"Stagiairs zijn verrijking voor Nederlandse emissieautoriteit"

Met 80 medewerkers is de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) een relatief kleine organisatie, met een grote taak: Nederland helpen klimaatneutraal te worden. De NEa werkt al een paar jaar met stagiairs en ziet hen als een waardevolle toevoeging aan de organisatie. “Stagiairs moeten zich onderdeel voelen van de organisatie. Dan kunnen zij – en dus wij ook – het maximale uit zo’n stageperiode halen.”

DInesh Ramsaransing van NEA
"Stagiairs brengen voor ons nieuwe kennis en ervaring uit eerdere opdrachten mee."

Dinesh Ramsaransing is plaatsvervangend CIO en coördinator privacy, informatievoorziening en integriteit bij de NEa. Daarnaast is hij bedrijfsmentor voor stagiairs. “Met de Europese klimaatdoelstellingen blijft er komende jaren veel werk op ons af komen. Werk dat we met relatief weinig mensen moeten doen. Daarom kijken we continu of we hieruit interessante, praktijkgerichte stageopdrachten kunnen halen, met een duidelijk geformuleerd resultaat.  Stagiairs kunnen daarmee hands-on aan de slag, brengen nieuwe kennis, en ervaring uit eerdere opdrachten mee. Wij op onze beurt helpen hen om zich voor te bereiden op een toekomstige werkomgeving. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Perfecte aansluiting

Adnan Ali studeert Information Security Governance aan de Haagse Hogeschool en doet zijn afstudeeronderzoek bij de NEa, onder begeleiding van Dinesh. Hij onderzoekt in hoeverre de NEa voldoet aan de zogenoemde Baseline Informatiebeveiliging (BIO), het basisniveau voor informatiebeveiliging voor de hele overheid. Op basis van een risicoanalyse stelt hij een advies op waar de NEa straks mee verder kan. De opdracht sluit volgens Adnan perfect aan op zijn interesse: “De organisatorische, menselijke kant van informatiebeveiliging en cybersecurity. En organisatieveranderingen, en hoe je mensen daarin kunt meenemen,” zo voegt hij toe.
 

"Dat je kunt blijven leren, is voor mij een motivatie om te kiezen voor de overheid."

Leren en ontwikkelen

Adnan vond zijn stage via een Click&Connect event van Rijks I-Stage. “Ik had nog geen goed beeld van werken bij de overheid. Toen ik aan mijn studie begon, dacht ik veel meer aan werkgevers als Deloitte. Omdat verschillende docenten hadden verteld over de enorme hoeveelheid leer- ontwikkelmogelijkheden bij de overheid, werd ik nieuwsgierig. Dat je kunt blijven leren, is voor mij een motivatie om te kiezen voor de overheid. Ik oriënteer me daarom nu op een Rijks I-traineeship voor na mijn afstuderen.”

Skills laten zien

Naast de brede leer- en ontwikkelmogelijkheden, vindt Adnan ook de werksfeer belangrijk. “Ik dacht dat de overheid toch een beetje strikt zou zijn, ofzo. Maar het is echt heel anders dan ik dacht: “De collega’s zijn heel vriendelijk, de sfeer is prettig en ik ben heel blij met de begeleiding. Die was namelijk in mijn vorige stage heel wat minder. Daarom was mijn goal voor deze afstudeerstage om goede begeleiding te krijgen, zodat ik de opdracht het beste kan uitvoeren en mijn skills kan laten zien.” 

Groeien en bijdragen

Dat stagiairs goed landen en zich onderdeel voelen van de organisatie, is voor Dinesh en zijn collega’s het allerbelangrijkst. Want alleen dan kunnen beide partijen het maximale uit een stage halen. Dinesh: “Daarom doorlopen stagiairs bij ons hetzelfde onboarding programma als nieuwe medewerkers. Hebben ze gesprekken met stakeholders, gaan mee naar presentaties, heisessies en meetings. Én doen ze mee aan onze tweewekelijkse teamoverleggen, waar ze ook mee rouleren in de rol van voorzitter en notulist. Hierdoor zie je studenten groeien, assertiever worden en een bijdragen leveren. Hierdoor zijn ze dus echt een verrijking voor onze organisatie.”