoeveel ruimte heb je voor creativiteit, en hoe investeer je in jouw vakmanschap? Deze en nog veel meer vragen stonden 11 juni centraal tijdens het Tech event @Rijksoverheid #architectuur. IT-architecten van Rijkswaterstaat, IVO Rechtspraak, het Openbaar Ministerie (OM) en de Belastingdienst gingen met elkaar het gesprek aan en vertelden over de vacatures die ze op dit moment voor IT-architecten hebben.

IT-architect zorgt voor droge straten

Host Benita Brouwer verwelkomde de 1ste spreker Robert Bennis, die als enterprise architect bij Rijkswaterstaat werkt. Deze uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zorgt er onder meer voor dat alle snel- en waterwegen in Nederland goed functioneren en dat ons land beschermd is tegen hoogwater. Deze kritieke infrastructuur kan alleen functioneren met de inzet van hoogkwalitatieve data- en IT-voorzieningen. ‘Uitval kunnen we ons niet permitteren’, geeft hij aan. ‘Dan lopen we risico op hoogwater of dan lopen de snelwegen vast.’ Robert en zijn collega-architecten zijn verantwoordelijk voor de IT die hiervoor nodig is. Daar komen veel innovatieve technologieën bij om de hoek kijken.

Regelmatig in gesprek met rechters

Roland Verdonk, teamleider architectuur bij IVO Rechtspraak, is de 2de spreker. Als leidinggevende van een 35-koppig architectuurteam overziet hij IT-diensten waar jaarlijks 3,5 miljoen Nederlanders op rekenen, zoals de publicatie van rechtelijke uitspraken. ‘De rechtspraak is heel veelzijdig', vertelt Roland. ‘Strafrecht is bijvoorbeeld heel anders dan bestuursrecht of civiel recht.’ Om die verschillende IT-behoeftes in beeld te krijgen, gaat Roland regelmatig in gesprek met rechters. Zo ervaart hij van dichtbij wat de verschillende nuances binnen de rechtsgebieden zijn en ontdekt hij hoe IT-oplossingen kunnen bijdragen aan een beter functionerende rechtspraak.

IT-oplossingen voor versterking rechtsbescherming

Na de presentaties van Robert en Roland volgde een rondetafelgesprek waarbij ook IT-architecten van het OM en de Belastingdienst aanschoven. Enterprise architect bij het OM Freek van Teeseling vertelde dat zijn organisatie onder andere in de strijd tegen kindermisbruik sterk afhankelijk is van IT-applicaties. Het OM investeert daarom constant in nieuwe technologie en de beveiliging daarvan. Net als Roland werkt hij samen met collega’s uit juridische vakgebieden, zoals juristen in het veld of officieren van justitie. ‘Die spreken, in figuurlijke zin, een andere taal dan wij,’ licht Freek toe. Als IT-architect moet hij goed luisteren en begrijpen welke IT-oplossingen de juristen nodig hebben. Zo versterken architecten als Freek en Roland de rechtsbescherming van 18 miljoen Nederlanders.

Ruimte voor creativiteit

Tot slot deelde Martin van Capelleveen, lead ICT-architect bij de Belastingdienst, zijn rijke ervaring in het architectuurdomein. De strategische lijn waarover de Belastingdienst zich beweegt, sprak hem direct aan toen hij hier ging werken. De volwassenheid van de architectuur bij de Belastingdienst is hoog, geeft hij aan. Hier komen vanzelfsprekend kaders bij kijken, maar dit betekent niet dat er geen ruimte is voor creativiteit. Integendeel: als IT-architect ziet Martin het als zijn persoonlijke uitdaging om zo creatief mogelijk te zijn. ‘Dat wat in eerste instantie stroperig lijkt, geven we als architecten tempo’, gaf hij aan. Freek viel hem bij. ‘Als IT-architect ben je toch de senior die creatieve oplossingen bedenkt. Daarom verkennen wij constant nieuwe architectuurmethodieken. Zo ontwikkelen we ons als professionals elke dag weer.’ Een conclusie waarin de 4 architecten zich aan het einde van het rondetafelgesprek allemaal konden vinden.

Tech event @Rijksoverheid #architectuur gemist?

Kon je niet aanwezig zijn bij dit Tech event? Kijk het dan terug op YouTube.

Het volgende online Tech event is op 8 oktober 2024. Dit event gaat over security. Vergeet ook niet ons grote live event Open Huis IT&IV @Rijksoverheid dat dit jaar plaatsvindt op 11 november 2024 in de Jaarbeurs in Utrecht. Wil je op de hoogte gehouden worden van het project Rijks I-AMC & Werving? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.