Gastcollege Archiefwetenschap aan UvA masterstudenten

In de gastcolleges van I-Partnerschap maken studenten kennis met de Rijksoverheid en met maatschappelijk relevante onderwerpen op het gebied van digitalisering, datamanagement en informatiehuishouding. Een gastcollege ‘Archiefwetenschap’, om bij studenten de ingewikkelde maar fascinerende praktijk binnen de Rijksoverheid te laten leven. Dat had Arjan Blom, Beleidsmedewerker Informatiehuishouding bij CIO Rijk, voor ogen toen hij een halfjaar geleden contact zocht met I-Partnerschap en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Als voormalig student aan de masterstudie Archival and Information Studies had hij tijdens zijn studie casussen gemist over de praktijk van grote archiefvormende organisaties. Daarom besloot hij de stoute schoenen aan te trekken en in samenwerking met Doc-Direkt en het National Archief een gastcollege voor vijftien internationale studenten te organiseren.

Praktijk en problematiek rond chatberichten archivering

Eind november 2023 was het zover. Arjan nam de studenten een volledige ochtend mee in de praktijk en problematiek rond chatberichten archivering. In het Auditorium op de Turfmarkt beet hij het spits af met een uitleg over hoe de rijksoverheid is georganiseerd, hoe men tot nieuw beleid komt en welke dilemma’s hierbij spelen. Vervolgens lieten Jim van Weeperen en Marita Sakellaki van Doc-Direkt zien hoe chatberichten van telefoons van bewindspersonen op dit moment worden uitgelezen en bewaard. Zij vertelden ook welke uitdagingen daarbij spelen en welke nieuwe pilots in uitvoering zijn.

Meedenken over oplossingen

Na een korte wandeling naar het Nationaal Archief gaf Paul van den Akker een introductie over het Innovatielab Tekstberichten. Het Nationaal Archief probeert hiermee vernieuwende oplossingen te vinden voor het archiveren van chat- en e-mailberichten. Tot slot was het tijd de studenten zelf aan het werk te zetten en hen vanuit verschillende perspectieven te laten meedenken over oplossingen voor het archiveren van chat- en e-mailberichten. Dit leverde boeiende discussies op en leidde tot een verbeterd format om het gesprek tussen Woojuristen, informatiespecialisten en journalisten te faciliteren.

Al met al een zeer geslaagd gastcollege. De studenten waarderen vooral de combinatie van beleid, (technische) praktijk en innovatie. Vanwege het succes is zowel door de organisatoren als de deelnemers uitgesproken deze samenwerking in stand te houden en hier mogelijk iets structureels van te maken.

Heb jij ook interesse om een gastcollege te verzorgen? Meld je dan via dit formulier aan en dan neemt een collega van I-Partnerschap graag contact met jou op.

Ben jij onderdeel van een onderwijsinstelling en heb je ook interesse in een gastcollege? Kijk voor het aanvragen van een gastcollege op de website van I-Partnerschap.