Wederzijds kennismaken in de gastcolleges van I-Partnerschap

In de gastcolleges van I-Partnerschap maken studenten kennis met de Rijksoverheid en met maatschappelijk relevante onderwerpen op het gebied van digitalisering, datamanagement en informatiehuishouding. De overheid zelf kan echter ook weer leren van de studenten, stelt Mustafa Kedilioglu MPA, die afgelopen 22 november een gastcollege gaf op de Delft University of Technology.

Sinds een aantal weken is I-Partnerschap gestart met een pilot. Met een pool van ongeveer twintig ambtenaren als gastdocenten organiseert ze gastcolleges bij onderwijsinstellingen die daar behoefte aan hebben. Het enthousiasme is groot bij zowel studenten als ambtenaren, vertelt regiomanager Coen van Loon van I-Partnerschap. “Ik heb onlangs een uitvraag gedaan voor een gastcollege bij de Hogeschool van Rotterdam bij 60 mensen, 19 van hen reageerden meteen dat ze wel gastdocent willen zijn. Ik verwacht in de komende periode een enorme groei aan aanvragen. Eigenlijk willen we dit meteen verder uitbreiden naar andere domeinen. Ik ben nu ook in gesprek met andere partners binnen de Rijksoverheid.”

Een van de gastdocenten is Mustafa Kedilioglu MPA, vanuit I-Interim Rijk werkzaam bij de Nederlandse Zorgautoriteit als manager van de CIO-office. Op 22 november gaf hij het college ‘Process of project implementation’ aan 40 eerstejaars masterstudenten op de Delft University of Technology. Voor de vormgeving van het college werkte hij samen met masterstudent Complex Systems Engineering Ivo Heikoop. “Samen keken we naar de behoeften van zowel de TU Delft als van de studenten, en hoe ik mijn verhaal hierop kon laten aansluiten. Ik kan deze werkwijze echt aanbevelen. Vraag een docent of professor met welke student je een college kunt voorbespreken.”

De focus van zijn gastcollege lag op de projecten waar de studenten aan werken en waarvan ze een realisatieplan moeten opleveren. “We focusten op het waarom van het project”, legt Ivo Heikoop uit. “Het doel was om de studenten meer aan het denken te zetten over de bredere gedachte achter hun project, dan alleen over een oplossing waar ze aan werken.”

Dat deden ze in projectteams en groepsdialogen. “We wilden ze juist echt prikkelen om na te denken of ze wel op een goede manier over dat idee hebben nagedacht”, legt Mustafa Kedilioglu MPA uit. “Toen we weggingen kwam een student naar me toe, die zei dat het voor hem echt een eyeopener was om naar de context en het probleem te kijken, en niet naar het resultaat alleen. Dat is leuk om terug te krijgen.”

Ivo Heikoop - masterstudent Complex Systems Engineering

Inkijk in de praktijk

Wat Mustafa Kedilioglu MPA in zijn gastcolleges ook wil meegeven is een stuk dynamiek van de overheid. “Ik wil het werken bij de Rijksoverheid levendiger maken voor de studenten, om ze warm te maken voor de overheid.” Dat doet hij al sinds 2018, toen hij voor het eerst vanuit zijn werk bij de Tweede Kamer der Staten-Generaal de samenwerking opzocht met de Leiden University. Sindsdien is hij altijd gastlessen blijven geven. Sinds kort dus via I-Partnerschap.

De gastcolleges geven een goede inkijk in de praktijk, volgens Ivo Heikoop. “Als student ben je heel theoretisch bezig. Een gastdocent brengt juist wat mee vanuit de industrie of overheid. Daar gaat toch 90 procent van de studenten later werken, de meesten gaan geen onderzoek doen. Je krijgt dus echt een kijkje in de keuken. Als Mustafa hier komt vertellen over projectmanagement en vraagstukken die hierbij komen kijken geeft dat een veel echtere indruk dan wanneer een theoretische denker dat doet.”

De gastcolleges helpen volgens hem dan ook om studenten enthousiaster te maken om bij de overheid te werken. “Als ik heel eerlijk ga zijn heb ik op dit moment als student het idee dat de banen voor het oprapen liggen. Als je dan al vijf keer in een gastcollege hebt gehoord hoe leuk het is om bij Rijksoverheid te werken, dan zit dat toch in je hoofd om daar te gaan kijken wat voor leuke vacatures of Rijks I-Traineeships er zijn.”

 Niet alleen de studenten halen iets uit de gastcolleges, ook de Rijksoverheid zelf, denkt Kedilioglu. “We doen nieuwe inspiratie en ideeën op bij de studenten, waar wij zelf nooit op komen. Als docent moet ik uit mijn comfortzone stappen. Ik sta tegenover studenten, die technisch meer state of the art zijn dan ik ben. Wat ik heel gaaf vind om te zien, en dat zag ik in Delft ook, is dat studenten echt bezig zijn met vraagstukken zoals gezondheidszorg, welzijn van ouderen, klimaatproblematiek en andere zaken. Het levert ons andere ideeën op, die ik weer kan teruggeven aan mijn collega's. Ze bieden misschien niet de oplossing, maar helpen ons wel om anders te kijken naar vraagstukken.”

Mustafa Kedilioglu aan het woord tijdens het gastcollege op de TU Delft

Kennismaken met de overheid

I-Partnerschap verbindt al langer rijksoverheids- en onderwijspartijen met elkaar op thema’s als informatiehuishouding, cyberveiligheid, AI en softwareontwikkeling. Naast gastcolleges organiseren ze stages, fieldlabs, promotieplekken en allerlei andere samenwerkingsvormen. Het is belangrijk dat studenten al in een vroeg stadium kennis maken met de overheid, denkt Coen van Loon. “Zij zijn de medewerkers van de toekomst. Daarom is het belangrijk inzicht te krijgen in wat er in hun hoofden omgaat en wat zij belangrijk vinden. Je ziet dat jongeren heel erg bezig zijn met hun toekomst, met vraagstukken als klimaat, zorg en wonen. Ze denken bewust na over welke politieke partij ze kiezen, en bij demonstraties willen ze echt wat veranderen. Hoe mooi zou het zijn dat die studenten dan bij de overheid komen werken? Wij zorgen natuurlijk voor de uitvoering van de maatschappelijke opgaven. Als je wilt dat er iets verandert, kom dan bij de overheid werken.”

Daarom is het belangrijk dat de overheid een aantrekkelijke werkgever is, denkt Heikoop. “Dat begint bij die gastcolleges. Laat maar zien dat je leuke senior collega’s in huis hebt, waar jonge mensen van kunnen leren, en dat er innovatieve omgevingen zijn om in te werken. Ik ben nu 22 jaar en heel ambitieus. Ik wil wel ergens terechtkomen waar ik dat kan waarmaken. Als je dat bij een gastcollege kan vertellen, maak je heel veel aanspraak bij studenten.”

Ook interesse in een gastcollege? Kijk voor het aanvragen van een gastcollege op de website van I-Partnerschap.

Gastdocent worden? Kijk voor meer informatie voor gastdocenten op de website.