Echt veranderen met Immunity to Change-aanpak

Rijksconsultant Rudmer de Vries volgde onlangs de opleiding Immunity to Change. Een methodiek om doorbraken te forceren bij hardnekkige veranderdoelen, individueel en collectief. We vroegen hem wat het precies is, wat hij daar deed en ervan meeneemt en wat hem verraste.

Immunity to Change, wat is dat?

Immunity to Change, ofwel “de vierkolommen-oefening”, is een op het oog simpele methode die in korte tijd veel diepgang kan bereiken. Robert Kegan en Lisa Lahey (Harvard University) ontdekten dat wij niet alleen een biologisch, maar ook een psychologisch immuunsysteem hebben. Een geraffineerd veiligheidsmechanisme dat ons, vaak al van jongs af aan, “beschermt” tegen veranderen. De Immunity to Change-methode geeft inzichten in waarom iets heel graag willen, niet automatisch betekent dat het je ook werkelijk lukt. Door een diagnose van je veranderimmuniteit te maken, kunnen individuen en organisaties leren om op een veilige manier ‘de voet van de rem te halen’ bij belangrijke verbeterdoelen.

Hoe kwam je daar terecht en waarom?

Zo’n 10 jaar geleden kwam ik tijdens een opleiding in aanraking met deze methode. De interventie sprak me direct aan omdat het één van de grootste vraagstukken voor ontwikkelaars is: hoe doorbreek je onbewuste veranderweerstand, in een eenvoudige oefening, zonder het plat te slaan of de verdieping te verliezen? Samen met een studiegenoot zijn we workshops Immunity to Change gaan geven in leiderschapsprogramma’s, en nu wilde ik graag wat verdieping. Tot voor kort moest je daarvoor naar Boston, maar inmiddels wordt de training ook online gegeven. Het was heel erg leuk en inspirerend, om samen in een studiegroepje te zitten met een Japanse coach, een Australische wetenschapper en een Amerikaanse trainer. In de pauze werd er gelijktijdig ontbeten, geluncht en gedineerd.

‘In de pauze werd er gelijktijdig ontbeten, geluncht en gedineerd’

Wat neem je ervan mee?

Ik neem deze manier van kijken mee in mijn opdrachten voor Rijksconsultants en ik ga de workshop op verschillende plekken geven binnen het Rijk. Ook verspreid ik het gedachtegoed graag onder ontwikkelaars binnen de overheid. Dat laatste doe ik tevens omdat de opbrengst van deze methode een belangrijke bijvangst heeft. Het helpt namelijk om versneld te groeien naar een volgend niveau van ontwikkeling (stage), waardoor je zinvoller met complexiteit om kan gaan en diverser en inclusiever wordt in je denken. Tot slot willen we mensen gaan opleiden om deze training te gaan geven. Dat hebben we gedaan bij het Haagse Center for Professional Learning en we gaan ook starten bij de Politie, waar de methode ingezet gaat worden om diversiteit en inclusie in de politieorganisatie te vergroten.

Collega’s van Binnenlandse Zaken kunnen zich hier inschrijven voor de workshop op 25 november.

‘Ik ga de workshop op verschillende plekken geven binnen het Rijk’

Wat heeft je verrast?

Ten eerste was het mooi om de link tussen de opleiding en de doelen van de Inner Development Goals (IDG’s) te ontdekken. Ik ben aangesloten bij deze wereldwijde beweging die onderzoekt welke vaardigheden, capaciteiten en kwaliteiten we moeten ontwikkelen, individueel en collectief, om een significante stap te zetten in het behalen van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Immunity to Change zit in de toolkit van de IDG’s. Ten tweede verraste het me hoe deze methode kan verbinden. Het legt gedeelde menselijkheid bloot. Ik werd geraakt door het inzicht dat we allemaal tegen dezelfde belemmeringen aanlopen en dat we voor een groot deel hetzelfde gebakken zijn. Ik had in eerste instantie ook niet zo’n gevoel van community verwacht, omdat de training online was en met internationale studiegenoten. In de praktijk bleef daar niets van over: we waren zeker wel een community!

Nieuwsgierig geworden over deze methode? Of heb je een andere vraag? Stuur een berichtje aan Rudmer de Vries of mail naar contactrijksconsultants@rijksoverheid.nl