MD-atelier van Rijksconsultants viert vijfjarig bestaan

Het MD-atelier bestaat vijf jaar. Het opleidingsprogramma voor management development (vandaar: MD-atelier) wordt verzorgd door Rijksconsultants en richt zich op leidinggevenden in beleid en uitvoering. Met succes, want inmiddels is de tiende groep gestart. Reden voor een feestje. Eind februari kwamen alle deelnemers samen voor een reünie in Oegstgeest.

Het MD-atelier is ontstaan omdat er weinig mogelijkheden waren voor leiderschapsontwikkeling in de uitvoering van de bedrijfsvoering. Daarnaast is er een toenemende behoefte aan een sterkere verbinding tussen beleid en uitvoering. Programmamanagers en trainers Irene Lauf en Femmeke van Welsenes van Rijksconsultants: ‘Zo’n reünie als vandaag is naast een feestje voor de (oud-) deelnemers ook enorm waardevol. Tijdens de leergang ontstaat een hechte band met elkaar. Daarom is het fijn voor iedereen om hier vandaag weer samen te komen. Bovendien ontstaan er nu weer nieuwe verbindingen tussen de deelnemers van alle groepen.’

De managers van de toekomst

Directeur van de RIS (Rijksinkoopsamenwerking) Richard Lennartz sprak de groep toe over zijn eigen managementervaringen. Geheel open en kwetsbaar deelde hij zijn belangrijkste lessen. Richard: ‘Het woord ‘atelier’ past goed bij wat jullie doen. Bij een atelier denk ik aan creativiteit en lef om te experimenteren. En dat is precies wat leiderschap is. Sommige leiders denken dat ze vooral brandjes moeten blussen en moeten zorgen dat er geen gedoe komt. Maar ik zeg: zorg af en toe juist wél voor gedoe en ongemak. Daar krijg je vernieuwing van, daar leer je van.’

En leren: dat doen de deelnemers van het MD-atelier volop. Over overkoepelende thema’s zoals: hoe word je een manager van de toekomst? Hoe blijf je als Rijk een interessante werkgever? En de belangrijkste: hoe werken beleid en uitvoering zo goed mogelijk samen?

Experimenteren met je talenten

Programmamanager bij VBR Wauter Vis en deelnemer aan de pilot MD-atelier: ‘Bezig zijn met je eigen leiderschapsontwikkeling gaat niet vanzelf. Ook in het atelier moet je echt aan de bak, uit je eigen bubbel en uit je comfortzone. Via het MD-atelier krijg je de kans om te experimenteren met je talenten en te leren van en met anderen. Voor mij was het leerzaam te zien hoe iedereen op andere manieren tot een resultaat komt. Bovendien zie ik dat het samenbrengen van managers in dit atelier bijdraagt aan de doorontwikkeling van de bedrijfsvoering. Het helpt ons om over de grenzen van de organisatieonderdelen en stelsels heen te kijken, beter samen te werken met beleid en aan de opgaven van het Rijk.’

Afdelingshoofd bij FMHaaglanden Martine van Dijk: ‘In het MD-atelier krijg je de kans je rugzakje te vullen met nieuwe leiderschapsvaardigheden. Bovendien houd je er een netwerk aan over van collega’s die te maken krijgen met dezelfde vraagstukken als jij. Enorm waardevol is dat.’

Haka-workshop

En wat is nou de beste manier voor managers om het lustrum van het MD-atelier leiderschap in uitvoering af te sluiten? Precies, door samen een haka te doen. Dat is een ceremoniële dans van de Māori uit Nieuw-Zeeland. Tongen naar elkaar uitsteken en grote bewegingen maken: daar moet je wel lef voor hebben. Maar dat is de deelnemers van het MD-atelier niet onbekend.

Martine: 'Over die haka-workshop: typisch MD-atelier, want iedere leergang heeft zulke verrassende activiteiten. Toen we begonnen aan de haka, vroeg ik me af waarom ik dit ook alweer een goed idee vond. Maar zulke ongemakken samen ervaren, vormt een gezamenlijke ervaring die verbindt. Precies dat maakt het MD-atelier zo krachtig.’

Meer weten?

Nieuwsgierig naar het MD-atelier? Stuur gerust een bericht naar mdatelier@minbzk.nl.