Studenten maken deepfake video

Wat zijn de nieuwste technieken op gebied van deep-fake? Zowel qua beeld als geluid? Met de nieuwste kennis kan het team Deep Vision van de Koninklijke Marechaussee zich beter voorbereiden op de dreiging die deepfakes vormen voor de Nederlandse staat. Een groep studenten ging aan de slag om technieken te onderzoeken en hiermee een deepfake video te maken.

Thema

Cyberveiligheid

Partners

Koninklijke Marechaussee en Hogeschool Rotterdam

Samenwerkingsvorm

Groepsopdracht

Aanleiding

Dankzij nieuwe methodes worden deepfakes steeds beter herkend. Tegelijkertijd gaan de ontwikkelingen ontzettend snel; de gemanipuleerde video’s zijn steeds realistischer en het misbruik neemt toe. Ook heb je geen programmeertaal meer nodig. Er zijn tools waar je foto's van een gezicht kunt uploaden om er vervolgens  een deepfake van de te kunnen maken.

Uitdaging

De studenten is gevraagd om een deepfake video te maken van de hoofdcommandant van de Marechaussee. Voor de productie mochten zij een combinatie van commerciële en open-source technieken gebruiken. Zoals deepfake-tools, video-editing en photoshop. Alles om de video – en het geluid, de stem van de commandant - zo realistisch mogelijk te maken.

"De studenten waren enthousiast en gemotiveerd en kwamen zo week na week met steeds betere resultaten aan zetten. In de toekomst hopen wij graag weer aan de slag te gaan met dit soort studenten."

Arne Steenbeek, Robotics Engineer, Staf CKMar

Resultaat

Dankzij het uitgebreide onderzoek van de studenten naar de soft- en hardware om de deepfake video te maken, kan de Koninklijke Marine zich beter voorbereiden op het gevaar van deepfakes.