Rijks I-trainee Britt: ‘Voel je vrij om je mening te geven’

Britt van Buuren (23) is Rijks I-trainee (data) bij de Rijksorganisatie voor Ontwikkeling, Digitalisering en Innovatie (ODI) en is onderdeel van de multidisciplinaire projectteams informatiehuishouding (IHH-teams). Zij helpen rijksorganisaties hun informatiehuishouding op orde te brengen én te houden.

Na haar hbo-studie Toegepaste Wiskunde wilde Britt van Buuren graag aan het werk bij de Rijksoverheid. ‘Ik wilde in de praktijk met rommelige data werken, waar je moeilijke keuzes moet maken om oplossingen te vinden. Bij het Rijks I-Traineeship krijg ik alle ruimte om te ontdekken wat ik leuk vind en ik leer er veel.’

Britt van Buuren

Ervaring opdoen

Britt was 22 toen ze afstudeerde en wist nog niet precies wat ze wilde. ‘Ik wilde eerst werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling en meer ervaring opdoen. Mijn vriend wees me op het Traineeplaza, een event waar meerdere traineeships van de Rijksoverheid zich presenteren. Ik ging erheen en was gelijk enthousiast over het Rijks I-Traineeship.’

Britt kende de Rijksoverheid al van familie en een stage. ‘In mijn derde jaar hbo liep ik stage bij de Dienst Justitiële Inrichting (DJI) in coronatijd. Daar kreeg ik een positieve indruk van de mensen die er werkten. Maar ik besefte ook hoeveel interessante data er binnenkomen en hoe weinig die eigenlijk worden benut. Ik mocht een Penitentiaire Inrichting (PI) bezoeken waar ik in gesprek ging met een roostermanager over data in de praktijk. Dat was erg leerzaam. Bij de Rijksoverheid werken veel mensen met verschillende achtergronden en dat vind ik erg leuk.’

Informatiehuishouding op orde

‘Ik werk nu aan het op orde krijgen van de informatiehuishouding. We hebben veel gesprekken gevoerd en een advies ter verbetering opgesteld. Dit advies zijn we nu ook aan het uitwerken. Dat gaat over zaken als het verwerken van informatie en het correct opslaan daarvan. Maar ook over het goed inrichten van netwerkschijven en het vernietigen van informatie wanneer dat mag volgens de Archiefwet. We gaan basisregels opstellen voor het opslaan van gegevens en geven daar ook workshops over.’

Britt vindt het een interessante klus, maar hoopt dat haar volgende opdracht technischer is en dat ze haar wiskundekennis kan loslaten op grote hoeveelheden data. Ze schept graag orde in chaos.

Geef je mening

‘Tijdens het Rijks I-Traineeship leer je enorm veel. Ik heb bijvoorbeeld geleerd om meer tijd te nemen voor netwerken en niet meteen ter zake te komen en ik leerde mijn mening op tafel te leggen. Als Rijks I-trainees worden we aan alle kanten begeleid. Met mijn traineecoördinator heb ik goed contact. Het team van het Rijks I-Traineeship staat heel dichtbij en het is laagdrempelig om contact op te nemen en iets te vragen. Ik heb ook een buddy van een jaar boven me met wie ik goed kan sparren en na vijf maanden kreeg ik een mentor, iemand met veel werkervaring.’

Tips voor trainees

‘Ook heb ik veel contact met de groep Rijks I-trainees waarmee we samen zijn gestart. Je loopt tegen dezelfde dingen aan die je samen kunt delen. Mijn tips voor toekomstige trainees is dat je vragen blijft stellen en je vrij voelt om je mening te geven. Het is niet erg om fouten te maken. Zo leer je door een andere bril te kijken.’

Over Britt

Britt woont in Den Haag en houdt van koken, bakken, wandelen en leuke dingen doen met familie. Ze is nu samen met haar vriend op zoek naar een huis in Den Haag.