Werken in de Flexschil van Rijksconsultants

Wil je als rijksmedewerker je ervaring als organisatieadviseur, interim-, project- of programmamanager vergroten? Wil je werken aan jezelf, je netwerk, je loopbaan en professionalisering? En snap je dat verandering de enige constante is? Dan is onze Rijksconsultants Flexschil wellicht iets voor jou. Opdrachten variëren in duur: minimaal een half jaar tot maximaal twee jaar. Je inzet is bij voorkeur 32 uur per week.

De Flexschil is er voor rijksmedewerkers in schaal 12 t/m 15 die meer ervaring willen opdoen als veranderkundige, interim-, project- of programmamanager, of een combinatie daarvan, in een dynamische, veranderende omgeving. Werken via de Flexschil is erop gericht je loopbaan te verrijken. Het is geen middel om in vaste dienst te treden bij Rijksconsultants. Hiervoor werken we met vacatures. Deze worden opengesteld via Werken voor Nederland.

Wat levert de Flexschil je op?

Werken op interim opdrachten bij Rijksconsultants levert je veel op:

 • Je werkt aan jezelf. Je werkt in een andere werkomgeving, waardoor je continu nieuwe dingen leert en jezelf ontwikkelt. Je doet nieuwe ervaringen op die je weer mee terug neemt naar je eigen organisatie/werkplek. Het is dé kans voor learning-on-the-job.
 • Je bouwt aan je netwerk. Je leert veel nieuwe mensen kennen bij Rijksconsultants en andere rijksorganisaties.
 • Je werkt aan je loopbaan en bouwt aan je cv. Door je enthousiaste inzet kan het voorkomen dat opdrachtgevers je vragen om in dienst te komen (maar dit is geen doel op zich).
 • Je werkt samen met professionals van Rijksconsultants en krijgt begeleiding van een 'schaduwmanager', die met je meekijkt op door jou aangegeven aandachtspunten. Daarnaast kan je deelnemen aan een intervisiegroep en kenniskring.
 • Je werkt aan je professionalisering. Maandelijks organiseert Rijksconsultants een professionaliseringsmiddag voor alle rijksconsultants, waarin we dieper ingaan op interessante onderwerpen.
 • Je draagt actief bij aan het vergroten, behouden en delen van kennis, waarmee je het leer- en verandervermogen binnen het Rijk versterkt.

Hoe werkt de Flexschil?

Wanneer je deel uitmaakt van onze Flexschil, krijg je toegang tot ons leadsportaal. Hier zoek je zelf naar een passende, leerzame opdracht. Bij interesse neem je contact op met je Business Manager, die jou voorstelt bij de opdrachtgever.

Als de opdrachtgever interesse heeft, volgt een intakegesprek dat je voorbereidt met je Business Manager. Bij een 'klik’ maak je zelf afspraken over startdatum, aantal uren per week, looptijd van de opdracht. Vervolgens schrijf je zelf een offerte op basis van wat er is afgesproken.  Je gebruikt daarbij de tarieven die voor rijksconsultants zijn vastgesteld.  Binnen 8 weken na de start van je opdracht heb je een evaluatie met je Business Manager. Eventuele wijzigingen in de opdracht kunnen hier worden besproken.

Op het moment dat je aan je opdracht begint, start ook jouw detachering bij Rijksconsultants. De detachering is altijd op basis van je huidige schaal en trede in P-Direkt (we werken niet met een tijdelijke en/of waarnemingstoelage) en de verrekening van de detacheringsvergoeding is op basis van de (rijksbrede) Handleiding Overheidstarieven. Er wordt een detacheringsovereenkomst opgesteld, gekoppeld aan de duur van je opdracht. Deze overeenkomst wordt ook aan jouw manager verzonden.

Als de opdracht is afgelopen zijn er drie mogelijkheden:

 • Je gaat terug naar je eigen organisatie en functie;
 • Je detachering wordt, met instemming van je leidinggevende, verlengd omdat je opdracht wordt verlengd;
 • Je detachering wordt, met instemming van je leidinggevende, verlengd omdat je een nieuwe opdracht gaat doen via Rijksconsultants.

Het is belangrijk om in deze fase zelf goed in contact te blijven met alle partijen die bij je opdracht en detachering betrokken zijn. Dit betreft je (potentiële) opdrachtgever, je uitlenende leidinggevende, je schaduwmanager en je Business Manager. Je hebt hierin zelf de regie.

Wat vragen we van jou?

Om succesvol aan de slag te gaan als rijksconsultant, zul je over een bepaald DNA moeten beschikken: rijksconsultants zijn constructief, opgewekt en nieuwsgierig: ze werken vanuit een positieve grondhouding, zijn in staat om hun oordeel uit te stellen en hebben de ambitie om te verbeteren. Dat betekent dat ze het nieuwe met openheid tegemoet treden, met een energieke en positief-kritische houding aan de slag gaan en nooit zijn uitgeleerd. Een rijksconsultant kijkt steeds opnieuw, fris en zonder oordeel of vooringenomenheid naar een nieuwe opdracht en durft daarbij flink door te vragen naar de vraag achter de vraag. Een rijksconsultant heeft een groot reflectief vermogen en blijft ook daardoor continu in ontwikkeling.

Een belangrijke voorwaarde om via de flexibele schil van Rijksconsultants ingezet te worden is dat je leidinggevende akkoord is met jouw deelname aan de Flexschil waardoor je, uiteraard in overleg, op korte termijn beschikbaar bent en gedetacheerd kunt worden.

Ja, ik wil! En nu?

 1. Je hebt toestemming van je leidinggevende om voor een periode gedetacheerd te worden.
 2. Je kunt je interesse in werken via de Flexschil kenbaar maken door het aanmeldformulier in te vullen. Stuur ook je cv mee.
 3. Na beoordeling van je cv laten we je weten of wij mogelijkheden voor je zien in onze Flexschil. Bij een positief antwoord vragen we je een aanmeldformulier in te vullen. We ontvangen dit formulier graag binnen 4 weken terug. Hebben we je aanmeldformulier niet binnen 4 weken, dan verwijderen we je cv weer uit ons bestand van potentiële Flexschillers.
 4. Na ontvangst beoordelen we je aanmeldformulier. Bij een positief oordeel word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek met twee Business Managers.
 5. Na een positief gesprek benaderen we twee referenten om nog wat meer over je te weten te komen.
 6. Als dat is afgerond, heten we je welkom in onze Flexschil. Je krijgt dan toegang tot ons opdrachtenbestand in het leadsportaal, je krijgt een Business Manager toegewezen en je wordt uitgenodigd voor onze maandelijkse professionaliseringsdagen.
 7. We gaan er van uit dat je een opdracht via ons gaat doen. Als je na een half jaar nog niet actief hebt gereageerd op een potentiële opdracht of je hebt één of meerdere opdrachten afgewezen, dan wordt je opname in de Flexschil herbezien.

Aanmelden voor de Flexschil van Rijksconsultants

Rijksmedewerker en enthousiast geworden? Meld je direct aan via onderstaand formulier.

Let op: vergeet niet op verzenden te klikken, nadat je jouw gegevens hebt gecontroleerd.

Informatie over de verwerking van je persoonsgegevens

Wij gebruiken je gegevens om een flexibele schil van Rijksconsultants te formeren die via RvODI Rijksconsultants opdrachten kunnen doen bij onderdelen van de rijksoverheid. Je informatie wordt niet met derden gedeeld.

Akkoordverklaring(verplicht)