Code schrijven, bijdragen en kennis delen

Na een traineeship bij de Rijksoverheid wist deze softwareontwikkelaar dat het Rijks ICT Gilde de plek voor hem was. Rex Valkering wil ergens werken waar de bijdrage het grootst is en dat is bij de overheid.

DIAS

'Het Dutch International Assistent System (DIAS) is een project van het Openbaar Ministerie en de politie. Het oude systeem wordt vervangen en daarom ben ik twee jaar uitgeleend aan een samenwerkingsverband tussen JIO (Justitiële ICT Organisatie) en Justid (Justitionele Informatiedienst). Stel dat een Nederlander een overtreding begaat in het buitenland, dan kunnen politie en OM een rechtshulpverzoek indienen in dat land. Zij hebben daar zelf geen jurisdictie. Andersom, krijgt Nederland rechtshulpverzoeken binnen uit andere landen. Dat gebeurt per e-mail en per fax. Alles wat naar buiten gaat en binnenkomt moet geregistreerd worden en dat gebeurt in DIAS.'

Zelf doen

'Ik zit in het DevOps-team als softwareontwikkelaar. Ik schrijf de code die tot een applicatie leidt. DevOps staat voor Development Operations: wij ontwerpen niet alleen software, wij bouwen en installeren het ook, we controleren en testen. We maken ook de koppelingen met andere ICT-systemen. Het is een relatief nieuwe ontwikkeling in automatisering dat een team van mensen zo’n heel traject zelf doet. Vroeger waren dat allemaal verschillende stappen. Dan ging er bijvoorbeeld een Word-document van de bouwers naar de installateurs, met daarin de instructies voor installatie van een applicatie. Soms zaten er maanden tussen de stappen. Nu zetten we ze zelf in sprints van twee weken.'

Bijdragen

'Van 2017 tot 2019 deed ik een traineeship bij de Rijksoverheid en werkte ik op drie verschillende plekken. Ik was niet gelijk verkocht om voor de overheid te gaan werken, maar ik heb veel gesprekken gehad met mensen en uiteindelijk was het Rijks ICT Gilde de aantrekkelijkste optie. Het salaris was goed, maar dat is natuurlijk niet het enige waarvoor je werkt. Na twee jaar bij de overheid was ik al een bekende. Daardoor namen mensen mijn voorstellen serieus. Ik werd ook vaak als teamlead ingezet, ik hoefde niet onder aan de ladder te beginnen. Daarbij vind ik het maatschappelijk belang ook tellen. Mensen willen bijdragen aan iets groters en ik wilde dat ook. Ik wil ergens werken waar de bijdrage het grootst is en dat is bij de overheid.'

Klant

'Formeel is mijn klant het JIO, de Justitionele ICT-organisatie, wat tot voor kort het SSC-I heette. Nu ik via Rijks ICT Gilde gedetacheerd ben naar politie en OM, denk ik dat Justitie mijn klant is. In het project DIAS werk ik vooral met software en techniek en niet met gevoelige gegevens, dus ik kan gewoon over mijn werk praten. Dat vind ik leuk, want ik mag graag ervaringen delen. Op het werk houden we een keer per maand een pizzasessie. Iemand presenteert dan zijn kennis gedurende een uur of twee uur. De uitdaging is dan om zo over het werk te praten dat ook mijn niet-technische of minder technische collega's het snappen. Ik wil het werk begrijpelijk maken voor iedereen. Het is niet makkelijk om iedereen mee te krijgen, maar dat lukt me nog steeds. De uitdaging is voor mij belangrijk. Ik wil ingewikkelde dingen oplossen. Waar ik dan zit binnen de overheid maakt me niet uit, als ik maar een bijdrage lever.'