Gebruik jij je VIA Sterke Kanten in je Werk?

Kan jij je drie grootste sterke kanten noemen? Zo ja, kan je deze ook voldoende toepassen in je huidige werk? Hoe meer dat het geval is, hoe meer bevlogen je waarschijnlijk bent voor wat je doet.

In de training ‘Werken vanuit je VIA Sterke Kanten’ ontdek je jouw sterke kanten en leer je die toepassen in je werk. Daarnaast ga je in de training onder meer aan de slag met Jobcrafting, Positieve Psychologie, intrinsieke motivatie en een visie voor je professionele toekomst.

Hajar Mouatassim (Ministerie van Sociale Zaken en Werk) en Bob Smit (Rijkswaterstaat) deden mee aan de training en delen in een interview hun ervaring.

Eerst: achtergrond VIA Sterke Kanten

Het VIA Sterke Kanten model wordt ook wel "de Ruggengraat van de Positieve Psychologie" genoemd en bestaat uit 24 universele positieve karaktereigenschappen die je gedrag, je denken en je gevoel beïnvloeden. Door erachter te komen wat je "kenmerkende sterke kanten" zijn en die meer toe te passen in je werk, neemt je veerkracht en bevlogenheid toe.

Het model is de uitkomst van wereldwijd wetenschappelijk onderzoek waardoor het gevalideerd is voor mensen met diverse achtergronden. Hieruit blijkt onder meer dat Sterke Kanten training leidt tot meer werkplezier, hogere stressbestendigheid, betere prestaties, productiviteit en meer.

Waarom nam je deel aan de training?

Hajar was vooral nieuwsgierig: 'Ik was benieuwd naar mijn sterke kanten en hoe ik die in kan zetten. Ik wilde ook kijken of ik door het kennen van mijn sterke kanten mijn werk beter en aangenamer kon maken.'

Bob kwam met een concrete behoefte: 'Ik worstelde met de vraag "wat zijn mijn kwaliteiten?", daar wilde ik een antwoord op hebben en die heb ik ook gekregen in de training.'

Hajar en Bob

Wat is voor jou het belangrijkste inzicht uit de training?

Bob noemt iets waar we sinds 2020 allemaal mee te maken hebben: 'De Sterke Kanten geven herkenning wat ik zoek en wat ik mis in mijn werk. En ook antwoord op de vraag: "ga ik dat in de groep aanslingeren, het met mijn manager bespreken of ga ik zelf een plan trekken?" Het was een eye-opener om tijdens de training bijvoorbeeld te realiseren dat online meetings heel zakelijk zijn, terwijl ik juist meer in mijn kracht sta in offline meetings. Door de training heb ik dat ook aangekaart en ik kreeg tot mijn verrassing veel bijval van anderen, het bleek dat veel mensen daarmee worstelen. Blijkbaar zit iedereen daar mee, maar wordt het niet uitgesproken.'

Hajar: 'Het feit dat je veel dingen toch redelijk naar je hand kunt zetten is heel belangrijk. Eerst zelf kijken wat kan ik veranderen, tweaken, zodat het beter bij me past. Eerst dacht ik het werk past bij me of niet, nu zie ik meer wat er allemaal mogelijk is.' Een ander inzicht was op het niveau van de werkzaamheden: 'Energiegevers en energievreters koppelen aan concrete werkzaamheden vond ik een hele goede oefening om zwart op wit te zien, waar krijg ik nu precies energie van en wat kost het me? Door het uit te schrijven en uit te wisselen zegt het heel veel. Normaal blijft het een gevoel, nu zie ik het voor me en dat is best confronterend, zette me aan, waardoor ik er echt iets mee ging doen.'

Hoe heeft de training impact gehad op je werk?

Hajar benoemt onder meer hoe ze haarzelf en andere collega’s ziet, ook in uitdagende situaties: 'Sterke kanten van anderen (leren) zien is super mooi. Dit kan ik altijd toepassen. Als iets irriteert of wringt, geeft het meer rust, acceptatie, liefde en zachtheid. Dat hielp me in lastige situaties met collega’s om ook juist de goede eigenschappen te zien. Soms kan ik mij ongemakkelijk voelen wanneer collega’s die, naar mijn gevoel te veel druk uitoefenen of te veel door willen pakken. Door de training zag ik in dat dit ook heel positief kan zijn. Dat zij dingen gedaan krijgen die anderen niet lukken. Dingen zeggen die anderen niet durven zeggen. Ik kan er nu met meer mildheid naar kijken in plaats van te fixeren op "wat irritant". Ik kan ook meer kijken naar de sterke kanten van anderen in de zin van "hier kan ik ook wat van leren" of "hier kan ik ook wat meer van toepassen" of "waarom roept dit zulke sterke gevoelens op?". Het mooie is dat ik dit niet alleen toepas in mijn werk maar ook bij mijn kinderen en familie.’’

Bob: 'Het strength spotting kan ik mooi toepassen. Zowel bij mezelf als bij anderen. Ik ben me meer bewust van mijn sterke kanten en hoe ik die toepas in mijn werk. Hierdoor kan ik dat bij anderen meer benoemen door bijvoorbeeld complimenten te geven en dat wordt zeer gewaardeerd. Dat brengt je wel dichter bij elkaar. De training gaf me nog meer een taal om die waardering en erkenning onder woorden te brengen.'

Wie zou je deze training aanbevelen?

Bob: 'Al mijn collega’s zou ik het aanraden omdat het goed inzicht geeft in wat je allemaal in je hebt, door dat naast je werkpakket te zetten weet je beter hoe je in de wedstrijd zit en hoe je dat verder kunt tweaken. Voor mensen die met die vraag zitten zou ik de training aanraden. Ook mensen die juist in een soort keuzemoment zitten, ga ik door met deze baan of zoek ik iets anders?'

Hajar: 'Ik zou het iedereen aanraden die zijn sterke kanten wil leren kennen en die wil begrijpen hoe je jouw sterke kanten in je werk of daarbuiten kunt toepassen. Mensen die hun werk aangenamer en beter willen maken.'

Deelnemen aan de training ‘Werken vanuit je VIA Sterke Kanten’

Werk je voor het Rijk en wil je ook deelnemen aan de training? Op deze pagina vind je meer inhoudelijke informatie over de training, startdata en praktische informatie over inschrijving, trainingsdata en kosten.

Deze training is ontwikkeld en georganiseerd vanuit Mindful Rijk, het Expertisecentrum voor Mindfulness en Positieve Psychologie binnen de Rijksoverheid. Kijk voor meer informatie op www.mindfulrijk.nl.