Nieuwe features voor rijksbrede applicatie

Een applicatie waarin je de betekenis van alle rijksafkortingen kunt vinden; dat is AFKO. Rijk. Toekomstige software engineers van de Hogeschool Leiden mochten de verouderde app herontwerpen. Dat leverde een aantal verrassende resultaten op.

Thema

Softwareontwikkeling

Partners

P-Direkt en de Hogeschool Leiden

Samenwerkingsvorm

Groepsopdracht (vier groepen)

Uitdaging

Als eerste doken de studenten zelfstandig in de – voor hen – nieuwe technologie van de app (Ruby). Binnen een paar weken hadden ze deze onder de knie. Vervolgens heeft elke groep vanuit een eigen insteek en aanpak, unieke features ontwikkeld.

Bij de vier presentaties van de nieuwe AfkoRijk duikt productowner Richard van Mierlo van P-Direkt al snel de diepte in met zijn vragen aan de studenten. Krijgt een beheerder een waarschuwing als hij op het punt staat iets weg te gooien? Hoe is de afkortingenquiz gemaakt? Om daar direct tevreden aan toe te voegen: "Het is een goed teken dat we het nu over details hebben: dat betekent dat de basis goed op orde is!"Hij is ook blij dat de studenten zijn feedback bij eerdere reviews duidelijk hebben opgepakt.

Van die feedback hebben ze veel geleerd, zeggen Niels Mooren en Luuk Bartels. Ze werkten allebei in een andere groep aan de afkortingenapp. Luuk: "Je denkt dat je aan alles gedacht hebt, maar bij de tussentijdse besprekingen merk je dan: o nee, toch niet.’

Vooral het blijven denken vanuit de gebruiker is een leerpunt geweest, zegt Niels: "Je moet niet in de techniek blijven hangen." De betrokkenheid van P-Direkt bij de opdracht hebben ze erg gewaardeerd: een organisatie die actief meedenkt en tips vanuit de praktijk geeft. Kijkend naar het resultaat vinden ze het vooral ‘gaaf dat we dit zelf hebben gemaakt en dat het meteen gebruikt kan worden.’ Ze zijn bijvoorbeeld best trots op de beheerdersfunctie waarmee je nieuwe afkortingen kunt toevoegen en ook op het inloggen met een QR-code. Hun tip voor een volgende samenwerking? "Er is zoveel praktijkkennis bij de Rijksoverheid. Het zou leuk zijn als een developer bijvoorbeeld een keer komt vertellen over zijn werk en werkwijze."

Resultaat

P-Direkt was positief verrast met alle nieuwe inbreng van de studenten. En heeft uiteindelijk uit de vier voorstellen het winnende ontwerp gekozen. Van dit ontwerp is als eerste de game toegevoegd aan de app. Vanwege het positieve resultaat heeft P-Direkt al weer een nieuwe opdracht uitgezet bij de Hogeschool Leiden.

Tim Dekkers, innovatielab P-Direkt en opdrachtgever: "Ons motto was ‘verras ons’ en dat hebben ze gedaan! Elke groep had een totaal eigen aanpak en kwam met unieke features. Een sterke layout bijvoorbeeld, een kopje ‘nieuw toegevoegd’, een extra zoekfunctie of een sterke game. Heel leuk om te zien hoe enthousiast iedereen was. Het was dan ook lastig om het winnende ontwerp te kiezen, maar dat is wel gelukt. Met dit product gaan we ook echt aan de slag."