Een bijbaan bij de overheid: "Het is geen stropdassencultuur"

Studenten van de Haagse Hogeschool Max Westerweel en Luca Oldenbeuving werken aan een datavisualisatie van de dienstverlening van Justis Informatievoorziening, dat ICT-diensten levert aan de Justitiële uitvoeringsdienst Toetsing, Integriteit en Screening (Justis). Niet als stage, maar twee dagen per week, als bijbaan. Hoe kwamen ze hier terecht? “Ik zag een vacature op LinkedIn en daar heb ik op gereageerd,” zegt Max. Bij Luca was dat hetzelfde.

Basisbegeleiding

De werkstudententen informatievoorziening, zoals ze officieel heten, hebben een contract voor 2 jaar voor 16 uur per week bij Justis. De eerste drie maanden zijn Max en Luca ingewerkt door Service Level Manager Sharissa Kempen. Zij begon bij de basis en bouwde de werkzaamheden stap voor stap op. “We zijn echt heel goed begeleid,” zegt Luca. “Sharissa liet ons zien wat Justis doet en hoe werken op kantoor in elkaar zit. We zijn dus niet in het diepe gegooid.” Inmiddels werken ze onder de hoede van teammanager Daan Stevens. Hij zegt: “We hebben echt gezocht naar een invulling voor deze baan. We zijn een klein team en zochten altijd het schaap met 5 poten die vanuit niets het werk hier konden doen. Nu hebben we twee goede jonge mensen bij ons werken. Hun vrije manier van denken voegt echt iets toe.”

Max Westerweel (links) en Luca Oldenbeuving

Opleiding eerst

Max doet een master integrale bedrijfsvoering, Luca studeert datascience. De baan is gecreëerd met school in gedachten. Max en Luca kunnen als het nodig is hun werkzaamheden ook ’s avonds doen of vanuit huis. "Alles gaat in overleg, maar we begrijpen dat de opleiding voorgaat,” zegt Daan. De stap van onderwijs naar overheid vonden de werkstudenten niet heel groot. Op school zijn ze gewend in teamverband te werken en de mensen bij Justis zijn ook gezellig. "Het is geen stropdassencultuur," zegt Luca, die dat wel had verwacht. Max heeft een vader die bij de overheid werkt, dus die wist dat al.

Dienstverlening visualiseren

Grotere klussen pakken Max en Luca samen op, andere taken doen ze alleen. Op het moment van het interview werken ze aan een datavisualisatie van de dienstverlening van Justis Informatievoorziening, dat ICT-diensten levert aan Justis. Daarvoor maakt de organisatie gebruik van service level agreements (SLA). Max en Luca werken aan een manier om zichtbaar te maken in hoeverre en hoe vaak de afspraken in de SLAs worden gehaald. Ook laten ze zien hoeveel meldingen worden afgehandeld en hoe snel. De datasets zijn niet zo complex als in de opleiding, maar het is wel leuk werk, zegt Luca. Sinds een paar maanden ondersteunen ze ook de beheerder die de kantoorautomatisering en autorisaties verzorgt.

Minder grijs

Daan is blij met ‘zijn’ werkstudenten en vindt het nu al jammer dat hij ze na twee jaar moet laten gaan. "Dat is het enige nadeel aan deze constructie, maar misschien vinden we tegen die tijd wel een manier waarop ze kunnen blijven. We willen jonge mensen een kans geven om te leren en te werken. Tegelijkertijd geven zij de overheid een kans om minder grijs te zijn in pak en stropdas."

Een tip van Daan voor wie overweegt een werkstudent in te zetten, maar twijfelt of het mogelijk is: "We hebben te maken met functiehuizen, -schalen en -plateaus, maar als je daar niet te veel aan tornt is daarbinnen best iets te regelen."