Schrijf je in voor de training Bewust luisteren

Steeds weer blijkt dat een deel van de samenleving zicht niet gehoord voelt door de overheid. Als ambtenaar is het belangrijk dat we burgers en bedrijven centraal stellen in ons werk. Begrijpen wat er daadwerkelijk speelt voordat we toe werken naar oplossingsrichtingen. Werken als Rijksambtenaar vraagt in toenemende mate om in verbinding te staan met onze omgeving. De complexiteit op inhoud, proces en samenwerkingsverbanden neemt alleen maar toe. Dat vraagt niet alleen om je te verdiepen in de ander en de juiste vragen te stellen maar ook om een open en nieuwsgierige houding en goede luistervaardigheden.

Hoe luister je met meer aandacht, zonder dat je aan je directe oordeel vasthoudt en zonder afleiding? Met bewust  luisteren voorkom je miscommunicatie en kun samen beter de opgave centraal stellen. Bovendien draagt het bij aan een betere samenwerking in een complexe en snel veranderende omgeving.  

Vanaf eind oktober kun je als Rijksambtenaar deelnemen aan de training Bewust Luisteren. Dit is een initiatief van Mindful Rijk, het expertisecentrum voor Mindfulness en Positieve Psychologie, in samenwerking met Grenzeloos Samenwerken en Dialoog en Ethiek, Bewust luisteren*, een vierweekse training speciaal voor rijksmedewerkers, gebaseerd op de principes van mindfulness en positieve psychologie.

Naast dat mindfulness helpt om beter om te kunnen gaan met stress en spanning, biedt het ook goede handvatten en technieken voor bewust luisteren. Daarmee train je niet alleen hoe je oordeel-loos en met open aandacht kunt luisteren, je traint ook nog eens je empathisch vermogen.

Tijdens de training leer je dat er vier manieren zijn om te luisteren: Bewust Luisteren, Kritisch Luisteren, Luisteren en Emoties en Generatief Luisteren. Wil jij leren hoe je kunt schakelen tussen verschillende manieren van luisteren tijdens een gesprek of overleg? En hoe dat je kan helpen om ethische afwegingen te maken en beslissingen te nemen? Schrijf je dan in via onze website. Er zijn nog een paar plekken over.

Praktisch

  • De training biedt concrete handvatten voor je dagelijkse werkpraktijk
  • 4 online bijeenkomsten:
    op maandag van 09:30-12:30 uur (30 oktober, 6, 13 en 20 november) of op donderdag van 09:30-12:30 uur (2, 9, 16 en 23 november)
  • De investering bedraagt 600 euro per persoon

Wil je meer weten of heb je een vraag? Neem dan contact op en stuur een e-mail naar mindfulrijk@rijksoverheid.nl.

* de training Bewust luisteren is ontwikkeld in samenwerking met het programma Grenzeloos Samenwerken en Dialoog en Ethiek