Mbo-studenten ontwikkelen virtuele assistent

Documenten vinden en opslaan, saai en vervelend? Niet volgens de Software Development studenten van mboRijnland. Zij bedachten in IHH Lab west i.o. een paar verrassende oplossingen! Deze mochten zij maandag 17 april zelf komen presenteren bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Mark (Roland) de Boer, plaatsvervangend secretaris-generaal van het ministerie, gaf de studenten een warm welkom. Hij benadrukte nog eens hoe hard de rijksoverheid nieuw talent nodig heeft: “Onze data-opgave wordt de komende jaren alleen maar groter. En daar hebben we heel veel mensen voor nodig. Specialisten als jullie, die met oplossingen komen waar we zelf nog helemaal niet aan hebben gedacht. Ik hoop dan ook dat jullie ons in de gaten gaan houden, en scherp gaan houden over wat data en onze digitale samenleving van ons gaat vragen.”

Slimmer organiseren

Een van die data-opgaven waar De Boer het over heeft, is het opslaan en vinden van documenten. Hoe kun je dit nu slimmer organiseren? Rond deze vraag organiseerde BZK Transparant (voor verbetering van de informatiehuishouding bij het ministerie) in februari al een hackathon met de mbo-studenten. Samen met I-Partnerschap. Daaruit kwam naar voren dat een beslisboom voor ambtenaren handig zou zijn. Met een virtuele assistent die ambtenaren door dit proces leidt; wat moet je waar bewaren en wat kan weg?

Spannend

De 10 weken daarna werkten de studenten keihard aan verschillende oplossingen voor deze virtuele assistent. En die mochten ze dus afgelopen maandag presenteren. Voor een aantal was dat nog best spannend, maar de sfeer in de zaal was goed en iedereen kon rekenen op sympathieke aanmoediging van medestudenten uit de zaal.

Badges winnen

De meest verrassende oplossing? Dat was toch wel de versie die gebruikmaakt van ‘gamification’. Denk aan een avatar die je – naarmate je steeds meer gebruikmaakt van de beslisboom – kunt aanpassen met andere kleding of andere gadgets. En waarmee je ook badges kunt winnen, en zo de concurrentie met je collega’s kunt aangaan. Wie slaat de meeste documenten op de juiste manier op?
 
Alle oplossingen van de studenten zijn klaar voor gebruik en implementatie. Waarschijnlijk wordt dit de opdracht voor de volgende groep studenten van mboRijnmond.