04 juni Kennissessie: Grip op ICT-inhuur

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Online

De Rijksoverheid staat voor grote opgaven. ICT en informatievoorziening zijn daarbij niet meer weg te denken. Sommige zaken doen we als Rijksoverheid zelf, andere besteden we uit. Voor veel zaken huren we ICT-deskundigen voor langere of kortere tijd in. De directeur-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft daarom ABDTOPConsult gevraagd in kaart te brengen hoe het inhuurproces verloopt. De resultaten van dit essay worden besproken op 4 juni tijdens de volgende kennissessie van I-Vakmanschap.

De Rijksoverheid heeft in 2022 voor 2,68 miljard euro extern personeel ingehuurd. 14,2 procent van de totale personele uitgaven beslaat de inhuur van interim-managers, ICT’ers, adviseurs en uitzendkrachten. Inhuur van specialistische (ICT-)kennis is nodig; ICT-gerelateerde uitgaven zijn met 42% de grootste kostenpost voor wat betreft externe inhuur. 

Het ICT-arbeidsvoorwaardenonderzoek

Dit onderzoek uit 2023 toonde eerder aan dat de Rijksoverheid het merendeel van de ICT-functies marktconform beloont. Daarom is het advies in het ICT-inhuurrapport om waar nodig meer gebruik te maken van beschikbare beloningsinstrumenten om personeel binnen te halen en te behouden. Daarnaast is waardering niet enkel een financiële kwestie, maar gaat het om de totale beleving die een werkgever biedt. En daar zit nog ruimte voor verbetering. 

Voor dit onderzoek is gesproken met functionarissen binnen en buiten het Rijk die, als dienstverlener, afnemer of deskundige, ideeën over inhuur hebben. Peter Hennephof, directeur van ABDTOPConsult, zal tijdens de sessie het essay toelichten. Tenslotte zal CIO Rijk kort reflecteren op het advies in het essay om waar nodig meer gebruik te maken van de beschikbare beloningsinstrumenten om ICT’ers binnen te halen en te behouden.

Groot tekort aan ICT’ers bij het Rijk

De uitdaging om vakkundige I-professionals binnen de Rijksoverheid aan te trekken blijft groot, vooral in deze tijd van snelle digitalisering. Het programma I-Vakmanschap ondersteunt Rijksorganisatie bij deze uitdaging. Dit doen we met programmaonderdelen gericht op instroom, kennis- en onderwijsontwikkeling, mobiliteit en inzicht en monitoring. Ook delen we in een reeks kennissessies best practices zodat collega’s bij het Rijk hun voordeel kunnen doen van kennis die al is opgedaan.

Voor wie en hoe aanmelden?

Ben je (HR)-manager met focus op I-(CT) bij een Rijksorganisatie? Dan is deze kennissessie zeker interessant voor jou. Andere geïnteresseerden zijn ook van harte welkom.

Datum & tijd

De sessie is op dinsdag 4 juni online te volgen, van 11:00 tot 12:00 uur.

Benieuwd geworden? Meld je dan snel aan voor de kennissessie via onderstaande knop. Wil je de sessie bijwonen, maar ben je verhinderd? Meld je dan toch aan zodat je achteraf een link ontvangt om de sessie terug te kijken.