Kennissessie strategische personeelsplanning

We kijken terug op een geslaagde kennissessie ‘Productiviteit verhogen met behulp van strategische personeelsplanning’, die plaatsvond op 26 maart. Zo’n 100 HR adviseurs, organisatieadviseurs programmasecretarissen, beleidsmedewerkers en andere professionals praatten mee over het belang van strategische personeelsplanning.

Strategische personeelsplanning is onmisbaar bij de inrichting van de organisatie van de toekomst, vertelde directeur Sander van Veldhuizen van PricewaterhouseCoopers (PwC) in de kennissessie. Als de uitvoeringsorganisaties van het Rijk in 2032 het productieniveau van 2022 willen handhaven, dan zijn er 40.000 fte extra nodig. “En dan hebben we nog niet eens rekening gehouden met de vervangingsvraag die gaat ontstaan als gevolg van de vergrijzing.”

Volgens van Veldhuizen is ongeveer een derde van de medewerkers 55 jaar of ouder, wat betekent dat zij de komende 10 jaar gaan uitstromen. “Als je die vervangingsvraag erbij optelt, dat betekent dat de wervingsopgave straks stijgt van 40.000 FTE naar 95.000 FTE om dat productieniveau van 2022 te kunnen handhaven. Strategische personeelsplanning is hier dus hét instrument om dit probleem aan te pakken.”

De meeste winst voor organisaties is dan ook te behalen in het op orde brengen van de IT-systemen en in strategische personeelsplanning. Van Veldhuizen denkt dan ook dat je met een goede SPP over een periode van 7 jaar wel 30% productiviteitswinst kunt halen.

Heb je de sessie gemist en wil je deze terugkijken? Hieronder kun je de gehele sessie direct bekijken of downloaden.

Met de onderstaande links kun je het verslag van de sessie downloaden voor een samenvatting van de gehele sessie, en kun je de PowerPoint presentaties van de sprekers downloaden.

Wil je meer lezen over het verhaal van PwC? Lees dan:

ESB: https://esb.nu/wp-content/uploads/2023/07/324-327_vVeldhuizen.pdf

FD: https://fd.nl/financiele-markten/1469824/productiviteitsgroei-overheid-blijft-ver-achter-bij-bedrijfsleven

FD: https://fd.nl/politiek/1508676/pwc-economen-haperende-overheid-voedt-onvrede-onder-burgers

PwC: https://www.pwc.nl/nl/actueel-en-publicaties/diensten-en-sectoren/publieke-sector/hogere-productiviteit-uitvoeringsorganisaties-is-noodzakelijk.html en https://www.pwc.nl/nl/actueel-publicaties/assets/pdfs/productiviteit-publicatie.pdf