Stappenplan I-Doctoraat

I-Doctoraat: open de deur naar waardevolle I-toptalenten en cruciale specialistische kennis. Zo begin je!

1. Wat is je vraag?

Wil je een innovatieve, onafhankelijke blik op je digitaliseringsvraag? Heb je behoefte aan structurele inbreng van innovatie, kennis en wetenschappelijk onderzoek over I-gerelateerde vraagstukken? Wil je aan de slag met rijksbrede onderwerpen zoals Informatiehuishouding, Cybersecurity, Open op Orde of Werken aan Uitvoering? Het kan allemaal met een I-toptalent dat promoveert in jouw organisatie.

2. Jouw opdracht

Jouw opdracht is om antwoord te geven op de belangrijke I-vraagstukken van nu en de toekomst. Om impact te maken met de inzet van de nieuwste technologieën en hun mogelijkheden. De ‘hoe?’ is nog niet altijd duidelijk. Daarom helpt I-Doctoraat je bij het scherp krijgen van onderzoeksonderwerpen en -vragen en hoe je deze kunt aanpakken.

3. Wat doet I-Doctoraat?

I-Doctoraat verbindt het netwerk van universiteiten aan het rijksnetwerk en rijksorganisaties. Zo stimuleren we continue kennisdeling en -ontwikkeling binnen de overheid en krijg jij toegang tot een grote kennisbron. Samen met onze opdrachtgevers vertalen we beleidsagenda’s en opgaven naar onderzoeksopdrachten voor promovendi. We matchen deze met jouw digitaliseringsvraag. Zo helpen we onderzoek naar de belangrijkste I-thema’s structureel onderdeel te maken van je activiteiten, zodat jij tot de juiste innovaties komt. Bovendien stemmen we verschillende kennisvraagstukken op elkaar af, waardoor we samenwerking binnen de overheid bevorderen.

“Je krijgt niet één medewerker erbij, maar een hele kennisclub! Is er een ingewikkeld vraagstuk waarmee we worstelen, dan kunnen we een koppeling leggen met het hoger onderwijs, en een pool van deskundigen betrekken om te komen tot mogelijke denkrichtingen en oplossingen. Je krijgt er dus heel veel kennis voor terug.” - Onderzoeker bij het I-Doctoraatsprogramma

4. Welke stappen doorloop je?

In een workshop vertalen wij – I-Doctoraat en hoogleraren – samen met jou je I-opgave naar uitdagingen die geschikt zijn voor onderzoek. We helpen je onderzoeksonderwerpen te concretiseren, de onderzoeksvraag te formuleren en een aanpak te bedenken. Jouw organisatie stelt een vacaturetekst op en werft een geschikte promovendus. Wij ondersteunen je daarbij via ons netwerk. Heb je een toptalent gevonden? Dan helpen wij je met het contract en de onboarding van de promovendus. Jij helpt de promovendus onderdeel worden van je organisatie.

5. Het eindresultaat

Hulp inschakelen van I-Doctoraat levert je direct resultaat op: een promovendus is drie dagen in dienst bij jouw organisatie en doet hier twee dagen onderzoek. Zo krijg je promotieonderzoek op hbo+- of wo+-niveau, uitgevoerd door een talent dat óók meedraait in je organisatie. Je krijgt materiaal om on- en offline kennis te delen. En vervangt de promovendus een externe medewerker? Dan houd je niet alleen de kennis in huis, ook heb je minder kosten. Bovendien is het via het netwerk van universiteiten nog makkelijker om studenten binnen te halen voor stages en scripties!

Meer weten?

Neem contact op met het I-Doctoraat! In een persoonlijk gesprek vertellen we je graag wat een promovendus kan betekenen voor jouw organisatie. Mail naar i-partnerschap@rijksoverheid.nl. I-Doctoraat is onderdeel van I-Partnerschap.