Nieuw rijkspand geopend: ‘Open up’ in Haarlem

Aan het Surinamepad in Haarlem is een vervallen pand van de FIOD omgebouwd tot een modern en duurzaam kantoor voor Rijkswaterstaat. De feestelijke officiële opening was dinsdag 13 februari. Het gebouw ademt licht en lucht en biedt een oase van groen. Goed voor RWS-collega’s van West-Nederland Noord, en goed voor de omgeving. Het motto van deze renovatie? ‘Open up’. Rijksconsultants Robert van der Hoeven en Rodica Teodorescu vertellen over dit unieke project.

Duurzaamheid, hybride werken en maatschappelijke impact

Opdrachtgever Robert en integraal projectmanager Rodica hadden de leiding over dit project. Robert: ‘In 2021 begonnen we met het (her)ontwerp van dit gebouw. Er waren flink wat eisen om rekening mee te houden. Uiteraard duurzaamheidseisen en gebruikerseisen die gaan over wat RWS-collega’s nodig hebben om er fijn te kunnen werken. Maar ook eisen van de gemeente. Zo moesten gebouw en buitenruimte de wijk Schalkwijk een impuls geven: ‘Schalkwijk, stad tussen de bomen’ klonk de slogan. Duurzaamheid, hybride- en projectmatig werken en maatschappelijke impact zijn dus belangrijke pijlers van dit project.’

Zintuigen prikkelen

Rodica: ‘Daar waar Robert verantwoordelijk was voor de overkoepelende bestuurlijke kant van dit omvangrijke project, was ik dat voor de dagelijkse aansturing. Denk dan aan de integratie tussen onder andere het bouwen, het facilitair management en de it-dienstverlening. Eigenlijk alles wat praktisch komt kijken bij het realiseren van zo’n renovatie. Met mijn achtergrond in bouwfysica kijk ik met trots terug op hoe de eisen rondom duurzaamheid, hybride werken en maatschappelijke impact vertaald zijn naar toekomstwaarde, belevingswaarde en gebruikerswaarde. Bouwfysica is de wetenschap die zich bezighoudt met hoe bouwkundige en installatietechnische oplossingen bijdragen aan een binnenklimaat dat de zintuigen op een juiste manier dient of prikkelt. En als je het mij vraagt, is dat volop aan de orde bij deze renovatie.’

Lichttherapie

Robert: ‘Vanaf het begin stelden we de gebruiker centraal. Dat deden we onder meer door een stuurgroep mee te laten denken en kijken.' Een van de leden van die stuurgroep is Wout Jan Adema, directeur Bedrijfsvoering Rijkswaterstaat West-Nederland Noord. Wout Jan: ‘Ook al is de officiële opening net geweest, wij werken al sinds september in het nieuwe pand. Ik hoor alleen maar positieve geluiden. Mensen komen hier graag. En dat is prettig in een tijd waarin het een uitdaging kan zijn mensen op kantoor samen te brengen. Het gebouw verleidt absoluut om naar kantoor te gaan en elkaar te ontmoeten. Mocht je het eens bezoeken, dan raad ik je aan om een kijkje te nemen in het kunstwerk dat tijdens de opening werd onthuld: Space for Light. Een cabine met lichteffecten waarin je alleen of met een groep collega’s kunt opladen. Dit kunstwerk is een ode aan de filosofie achter het motto ‘Open up’ dat gaat over het van buiten naar binnen halen van licht.’

Rodica Teodorescu

Licht en lucht

Rodica: ‘Wie van buiten al onder de indruk is; het gebouw is van binnen nog veel mooier. Het ademt licht en lucht. De visuele verbinding tussen de ruimten werkt goed op je gemoed. Je kunt overal kijken. Horizontaal, verticaal: het gebouw biedt perspectief. Dat maakt de beleving geweldig. Woorden die in mij opkomen als ik de beleving moet omschrijven? Daglicht, uitzicht, zachtheid, comfort, rust en ook levendigheid.’

Robert: ‘De beleving is beslist uniek. We hebben het motto van de architect ‘Open up’ waargemaakt, en de gebruikers ervaren dat ook zo. Daar zijn we trots op. Daarnaast zijn we trots op hoe we de duurzaamheidsambities hebben gerealiseerd. Denk aan circulariteit: ruim 95% van het sloopmateriaal is hergebruikt. En 90% van het meubilair is refurbished, in andere woorden: meubilair dat een tweede kans krijgt. Ook duurzaam: we delen een deel van onze parkeerplekken met de buurt. Bewoners van het naastgelegen appartementencomplex parkeren ’s avonds en in het weekend in onze parkeergarage. Tijdens kantooruren parkeren de RWS-medewerkers onder het appartementencomplex. Dat betekent optimaal gebruik van vierkante meters waardoor er meer ruimte is voor groen. Zo gaan duurzaamheid en omgevingswaarde hand in hand.’

Toegevoegde waarde van Rijksconsultants

Rodica: ‘Dankzij onze kennis, onze ervaring en ons netwerk hebben we de realisatiekracht van dit project vergroot. We hebben de samenwerking structureel weten te versterken door overzicht te houden en de juiste allianties te vormen. Door ruimte te geven aan mensen en hun wensen. En door gebruiker, gemeente en architect samen te brengen. Dankzij onze expertise konden wij alles zo op elkaar afstemmen zodat de processen gesmeerd liepen. Daar zijn we trots op.’

Robert van der Hoeven

Robert: ‘De kracht van dit project was absoluut de samenwerking. De opdracht moest ondanks de veelomvattendheid maar op één manier te interpreteren zijn. Alle neuzen dezelfde kant op. Ik kan wel zeggen dat dat gelukt is vanwege de samenwerking met alle betrokken partijen. En daar speelden wij als Rijksconsultants een essentiële rol in. Zo brachten wij de juiste mensen samen. Het motto ‘Open up’ hebben wij niet alleen voor het gebouw gehanteerd, maar ook voor de sturing van het project. ‘Open up’ betekent ook: leg je kaarten op tafel. Zo snapten we elkaars belangen en konden we stevige discussies met respect voeren. Altijd met het eindresultaat voor ogen.’

Meer weten van Rijksconsultants?

Heb je vragen aan Robert en Rodica over dit project? Of wil je weten wat Rijksconsultants voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met Rijksconsultants via contactrijksconsultants@rijksoverheid.nl.