Cyber

Word jij enthousiast van het analyseren en toegankelijk maken van gegevens en wil je aan de slag met threat-hunting en forensics? Lijkt het je interessant om je te storten op awareness-campagnes en om te duiken in en adviseren over security bij complexe ICT-projecten? Kun je bovendien niet wachten om de Rijksoverheid digitaal veiliger te maken met behulp van jouw cyberskills, kennis en adviezen? Dan is de Cybertrack van het Rijks I-Traineeship iets voor jou!

*Muziek speelt*

Noah is onderweg naar zijn werk.

Noah:
Hoi, ik ben Noah en ik ben cybertrainee bij het Rijks I-traineeship en voor mijn eerste opdracht zit ik bij CIO-Rijk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

*Muziek veranderd*

Noah:
Mijn afdeling CIO-Rijk werkt veel samen met andere ministeries op het gebied van informatiebeveiliging.
En voor mijn opdracht ben ik met alle ministeries in gesprek om te kijken hoe zij omgaan met de meest gevoelige informatie.
Oftewel kunnen de medewerkers goed inschatten wat die informatie is en kunnen ze er ook goed mee omgaan?
Kortom, best wel belangrijke dingen op het gebied van cyber.
En omdat ik met zulke gevoelige informatie in aanraking kom krijg ik als cybertrainee ook nog een screening.

*Muziek speelt*

Noah:
Dit is mijn werkplek vandaag, hier zit ik met Laurens en Claire.
En hier ben ik bezig met het uitschrijven van mijn rapport op basis van de bevindingen van mijn onderzoek.
Maar daarnaast heb ik ook veel overleg met teamgenoten en werk ik mee aan andere projecten, bijvoorbeeld over het rijks brede antivirussoftware.
Kortom een dag hier is elke dag anders, geen dag is hetzelfde en dat is superleuk.

*Muziek speelt*

Noah:
Het leuke aan mijn traineeship vind ik dat je de verantwoordelijkheid krijg over je eigen opdracht.
In het begin is dat natuurlijk spannend want je wordt een beetje in het diepe gegooid.
Maar naarmate je meer leert en meer doet begin je ook echt die verantwoordelijkheid te voelen.
En daardoor ligt er aan het einde van je opdracht iets waar ook echt wat mee gedaan wordt om Nederland beter en veiliger te maken.
Dat is natuurlijk fantastisch.

*Muziek speelt*

Noah:
Ik heb gekozen voor het Rijks I-traineeship omdat het me een mooie overgang leek tussen mijn studie en mijn werk.
En ik heb specifiek voor cyber gekozen omdat cyber natuurlijk een hartstikke actueel onderwerp is en ik vind het heel gaaf om daar tijdens het traineeship meer over te leren en mezelf daarin te ontwikkelen.
Daarnaast vind ik ook het sociale aspect, namelijk met andere trainees, ontzettend leuk.

*Muziek speelt*

Noah:
Eén van de leukste aspecten van het traineeship: Ik heb contact met de andere trainees.
Ongeveer eens in de twee weken hebben we met z’n allen een opleidingsdag waarbij we veel sociaal contact hebben.
Sindsdien ken ik wat trainees die in dezelfde stad wonen als ik met wie ik wel eens ga sporten.
En na elke opleidingsdag gaan we lekker borrelen.

Beeldtekst: UBR Rijks I-Traineeship.
Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk.
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Ook Rijks I-Trainee worden?
#rijksitraineeship #ICT #Data #Cyber.
Check:
Internet: www.rijksitraineeship.nl
LinkedIn: Rijks I-Traineeship
Instagram: @rijksitraineeship

Wat ga je doen als Cybertrainee?

Als Cybertrainee werk je direct mee aan de veiligheid van Nederland. Je verdiept je in cybertechnologie en -beleid en helpt rijksorganisaties om cybersecurity te integreren in hun beleid en werkprocessen. Je werkt bovendien op het hoogste beveiligingsniveau van de Rijksoverheid. Jouw opdracht bestaat bijvoorbeeld uit het schrijven en formuleren van adviezen of beleid op het gebied van cyber. Concreet betekent dit dat je helpt met het schrijven van een crisishandboek, een quickscan uitvoert op het gebied van cyberweerbaarheid of dat je een beleidskader voor kwetsbaarhedenscans opstelt. Kortom: vanaf dag 1 ben jij een belangrijke speler in het cyberveilig en -alert houden van de Rijksoverheid.

Het leer-en ontwikkeltraject van een Cybertrainee

Het leer-en ontwikkeltraject (L&O-traject) start voor elke I-trainee met een algemene introductie over de Rijksoverheid. Daarna gaan we dieper in op data-specifieke onderwerpen. Deze L&O-dagen zijn vooral praktijkgericht en worden georganiseerd door universiteiten, hogescholen, trainingsbureaus en bedrijven als InterCoach, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en de Universiteit Utrecht. In opdracht van het Rijks I-Traineeship heeft de Leer en Ontwikkel Campus hierin een coördinerende rol.

In het eerste jaar van het traineeship is er een vast leer- en ontwikkelaanbod voor alle Rijks I-trainees. Aangezien de voorkennis en (studie)achtergrond per trainee verschilt en de L&O-dagen daardoor niet altijd volledig aansluiten op ieders individuele leerbehoefte, is er in het tweede jaar een flexprogramma. Hierin kun je als Rijks I-trainee zelf kiezen om bijvoorbeeld een aantal leeractiviteiten uit het leer- en ontwikkelaanbod van een andere track te volgen.

Ongeveer 35% van het traject gaat over de inrichting van de Rijksoverheid in relatie tot de I-functie, oftewel: wat voor standaarden hanteert de Rijksoverheid op het gebied van cybersecurity? Ongeveer 50% van het traject richt zich op vakinhoudelijke kennis, met onderwerpen als ethisch hacken, rollen en methodiek bij het beveiligen van bijzondere informatie, SOC binnen de Rijksoverheid, Crisismanagement, IT-auditing, Internetprotocollen, ICT-landschappen en Threat Intelligence. Je maakt kennis met vrijwel alle organisaties binnen de Rijksoverheid die zich bezighouden met cybersecurity en je krijgt via deze organisaties actuele casuïstiek en werkwijzen aangeboden. Bovendien haal je het benodigde internationaal erkende certificaat voor SANS. De overige 15% van het L&O-traject is gereserveerd voor persoonlijke ontwikkeling.

Cybertrainee worden?

Wil je cybertrainee worden en meer weten over het traineeship, de sollicitatieprocedure en veelgestelde vragen? Ga naar de website van Werken voor Nederland.

Blijf op de hoogte!

LinkedIn 

Instagram 

Neem contact op