Unieke online privacy assessment tool voor rijksoverheden

Houd jij je dagelijks bezig met privacy? Lees dan vooral verder, want wij spraken met Friso van Dijk, Privacy Officer bij O&P Rijk én duaal promovendus. Hij ontwikkelde een unieke, online zelftoets om het volwassenheidsniveau van je organisatie op gebied van privacy/AVG in kaart te brengen. Specifiek voor privacy-by-design.

Rapport met aanbevelingen

Heb je de online zelftoets gedaan, dan ontvang je meteen een rapport dat laat zien waar de kansen en verbeterpunten  binnen jouw organisatie zitten. Friso: “Het mooie is dat je ook aanbevelingen voor verbeteringen krijgt, op wel 14 focusgebieden. Het model bevat 60 vaardigheden verspreid over 10 volwassenheidsniveaus. Door met je organisatie te werken aan die vaardigheden, kun je naar een volgend volwassenheidsniveau toe werken.”

Krijg inzicht in vakgebied

Ook voor wie (nu nog) geen behoefte heeft aan de zelftoets, is het tóch interessant om deze te doen, zegt Friso: “Privacy-by-design is een nog vrij onbekend vakgebied. Wij hebben een uitgebreid literatuuronderzoek gedaan naar de vaardigheden die een organisatie hiervoor nodig heeft, met 847 factoren uit 98 modellen en publicaties. De toets geeft je dus sowieso inzicht in de thema’s en onderwerpen die bij privacy-by-design horen.”

AI Lab Universiteit Utrecht

Friso en zijn collega-onderzoekers ontwikkelden de toets – en het bijbehorende model – in  het AI Lab voor Publieke Diensten van de Universiteit Utrecht. Het lab is een van de vele fieldlabs die er inmiddels zijn op gebied van Informatiehuishouding, AI, cyber en andere thema’s binnen het I-domein. Allemaal innovatieve broedplaatsen waar overheid, onderwijs en soms ook bedrijven samenwerken aan nieuwe oplossingen.

I-Partnerschap deelt kennis en onderzoek

Aan ons als I-Partnerschap de taak om al die mooie onderzoeken, resultaten en tools breed binnen het Rijk te delen. Zodat zo veel mogelijk rijksorganisaties ze kunnen gebruiken, of zich kunnen aansluiten bij een passend initiatief. Wij weten precies wat waar speelt, dus neem vooral contact met ons op. Zo verbindt I-Partnerschap Rijk en Onderwijs met elkaar.