Rijks I-Traineeship verwelkomt 75 nieuwe I-talenten

Op vrijdag 1 september startte er weer een nieuwe lichting Rijks I-trainees aan hun avontuur bij de Rijksoverheid. Dit jaar telt de groep maar liefst 75 recent afgestudeerde I-talenten: een recordaantal voor het Rijks I-Traineeship. Bij de start van elke lichting trappen de trainees altijd af met een veelzijdig introductieprogramma. Tijdens deze introductie stond kennismaking met elkaar als trainees, de Rijksoverheid, het Rijks I-Traineeship en de stad Den Haag centraal. Lees hieronder het verslag van de eerste paar dagen van de nieuwe lichting Rijks I-trainees.

Dag 1

De nieuwe trainees werden op vrijdag welkom geheten in Den Haag. Het programma startte met een centraal openingspraatje door het team Rijks I-Traineeship, gevolgd door een onderlinge kennismaking en een presentatie over HR-zaken. Na de lunch heette de plaatsvervangend SG van Binnenlandse Zaken Loes Mulder de trainees welkom bij de Rijksoverheid en vond de Eed en Belofte plaats. Iedere nieuwe medewerker bij het Rijk moet een eed of belofte afleggen en daarmee plechtig zweren als goed ambtenaar te dienen. Directeur-generaal DGVBR Ronald Barendse en HR-adviseur Björn van Leeuwen verzorgden deze plechtigheid. Daarna gingen de trainees speeddaten als extra kennismaking en de dag werd afgesloten met een borrel.

Lichting 8 van het Rijks I-Traineeship

Dag 2

Maandag 4 september vervolgde het programma op het Scheveningse strand. Verschillende workshops stonden op de planning, en de trainees werden verdeeld in drie groepen. Een van workshops op het programma was die van imagocoach Yvonne Stroevelaar. Zij vertelde over hoe je kleding, maar ook stemgebruik, kunt inzetten om je op verschillende manieren te uiten. Tijdens de workshop Smart@Sea van Gemeente Den Haag door Tijn Kuyper en Veronique Klaassen leerden de trainees over hoe de gemeente de Scheveningse boulevard op slimme wijze wil inrichten met prullenbakken op zonne-energie en bijvoorbeeld camera’s en microfoons die de drukte meten. Trainees mogen zelf ook een idee aandragen om de boulevard slimmer te maken en uiteindelijk mag een groep trainees dit ook presenteren tijdens het Smart@Sea-festival in mei 2024. De laatste workshop werd gegeven door Odair Inocencio en ging over storytelling en hoe je jezelf kunt presenteren met juist woordgebruik.

Dag 3

Op dinsdag was er een roulerend programma met drie verschillende ‘activiteiten’ en daarom werd de groep trainees wederom in drieën gedeeld. Een van de activiteiten was het nader kennismaken met de traineecoördinatoren en de teamleiders. Zij vertelden daarbij meer over hun rol en wat de trainees kunnen verwachten qua begeleiding, maar ook wat het team verwacht van de trainees als werkend persoon. Een andere activiteit was het ophalen van een werklaptop en -telefoon en het maken van een professionele portretfoto. De laatste activiteit was een boottocht door Den Haag. Tijdens de boottocht deelde de gids wat achtergrondinformatie over de stad.

Dag 4

Op de laatste dag van het introductieprogramma gingen de trainees bowlen en deden zij een escaperoom. Tijdens de lunch stelde de (trainee)vertegenwoordiging vanuit het Rijks I-Traineeship genaamd INTRA zich voor. Zij vertelden wat zij doen, welke commissies er zijn en kondigden de start van de werving van nieuwe leden aan. De dag werd afgesloten met een kennismakingsborrel op het Plein in Den Haag met de Rijks I-trainees die ondertussen al een jaar in dienst zijn: lichting 7.

Start van het werken, leren en ontwikkelen

Donderdag was de eerste werkdag van de trainees bij hun eerste opdrachtgever. Hier gaan zij aan de slag met een vraagstuk op het gebied van ICT, Data of Cyber. In de komende twee jaar doen de trainees werkervaring op bij in totaal 3 verschillende rijksorganisaties. Ook leggen de trainees een speciaal leer- en ontwikkeltraject af met trainingen, opleidingsdagen, coachgesprekken en andere sessies die de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de trainees bevorderen. Dit traject wordt samengesteld door de Leer- en Ontwikkelcampus (LOC) en gaat op 4 oktober officieel van start.

We wensen de nieuwe trainees enorm veel succes en plezier de komende twee jaren!