Van stage naar baan bij Defensie

“Ik heb altijd wel iets met Defensie gehad, vooral met het sportieve, militaire deel.” Toch koos Maud van Riemsdijk niet voor de officiersopleiding; teveel een mannenwereld en op uitzending wilde ze niet. Het werd Bestuurskunde, vanwege het publiek-maatschappelijke werkveld. Maar de interesse voor Defensie bleef. Ze deed een groepsopdracht, daarna een afstudeerstage op het ministerie én vond er haar eerste baan.

Maud’s werkplek is op de kazerne van het militair oefenterrein in Oirschot, Brabant. Heel wat anders dan de kantooromgeving op het ministerie in Den Haag. “Hier krijg je het operationele mee, dat vind ik heel leuk. En ja, er werken veel mannen. Ik houd wel van dat directe, actiegerichte. Toch hebben we een heel diverse club mensen in huis; van techneuten tot innovatiemanagers. Verder is twee derde militair, en de rest burger, net als ik.”

Robots

Sinds september 2022 werkt Maud bij de Safety en Security Campus, een onderdeel van de RAS eenheid – Oirschot (Robotica en Autonome Systemen). De Campus is een samenwerking tussen Defensie, veiligheidsregio, GGD, douane, politie, kennisinstellingen en Brainport Eindhoven (grote bedrijven, maar ook start-ups). Zij hebben hun krachten en middelen gebundeld om technologische innovaties binnen het veiligheidsdomein te onderzoeken en te testen. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van robots ‘in actie’ tijdens een operationele oefening.

Projectadviseur

Is er een nieuw verzoek of vraag, dan gaat Maud als projectadviseur met de betrokken partijen in gesprek over de ideeën, benodigde mensen en middelen, en de planning. “Ik zorg voor het projectvoorstel en de samenwerkingsovereenkomst, waar uiteindelijk alle partijen zich in moeten kunnen vinden. Mijn collega begeleidt vervolgens de technische fase waarin de studenten van de kennisinstellingen aan het ontwikkelen en testen gaan. Wij hebben hiervoor op het terrein natuurlijk alle faciliteiten.”

Leuke uitdaging

Alle betrokken partijen hebben voordeel bij de samenwerking binnen de Campus. “Studenten geven we een leuke uitdaging, waarmee we ze ook nog eens warm kunnen maken voor onze organisatie. Ondernemers krijgen de kans om een mega gaaf operationeel product op de markt te brengen. Defensie – en de andere betrokken partijen -  kunnen dankzij die producten zorgen voor meer slagkracht en veiligere situaties.”

Perfecte match

Maud deed haar afstudeerstage bij de afdeling Bestuur en Innovatie van Defensie. Onderwerp van haar onderzoek: de succesfactoren van een samenwerking tussen onderwijs en Defensie. Een van de interviews die zij hiervoor deed, was met de Campus – haar huidige werkgever - in Oirschot, waar goede samenwerking met het onderwijs cruciaal is. Zij zagen dan ook een perfecte match en vroegen of Maud er wilde komen werken.

"De begeleiding van Maud kostte mij 2 uur per week, maar heeft mij uiteindelijk 40 uur opgeleverd. Mooi om te zien dat ze door haar stage bij Defensie een vaste plek bij ons heeft gevonden." - Henk Koster, Coördinerend Adviseur Besturing & Innovatie bij Ministerie van Defensie

Veel vrijheid

“Ik heb het hier enorm naar mijn zin. Mijn werk is heel afwisselend – van schrijf- en advieswerk tot de organisatie van evenementen - en ik heb veel vrijheid om er echt mijn eigen draai aan te geven.”

Omdat veel studenten enthousiast zijn om onderzoek te komen doen en af te studeren, begeleidt Maud ook nog eens zeven stagiaires. “Wat ik heel belangrijk vind is dat ze naast hun onderzoek, ook een meewerktaak hebben. Die heb ik zelf in mijn eigen stage wel gemist. Op deze manier dragen ze naast hun onderzoek ook nog bij aan het reilen en zeilen binnen de organisatie”.