Gamend kennismaken met het Rijk

Het is voor IT’ers interessant en leuk om bij de rijksoverheid te werken. Alleen weten ze dat nog niet allemaal. Daarbij is de arbeidsmarkt ‘belachelijk krap’, aldus Mandy Smits, projectmanager Rijksbrede I-Arbeidsmarktcommunicatie (I-AMC). Zij bedacht samen met haar team de game De Queeste der Lage Landen, om IT-talent naar de rijksoverheid te ‘lokken’.

‘Werken bij de overheid is werken voor Nederland. Werk met impact voor meer dan 17 miljoen mensen. Cyberaanvallen tegenhouden, vertrouwelijke persoonsgegevens verwerken (…). Kun jij als IT’er hieraan bijdragen?’ Zo begint het spel dat iedereen online kan spelen. Je kiest een character en het rijksonderdeel waar je een IT-probleem wil oplossen. Zo kun je bij IVO Rechtspraak (de ICT-dienstverlener voor Rechtspraak) zorgen dat een rechter weer toegang krijgt tot het digitaal dossier, maar niet voor je de challenge hebt opgelost. Bij het KNMI beland je in de weerkamer waar je een fout in de weerdata moet vinden, anders kunnen er geen weersvoorspellingen meer worden gemaakt. Erg leuke en voor IT’ers uitdagende technische opdrachten die goed laten zien hoe veelzijdig het IT-werk bij de overheid kan zijn.

Krappe arbeidsmarkt

De Queeste der Lage Landen, een samenwerking met Tweakers, is onderdeel van een rijksbrede wervingscampagne. ‘Nu de arbeidsmarkt voor IT’ers belachelijk krap is, moeten we wel origineel zijn bij het werven’, zegt Mandy Smits. ‘Maar het is ook leuk om zo’n game te bedenken.’ In september 2022 ging de Queeste voor het eerst van start; je kon er toen IT-puzzels oplossen voor Logius, AIVD, KNMI en Justid. ‘De game was meteen erg succesvol’, meent Mandy. ‘We hebben meer dan tweehonderdduizend landingen op de pagina en ruim dertienduizend actieve spelers gehad.’ Nu zijn onze collega’s van het Rijks ICT Gilde (RIG) erbij gekomen en daarnaast SSC-ICT, DUO en IVO Rechtspraak. Leidt het succes tot meer sollicitaties bij deze rijksorganen? ‘Dat kun je niet aan elkaar koppelen. De Queeste is meer een manier om de rijksoverheid zichtbaar te maken bij de belangrijke IT-doelgroep in de arbeidsmarkt. Daarmee helpen we alle deelnemende rijksorganisaties met de werving.

Goede informatie

Hoewel De Queeste in eerste instantie alleen ludiek lijkt, biedt de game wel degelijk goede informatie over werken bij de rijksoverheid, betoogt Mandy. ‘Spelers leren het rijke palet van mogelijkheden bij de rijksoverheid kennen. Van cyberaanvallen bij SSC-ICT tot een op hol geslagen examenplatform bij DUO: er is voor IT’ers gewoon heel veel te doen. Interessant, vervullend werk, en ook nog eens maatschappelijk relevant.’

Het project I-AMC valt onder programma I-Vakmanschap van Rijksorganisatie ODI en wordt in opdracht van CIO Rijk uitgevoerd.