Geertje en Luc luisteren: game-based learning

Naast tijdelijke inzet voor blijvende verandering binnen het Rijk is kennisdeling een belangrijke doelstelling voor Rijksconsultants. In deze nieuwe rubriek beluisteren rijksconsultants Geertje Janssen en Luc Beugels podcasts over onderwerpen die het ambtelijk vakmanschap kunnen versterken. En dagen ze elkaar uit om hiermee te experimenteren in hun opdrachten. Dit keer: game-based learning, gamification en gamedesign.

Game-based learning van Karen Sikkema in de etalage

Onlangs won Karen Sikkema met haar boek ‘Spelen werkt’ de titel Managementboek van het jaar 2023. Onze nieuwsgierigheid was gewekt. We gingen op zoek naar meer informatie over game-based learning, gamedesign en gamification en troffen – zo bleek na beluistering – twee waardevolle podcasts van Professor Game uit 2018 getiteld ‘Karen Sikkema travels through the gamification journey’ en van Jeanet Bathoorn uit 2021 ‘Game-based learning ook voor zelfstandig ondernemers?’

Karen maakt als jonge consultant de overstap naar het werk als gamedesigner. In eerste instantie ontwikkelde ze samen met haar man games als bedrijfsuitjes. Om vervolgens te constateren dat gebeurtenissen tijdens die games te herleiden waren naar samenwerking in teams. Game-based learning varieert, zoals Sikkema in de podcasts vertelt, van digitaal en fysiek leren met elkaar via escape rooms en bord- en kaartspellen. Het gaat er vooral om open te staan voor experimenten en creativiteit tijdens bijvoorbeeld (klant)reizen, de ontwikkeling van skills en het uitwerken van een missie of visie. In het spel kunnen collega’s gezamenlijk ervaringen opdoen, wat onder meer ruimte biedt om gewenst gedrag bespreekbaar te maken.

Content: Learning Goals, Epic story, Game goals. Interaction: Transfer, Gameplay, Social Interaction. Incentive: Fun, Motivation, Players.

Wat Karen ons leerde:

  • Games in de werkomgeving draaien altijd om een leerdoel, waarbij naast ervaren en ontdekken ook plezier een belangrijk element is.
  • Het ontwikkelen van een game begint met goed luisteren naar de behoefte van de opdrachtgever en vervolgens in korte cycli te ontwikkelen.
  • Hoe enthousiast je ook kunt worden over een idee, houd rekening met de inspanningen en de kosten ervan om (financiële) teleurstellingen te voorkomen!
  • Besteed aandacht aan de sociale dimensie van het spel, zodat er verbinding ontstaat tussen de spelers en zij in staat zijn van en met elkaar te leren.
  • Blijf jezelf de vraag stellen wat motiveert spelers om het gewenste gedrag te vertonen.
  • Check ten slotte nogmaals of je spel de doelen van je opdrachtgever raken en vergeet het element plezier in het spel niet!

Wat ons te doen staat:

De vraag die ons als rijksconsultants bezighoudt is óf en zo ja hóe we game-based learning in de context van ons werk in kunnen zetten én wat we daarvoor zelf nog te leren hebben. Voor ons en alle anderen voor wie dit onontgonnen terrein is, luidt de boodschap van Karen: begin met denken vanuit een creatief perspectief én ga erop uit, doe het gewoon en toets of het werkt. Verdiep je in de theorieën over gedragsmotivatie door boeken als Flow van M. Csikszentmihalyi en Drive van D. Pink te lezen. En vind iemand met wie je het creatieve proces op gang kunt brengen door te brainstormen. Kortom, als je een gamedesigner wil zijn, begin met doen!

Gaan we de uitdaging aan?

Yes! De hoge informatiedichtheid van beide podcasts prikkelt ons om er zelf mee aan de slag te willen gaan. We gaan meer spelen! Én we gaan vaker op zoek naar haakjes in onze opdrachten om game-based learning toe te passen. Nu al benieuwd wat dat voor leerzame situaties op gaat leveren en hoeveel plezier wij (en vooral anderen) aan ons ontwikkelpad gaan beleven!

Meer info over game-based learning vind je hier:

Meer lezen en weten over game-basede learning, gamification en gamedesign van en door Karen Sikkema? Kijk dan op www.livingstory.nl.

Kijk hier voor haar boek: https://www.managementboek.nl/boek/9789493171428/spelen-werkt-karen-sikkema

Boekentips van Karen Sikkema:

De podcast zelf beluisteren kan ook: