Effectiever innoveren? Dat doe je met het Stappenplan Innovatieprojecten (StIP)

Voor innoveren binnen de overheid bestaat geen kant-en-klare methode. Dat kan elke rijksprofessional je vertellen. En eenmaal aan het innoveren ontdek je dat een methode om je projecten te structureren wel handig zou zijn. Dan komt het Stappenplan Innovatieprojecten (StIP) goed van pas. Het is een praktische gids voor het managen van innovatieprojecten en -processen.

Rijksprofessionals en -organisaties zoeken vaak naar dé perfecte methode om innovatievraagstukken op te lossen. Helaas bestaat die niet. Innovatiemodellen en -methoden van andere organisaties zijn vaak niet een-op-een te kopiëren Wil je tot concrete resultaten komen, dan moet je daarop sturen.

StIP biedt uitkomst

Met StIP wordt innoveren een stuk eenvoudiger èn leuker. In het Stappenplan Innovatieprojecten vind je basiskennis over innovatie, verdiepende informatie over innovatiemanagement en een dertigtal praktische tools waarmee je direct aan de slag kunt. Je kunt het stappenplan gebruiken om zelf een innovatie te ontwikkelen of gebruiken als leidraad voor het innovatiegericht inkopen van een oplossing. Je hoeft het stappenplan niet op de letter te volgen. Gebruik wat je nodig hebt om je eigen innovatiepad uit te stippelen.

Praktische tools

Innovatie start vaak bij het zoeken naar een creatieve oplossing voor een ‘uitdaging’. Daarom hebben we naast het Stappenplan (StIP) de Innovatietoolkit ontwikkeld. De Innovatietoolkit ondersteunt rijksprofessionals in het ontwerpen, managen en opschalen van zulke projecten. Met praktische tools zoals een format voor een innovatieprojectplan of een design brief en creatieve werkvormen als The Fast Idea Generator en Crazy 8’s.

Voor wie is StIP?

Het Stappenplan en de Innovatietoolkit is er voor iedereen die zich binnen de overheid bezighoudt met innovatie. Of je het nu gebruikt als leidraad of naslagwerk, het bevat voor ieder wat nuttigs. Uiteraard is voor succesvol innoveren meer nodig dan een stappenplan. Een idee kan nog zo goed zijn, als je oplossing niet wordt opgepikt of de kennis die je opdoet in het maakproces niet wordt geborgd, heeft niemand er wat aan. Wil je dat voorkomen? Kijk dan eens naar de opleiding Innovatiemanagement voor overheidsprofessionals. Hier leer je innovatieprojecten structureren en naar een succesvol resultaat leiden.

Direct aan de slag?

Download het Stappenplan Innovatieprojecten en de Innovatietoolkit. Ben je enthousiast geworden om aan de slag te gaan met innovatie? En wil je echt de diepte in? Meld je dan aan voor de opleiding Innovatiemanagement voor overheidsprofessionals. Download de brochure of neem contact op via innoverenmetimpact@rijksoverheid.nl.