I-Partnerschap veel in petto tijdens iBestuur Congres 2023

Interessante sessies en een spannend AI-experiment. I-Partnerschap heeft veel in petto tijdens het iBestuur Congres op 13 september aanstaande. Thema van het congres is ‘De Verbeelding’. Hoe kunnen we met creativiteit en vernieuwing de digitale transformatie van de overheid stimuleren? I-Partnerschap zet deelnemers aan het denken én doen. Samen met Rijksorganisatie ODI.

Ken je misschien de film ‘her’ uit 2013? Hierin krijgt een eenzame man een relatie met een computer, een soort super-Siri.

Wat toen nog toekomstmuziek was, is al binnen handbereik. Want al een paar jaar wordt flink geëxperimenteerd met artificiële empathie. Bijvoorbeeld met gezelschapsrobots voor ouderen. Ze kunnen praten, luisteren en zelfs een spelletje spelen. En zouden op die manier een gevoel van gezelschap en verbondenheid creëren.

Breakout-sessie
Kan AI inderdaad sociale cohesie bevorderen? Deze vraag staat centraal in de break-outsessie die rijksorganisatie ODI en I-Partnerschap tijdens het congres organiseren. Wetenschapsjournalist Bennie Mols neemt deelnemers mee in de laatste ontwikkelingen uit binnen- en buitenland op gebied van AI, robots en AR/VR.

Directeur Rijksorganisatie ODI Richard Vielvoije en Digital Life Architect Edwin Fennema van Centric reflecteren hierop: welke verantwoordelijkheid hebben overheid en bedrijfsleven om zulke technologie op te schalen? En ons tegelijkertijd te behoeden voor mogelijke negatieve aspecten ervan?

Het belooft een reuze interessante sessie te worden!

Uniek AI-experiment

Ga op pad met jouw eigen metahuman! Aansluitend op de genoemde AI-break-outsessie kunnen deelnemers aan het congres meedoen aan een leuk én leerzaam experiment. Wie zich hiervoor aanmeldt, ontvangt bij binnenkomst een smartphone met daarop een app voorzien van een virtuele 3D buddy. Oftewel een metahuman. Deze man of vrouw heeft een eigen gezicht, naam en karaktereigenschappen, en praat gewoon Nederlands.

Deelnemers kunnen zich de hele dag over van alles en nog wat met hun metahuman onderhouden. Door te praten en/of te chatten. Bovendien maken de metahumans ook nog eens connectie met elkaar. Het experiment is bedoeld om verder te onderzoeken of de inzet van een tool als deze sociale verbindingen kan creëren.

Studentenprogramma

I-Partnerschap verbindt rijks- en onderwijspartijen om overheidsvraagstukken binnen het I-domein op te lossen. Dat kan alleen als we als overheid ook onderzoek (laten) doen. Bovendien hebben we het onderwijs nodig, omdat daar onze toekomstige collega’s vandaan komen. En die wil je nu al aan je binden.

Vandaar dat I-Partnerschap heeft gezorgd voor een apart ochtendprogramma voor studenten/stagiairs. Hierin gaan zij actief aan de slag gaan met vraagstukken van de overheid. In de middag doen de studenten mee met het reguliere programma.

Breakout-sessie
Daarnaast organiseert I-Partnerschap een break-outsessie over wat er komt kijken bij de doorvertaling van wetgeving naar de uitvoering. Hierin bespreken we onder andere de cruciale rol van onderzoek, en van het onderwijs dat de professionals opleidt die de methodes kunnen ontwikkelen en uitvoeren.

Welke I-vraag heb jij?

Wetenschapsjournalist Jim Jansen – met cameraman – vraagt bestuurders en beleidsmakers tijdens de lunch welke vraag op I-gebied hun organisatie heeft. Deze gaan dan mee in het digitale, landelijke kennisportfolio dat I-Partnerschap aan het opzetten is.

Dit is een ingenieus overzicht van de onderzoeksvragen én antwoorden op gebied van data & AI, cyberveiligheid, informatiehuishouding, blockchain, softwareontwikkeling en keten-en procesoptimalisatie. Hiermee is het veel makkelijker om kennis breed te delen binnen het Rijk. En voor overheidsorganisaties om zich aan te sluiten op relevant onderzoek.

Meer weten over het programma van het iBestuur Congres? Kijk dan op de website van het iBestuur Congres 2023.