Innovatiepodium

Binnen de overheid wordt volop geïnnoveerd. Klinkt mooi, maar wat houdt dat in? Innovatie is een complex begrip, zeker in overheidscontext. Op het Innovatiepodium vind je verhalen van rijksprofessionals die met een vooruitstrevende, vernieuwende blik naar de overheid kijken en hun expertise gebruiken om bestaande werk- en gedragspatronen te veranderen. Ontdek de vele gezichten van innovatie binnen de overheid. En laat je door hen inspireren.  

Innoveren is een les in doelgerichtheid, vindingrijkheid en … geduld

Als je puur op het nieuws af gaat, dan is de Immigratie en Naturalisatie Dienst niet toe aan innovatie. Of juist wel? Een gesprek met Linda Voets, innovatiemanager en implementatie coördinator bij de IND. Lees het volledige interview met Linda.

'Vertellen dat je innovatief werkt, dwingt je het te doen'

Leergierig en ambitieus. Zo kun je Milou Schelling-Bakker, oprichter van het iLab (O&P Rijk), omschrijven. Tijdens update-sessies van de innovatiemanagementopleiding valt ze op. Een sportief, opgeruimd type met vrolijke krullen en een wakkere blik. Ze is opmerkzaam, en in discussies net zo scherp als met haar pen. Ze praat niet alleen over innoveren, ze brengt het al jaren in de praktijk. Je vraagt je bijna af: wat doet zij hier? Toch heeft de opleiding Innovatiemanagement voor Overheidsprofessionals van Innoveren met Impact haar veel gebracht. Milou vertelt.

Rik Braams: ‘Ambtenaren moeten leren omgaan met onzekerheid’

Hoe kunnen overheden aan de slag met transities? Dat is de centrale vraag achter het promotieonderzoek van innovator en transitiewetenschapper Rik Braams. Eind 2023 promoveerde hij bij het Copernicus Institute of Sustainable Development met het proefschrift Transformative Government. Hij werkte 8 jaar bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en sinds kort bij TNO Vector waar hij onderzoek doet en overheden adviseert hoe ze aan maatschappelijk transities kunnen werken. Wij vroegen hem hoe hij denkt dat overheidsorganisaties in tijden van transitie, met innovatie om kunnen gaan. Lees het volledige interview met Rik Braams.

Kathleen Torrance wil weten wie, wat, waar en hoe innoveert

De Rijks Innovatie Community (RIC), hét innovatienetwerk van de Rijksoverheid, bestaat vijf jaar. Maar weten vernieuwers binnen de Rijksoverheid elkaar te vinden? En hoe kan het netwerk ons helpen om sterker te innoveren? We vroegen het Kathleen Torrance, programmamanager van de RIC en lid vanaf het eerste uur. Lees het volledige interview met Kathleen Torrance.

Ruud van de Steeg: ‘Zet communities in voor de aanpak van maatschappelijke opgaven’

Teamleden met diverse achtergronden, expertises en perspectieven die samen een vraagstuk aanpakken. In het bedrijfsleven gebeurt het veel en vaak, binnen de Rijksoverheid een stuk minder. Helaas, want multidisciplinair werken kan onze innovatiekracht enorm vergroten. Daarbij helpt het een voedzame bodem creëren voor creativiteit en innovatie. Wij vroegen Ruud van de Steeg, met Evert Schaap de oervader van multidisciplinair werken binnen de overheid, hoe deze aanpak voor ons kan werken. Lees het gehele interview met Ruud van de Steeg.

Willy Tadema, AI Ethics Lead, Rijks ICT Gilde

‘Ethiek moet je zélf doen, niet aan een algoritme overlaten’

Willy Tadema, AI Ethics Lead bij het Rijks ICT Gilde (RIG)/ Mycelia, is bescheiden. ‘Misschien lijd ik aan imposter syndrome,’ lacht ze. Ik stel mezelf elk jaar dezelfde vraag: ‘Waarom zouden ze Willy Tadema van het RIG in plaats van een AI-professional van een commercieel bedrijf inhuren?’ Waak ervoor haar bescheidenheid aan te zien voor zwakte. Willy is een power house, als het gaat om ethiek, data en kunstmatige intelligentie (AI) kun je binnen de Rijksoverheid niet om haar heen. Lees het hele interview met Willy Tadema.

Effectief innoveren kan niet zonder management

Innovatiemanagement, dat klinkt best gek. Bij innovatie denken de meeste mensen vooral aan creativiteit en onbeperkte speelruimte, niet aan sturing. Volgens Olof Schuring, innovatie adviseur bij het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) moet je als je succesvol wilt innoveren juist durven managen: ‘Als je weet wat je wilt leren en waarom, innoveer je sneller en met betere resultaten.’ Lees het gehele interview met Olof.

Frans van Dongen: ‘Inspiratie en innovatie moeten een continuüm zijn’

Nederland is, in vergelijking met andere Europese landen, best goed bezig op innovatiegebied. Vorig jaar bleek uit het onderzoek voor de Innovatie Barometer Overheid 2021 dat maar liefst 86% van 366 onderzochte overheidsorganisaties in 2019/2020 één of meer innovaties ontwikkeld en geïmplementeerd heeft. Wat doen we hier goed? En wat kan er beter? Wij vroegen het Frans van Dongen, programmamanager Prestaties van de Overheid. Lees het gehele interview met Frans.

Innoveren bij P-Direkt: ‘Het gaat niet over de techniek, maar over mensen'

Iedereen in vaste dienst van de overheid kent P-Direkt, de HR-dienstverlener van het Rijk. De organisatie biedt een breed pakket van diensten op het snijvlak van HR en ICT voor bijna 140.000 medewerkers. Om deze dienstverlening zo goed mogelijk te laten verlopen en bij kans de verwachtingen van hun "klanten" te overtreffen wordt er volop geïnnoveerd. Floor Kloosterman, clustermanager Expertise teams bij P-Direkt, vertelt hoe ze dit doen. Lees het gehele interview met Floor.

MINDBase innoveert naar behoefte: ‘Mag het ook een hovercraft zijn?’

Als je binnen de Rijksoverheid vraagt waar je spannende innovaties vindt word je al snel naar MINDBase gestuurd, de innovatie hub van de Defensie Materieel Organisatie (DMO). Dat lijkt logisch. Als je een land verdedigt wil je technologisch vooraan lopen. Maar, MINDBase doet meer dan technische snufjes signaleren. Een gesprek over weerstand overwinnen, behoeften boven water krijgen en mislukkingen omarmen met innovatie-expert Lars de Graauw. Lees het gehele interview met Lars.

Het win-win ecosysteem van I-Partnerschap

Hoe vergroot je als overheid de instroom van jong I-talent en benut je actuele kennis om urgente digitale vraagstukken op te kunnen lossen? I-Partnerschap zorgt voor een innovatief ecosysteem waarin de overheid, hogescholen en universiteiten samenwerken aan een grotere instroom van IT’ers en informatiespecialisten, meer onderlinge kennisdeling en -ontwikkeling en een uitgebreid leeraanbod. Marc-Jan Kraaijenzank, programmamanager I-Partnerschap, vertelt hoe het werkt. Lees het gehele interview met Marc-Jan.

Mindful en impactvol innoveren? Zo maak je het mogelijk.

Je kent het vast wel. Een overlopende mailbox en agenda die uitpuilt van hybride meetings. PowerPoint staat al een week open, maar de presentatie voor morgen is nog steeds niet af. En dat advies…Voor wie was het ook alweer? Dat staat vast ergens op je oneindige to-do list. En dan heeft je manager ook nog bedacht dat je ‘iets’ moet met innovatie, anders werken. Alsof er nog ruimte in je dag of hoofd zit! Begrijpen ze dan niet hoe druk je het al hebt? In zulke situaties biedt mindfulness uitkomst. Inge Witkamp van Mindful Rijk – het expertisecentrum voor Mindfulness en positieve psychologie - vertelt hoe het werkt. Lees het gehele interview met Inge.

‘Functietitels? Daar doen we niet aan.’ NOVA werkt zonder hiërarchie

Vertrouw, kijk vooruit en verwonder. De kernwaarden van NOVA, een proeftuin die valt onder de Corporate Dienst van Rijkswaterstaat, klinken als muziek in de oren. Maar ook wat vreemd. Ze lijken vleugels te geven, en ergens klinkt een belofte van vrijheid door. Vraag Patricia Idsinga, communicatiecoördinator bij NOVA, of die aanname juist is, dan zal ze het waarschijnlijk beamen. Lees het gehele interview met Patricia.

Jouw verhaal op het innovatiepodium?

Heb jij zelf een mooi innovatieverhaal, ervaring of les die je hier wilt delen? Neem contact met ons op via onderstaande button!