I-trainee worden

Ben jij (bijna) afgestudeerd, maar nog niet uitgeleerd? Wil jij jouw carrière starten op het gebied van ICT, Data of Cyber bij de Rijksoverheid? Dan is het Rijks I-Traineeship iets voor jou! Met het Rijks I-Traineeship doe jij gedurende twee jaar kennis en ervaring op bij verschillende rijksorganisaties. Tegelijkertijd ontwikkel jij jezelf verder en kun jij de Rijksoverheid verder helpen op het gebied van ICT, Data of Cyber door aan belangrijke en uitdagende I-vraagstukken te werken.

In 2 jaar tijd voer jij 3 opdrachten van 8 maanden uit bij verschillende rijksorganisaties. Hier werk je mee aan actuele I-vraagstukken met maatschappelijke impact, leer je ‘on the job’, bouw je een breed netwerk op en maak je kennis met werken bij de Rijksoverheid. Daarnaast krijg je vanuit het traineeship verschillende leer- en ontwikkeldagen aangeboden. Deze gaan bijvoorbeeld over de werking van de Rijksoverheid, er zijn diverse praktijkgerichte dagen op het gebied van ICT, Data en Cyber en je krijgt diverse vaardigheidstrainingen. De kennis die je al hebt of opdoet pas je direct toe tijdens jouw opdracht. Met behulp van het trainee ontwikkeltraject werk je aan jouw eigen ontwikkeling en ga je aan de slag met vragen als: wie ben ik, waar ben ik goed in en wat wil ik bereiken? Zowel in jouw professionele als persoonlijke ontwikkeling maak jij stappen.

Voor wie is het Rijks I-Traineeship?

Wil jij Rijks I-trainee worden? Dan zijn er een aantal eisen waaraan je moet voldoen:

 • je hebt een hbo- of wo-diploma behaald tussen 1 juni 2021 en 1 december 2023;
 • je hebt een (studie)achtergrond op het gebied van ICT, Data of Cyber en/of je hebt aantoonbare affiniteit met deze vakgebieden;
 • je bent gemotiveerd om je in te zetten voor de Rijksoverheid;
 • je bent bereid om breed ingezet te worden binnen de Rijksoverheid en je flexibel op te stellen;
 • je beheerst het Nederlands uitstekend in woord en geschrift;
 • je bezit de Nederlandse nationaliteit;
 • je bent 36 uur per week beschikbaar.

Wat ga je doen?

In 2 jaar voer je 3 opdrachten van 8 maanden uit bij verschillende rijksorganisaties. De opdrachten die je vervult als Rijks I-trainee zijn heel divers en kun je binnen elk ministerie uitvoeren. De onderwerpen van jouw opdrachten kunnen bovendien per rijksorganisatie erg verschillen. Hierdoor doe je tijdens het traineeship brede werkervaring op.

De opdrachten die je uitvoert kunnen procesmatig, projectmatig, beleidsmatig, uitvoerend en technisch van aard zijn. Concrete voorbeelden van dit soort opdrachten zijn:

 • Procesmatig: je werkt mee aan de implementatie van systemen die helpen hackers te detecteren.
 • Projectmatig: je werkt mee aan de verbetering van de bescherming van overheidsinformatie en processen tegen statelijke actoren, cyberactivisten en Advanced Persisted Threats.
 • Beleid: je werkt mee aan het beantwoorden van Kamervragen over bijvoorbeeld de toeslagenaffaire.
 • Techniek: je werkt in een datalab waar je analyses maakt over bijvoorbeeld migratie.
 • Uitvoerend: je gaat vanuit de informatievoorziening aan de slag om het leven van een gevangene in beeld te brengen.

Vóór de start van het traineeship word je door het team Rijks I-Traineeship aan jouw eerste opdracht gematcht. De tweede en derde opdracht kies of zoek je zelf met hulp van het team. Zo krijg je een mooie kans om bij diverse organisaties de sfeer te proeven en veel kennis, kunde en ervaringen op te doen.

De leer- en ontwikkeldagen die je tijdens het traineeship volgt, beginnen breed en gaan in het begin vooral over (werken bij) de Rijksoverheid. Na enige tijd wordt er in het leer- en ontwikkelaanbod meer toegespitst op concretere ICT-, data- en cyberonderwerpen en vakinhoudelijke kennis en vaardigheden op dit gebied. Elke dag word je een beetje beter in wat jij zo leuk vindt.

Wat bieden we je?

Jij werkt tijdens je 2-jarige traineeship mee aan zaken die van belang zijn voor Nederland. Als waardering voor jouw inzet word je uiteraard beloond met mooie arbeidsvoorwaarden.

Naast een unieke ervaring als Rijks I-trainee, een ov-regeling en fijne secundaire arbeidsvoorwaarden, ontvang je:

 • een contract voor 2 jaar, gelijk aan de duur van het Rijks I-Traineeship.
 • een fijn salaris. Iedere Rijks I-trainee start in schaal 10.0 van het salarisschalensysteem en ontvangt salaris op basis van een 36-urige werkweek.
 • het Individueel Keuzebudget (IKB) van 16,37% van jouw jaarsalaris. Hiermee kun je een deel van jouw arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen;
 • persoonlijke begeleiding vanuit het team Rijks I-Traineeship, inhoudelijke begeleiding bij al jouw opdrachten, het trainee ontwikkeltraject, een senior medewerker van het Rijk als mentor en een trainee uit een eerdere lichting als buddy.
 • een ruim aanbod aan verdiepende leer- en ontwikkeldagen.
 • de ruimte om te ontdekken wat voor een I-functie bij je past en waar jij je in wilt ontwikkelen.
 • de mogelijkheid om bij verschillende rijksorganisaties aan de slag te gaan, rijksbreed een groot netwerk op te bouwen én te socializen met je medetrainees.
 • pubquizes, netwerkborrels, interessante bijeenkomsten, nieuwe vriendschappen en leuke evenementen.
 • fijne thuiswerkvoorzieningen, zodat je ook thuis goed kunt werken voor Nederland.

Na je traineeship en loopbaanperspectief

Na afronding van het Rijks I-Traineeship kun je reageren op alle interne vacatures bij de Rijksoverheid. Bij de Rijksoverheid zijn tal van mogelijkheden om je verder te ontwikkelen en te groeien naar een functie die bij jou past. De vraag is niet welke kant je op kúnt gaan, maar welke kant jij op wílt gaan.

Solliciteren

De sollicitatieperiode start jaarlijks in maart en ieder jaar begint in september de nieuwe lichting I-trainees aan hun avontuur bij de Rijksoverheid. De sollicitatieperiode van 2023 is al voorbij, deze was van 17 maart t/m 3 april. In maart 2024 kun je weer solliciteren!

Om Rijks I-trainee te worden, moet je eerst het selectieproces succesvol doorlopen. Zo ziet het selectieproces er in grote lijnen uit:

Volg onze I-trainees op Instagram!

Wil je weten of het Rijks I-Traineeship iets voor jou is? En ben je benieuwd naar wie onze I-trainees zijn, wat zij in een werkweek doen en bij welke rijksorganisaties zij hun opdrachten uitvoeren? Regelmatig neemt een van onze trainees de Instagram van het Rijks I-Traineeship over om een inkijkje te geven in het leven van een Rijks I-trainee. Volg ons op Instagram!