Kennissessie: 'Inhuren op een andere manier'

We kijken terug op een geslaagde tweede sessie in de reeks ‘Creatief werven’ met als thema ‘Inhuren op een andere manier’. Op 26 oktober kwamen zo’n 95 deelnemers samen om korte en lange termijn alternatieven voor externe inhuur te bespreken. HR-adviseurs, arbeidsmarktanalisten en IT/IV-managers namen deel aan dit tweede deel in een drieluik over het gemakkelijker aantrekken van personeel in het i-domein.

Het is krap op de arbeidsmarkt en de vraag naar de goede mensen op i-gebied blijft groeien, zeker bij de Rijksoverheid. In 2022 ontvingen IT/IV-vacatures bij het Rijk gemiddeld slechts 2,5 sollicitatie per vacature, het minste aantal van alle vakgebieden. Daarom organiseert het programma I-Vakmanschap deze reeks kennissessies om inzichten en mogelijke oplossingen te delen op het gebied van (IT/IV-)krapte.

Samen met sprekers Marc-Jan Kraaijenzank, Madeleine Heuvelman, Sander Klaver, Leon Engelvaart en Willemijn Westerbeek bespraken we de interne mogelijkheden binnen het Rijks ICT-Gilde, I-interim Rijk, het Rijks I-Traineeship voor het aantrekken van I-professionals. Voor een meer blijvende oplossing zijn we dieper ingegaan op de Detavast-constructie. Bij deze aanpak huur je iemand gedurende een jaar in, waarbij de betrokkene wordt opgeleid door de werkgever met als mogelijk doel ambtelijke aanstelling. Voor de lange termijn oplossing zijn er mogelijkheden binnen I-Partnerschap toegelicht die gaan over de verbinding met het onderwijs en jong talent.

“We moeten niet afhankelijk worden van externe inhuur. Dat is geen duurzame oplossing. Wat deze projecten laten zien is hoe het delen van best practices en hergebruik van technieken en oplossingen daarvoor alternatieven kunnen zijn.” Aldus directeur I-Vakmanschap Marcel Staring. Deze kennissessie heeft ons laten zien dat inhuren op een andere manier zijn een effectieve en duurzame oplossing kan zijn voor het het tekort aan I-professionals. We kijken ook uit naar de volgende sessie, waarin we dieper zullen ingaan op onbenut potentieel op de ICT-arbeidsmarkt. Deze sessie vindt plaats op 12 december van 10:00 uur tot 11:00 uur. Wil je aanmelden voor de volgende sessie? Houdt deze nieuwspagina dan in de gaten.

Ben je geïnteresseerd in meer fysieke bijeenkomsten over arbeidscommunicatie / werving van i-professionals. We attenderen je graag op de volgende bijeenkomsten:

Netwerkbijeenkomst I-AMC 30 november

Project I-AMC, verantwoordelijk voor de rijksbrede arbeidsmarktcampagne om IT-personeel te interesseren voor het Rijk, organiseert op 30 november (10:30-12:00) een online netwerkbijeenkomst. Deze bijeenkomsten zijn voor iedereen die bij rijksorganisaties bezig is op het raakvlak van arbeidscommunicatie en werving van de IT-/IV-doelgroep. Dit keer wordt teruggeblikt op 2023 en zullen de Douane en het Ministerie van OCW twee mooie casussen presenteren.

Heb je de sessie gemist en wil je deze terugkijken? Hieronder kun je de gehele sessie direct bekijken of downloaden.

Met de onderstaande links kun je het verslag van de sessie downloaden voor een samenvatting van de gehele sessie, en kun je de powerpoint presentaties van de sprekers downloaden.