Impact maken vanuit je huiskamer

Jong, gedreven en ambitieus. Dat is Daan. Met zijn 28 jaar werkt hij inmiddels alweer twee jaar voor het Rijks ICT Gilde (RIG) waar hij op dit moment als Drupal-developer gedetacheerd is bij de Dienst ICT Uitvoering (DICTU) in Assen. Zelf woont hij in Tuk in Overijssel dus dat is goed te bereizen – alhoewel het thuiswerken hem ook heel erg bevalt. Daan vertelt over zijn huidige werkzaamheden aan een belangrijke corona-applicatie, alleen werken en met je team en zijn toekomstplannen.

‘Ik zat vroeger altijd op de computer en was er vrij handig mee’, begint Daan te vertellen. ‘Toen dacht ik weleens: hier moet ik wat mee doen. Maar ik had toen geen idee dat ik op mijn achtentwintigste bij de overheid zou werken. Ik vond websites altijd interessant, knutselde op de middelbare school veel sites in elkaar, die natuurlijk nergens op leken. Maar dat maakte niet uit, je bent lekker aan het uitproberen en je hebt er plezier in. Spelenderwijs leren, zo heet dat toch?’, grapt Daan. Hij studeerde Informatica op Windesheim in Zwolle en is daarna gaan werken bij een commercieel bedrijf, waar hij met PHP webapplicaties en webshops op maat maakte. Op een dag hoorde hij in de auto een reclamespotje van Werken voor Nederland en zo kwam hij bij het RIG terecht.

De nerd op zolder

Volgens Daan is het beeld van een developer – een nerd in de kelder of op zolder – flink achterhaald. ‘Dat klopt gewoon echt niet. Ik denk juist dat je als developer sociaal en creatief moet zijn en dat je jouw skills in kunt zetten om hele mooie dingen te ontwikkelen. Dat vind ik ook het leukste aan informatica: je kunt veel toegevoegde waarde bieden voor mensen. Je bent altijd bezig nieuwe dingen te maken en je lost problemen op een slimme manier op. Sommige problemen kun je snel en makkelijk oplossen, terwijl er voor andere problemen juist eindeloos veel relevante oplossingsrichtingen zijn. Dat biedt ruimte voor eigen invulling en creativiteit. Niet elke oplossing is snel voor handen, maar in bijna alle gevallen is er een oplossing. Hoe leuk is dat? Je kunt vaak veel tijd besparen voor een klant, of processen makkelijker maken. Bovendien vind ik het directe contact met klanten erg leuk. Niet alleen maar ontwikkelen, maar ook alles eromheen.’

'Er is altijd een oplossing. Hoe leuk is dat?' - Daan Flobbe - UBR| Rijks ICT Gilde

Onderhoud, beheer en een nieuwe applicatie

Daan werkt sinds juni 2019 bij het RIG. Momenteel is hij gedetacheerd bij DICTU. Daan: ‘Met ons team bedienen we twee grote klanten: Logius en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Samen onderhouden we een stuk of 25 applicaties en websites voor deze organisaties. We beheren de overheidswebsites en ontwikkelen ze door. Zo zorgen we ervoor dat deze websites bereikbaar blijven. Dat doen we bijvoorbeeld door certificaten te vervangen wanneer deze verlopen zijn. Daarnaast installeren we nieuwe features en tweaken we de websites. Het werk is erg leuk, maar ook heel druk op het moment.’

Zo kwam in het begin van de coronatijd het Tegemoetkoming Vaste Lasten-vraagstuk te liggen bij het team van Daan. Ze begonnen met de ontwikkeling van een tool voor de RVO die voor ondernemers inzichtelijk maakt op hoeveel coronasteun zij recht hebben. Deze applicatie werd de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL).

Hij vertelt: ‘Toen in maart 2020 het coronavirus ook in Nederland ging heersen, was het vrij snel duidelijk dat er steunpakketten voor ondernemers moesten komen. Vanuit de RVO was er behoefte om een indicatie te geven aan ondernemers over de hoeveelheid steun waarop zij recht hebben. Hiervoor moesten wij een tool maken. Maar hoe pak je dit aan? Er komt natuurlijk heel veel bij kijken. Zo hangt de hoogte van de tegemoetkoming af van de categorie waarin de organisatie zich bevindt en van de SBI-code van de organisatie, een soort Kamer van Koophandel-nummer. Landbouw heeft bijvoorbeeld een eigen code, journalistiek ook. Om deze data te verkrijgen, moesten we een koppeling maken met de KvK. Daarnaast was het maar de vraag of we de tool konden integreren in de bestaande website of iets nieuws moesten bouwen. De tool is inmiddels zo’n jaar in gebruik en die beheren we nog steeds, naast alle andere websites. Zo veranderen de percentages voor de SBI-codes elk kwartaal en kan ook het percentage van de omzet per kwartaal wijzigen. We hebben het nu zo ingericht dat de klant het grootste deel zelf kan aanpassen. Het rekendeel doen wij.’

Werking van de TVL
Als ondernemer kun je per kwartaal kiezen voor welk kwartaal je een tegemoetkoming wil aanvragen. De hoogte van de tegemoetkoming wordt berekend aan de hand van de SBI-code van jouw organisatie en aan iedere code hangt een percentage. Om te berekenen of je überhaupt recht hebt op steun en zo ja, hoeveel, moet je een aantal stappen doorlopen met checkvragen. Je vult bovendien je omzet van vorig jaar in van dat kwartaal en ook je verwachte omzet voor dit jaar. Op basis daarvan wordt berekend hoeveel omzet je misloopt en hoeveel euro jij terugkrijgt. Je moet de daadwerkelijke aanvraag wel nog zelf versturen, want de TVL-tool is slechts een indicatie-tool.

Alleen werken en in teamverband

Nu we allemaal nog veelal thuiswerken, geeft dat natuurlijk ruimte om grotendeels een eigen routine op te bouwen in je werkdag. Daan: ‘Ik vind thuiswerken heel fijn. Mijn dag begint om half acht, ik pak mijn laptop en ga aan de slag. Meetings en demo’s hebben we vaak vroeg op de dag, maar als die er niet zijn, gebruik ik de ochtenden om even helemaal in alle rust te knallen. Elke dag is er een stand-up met je team, dus je blijft wel met elkaar verbonden. Als je ergens mee zit, kun je altijd even een collega om hulp vragen. Ook met onze klanten zijn we in nauw contact, zijn er refinements, planningen en demo’s. Ik ben productiever nu ik veel thuis werk, want er is minder afleiding. Op een kantoor krijg je vaak van alles mee van iedereen, terwijl 95% van alle gesprekken helemaal geen invloed heeft op mij of mijn werk. En thuis werken betekent lekker knallen als er geen meetings zijn!’

Vraag maar raak

‘Vragen stellen is voor mijn werk heel belangrijk. Het begin altijd met vragen aan de klant: “wat willen jullie precies?”. Vaak kom je er na een goed gesprek achter dat de klant niet precies weet hoe ze iets willen, maar wel wat het uiteindelijk moet kunnen. Wij zijn er dan voor om de hoe in te richten. Dat doe je met je team. Met hen bespreek je wat wenselijk is en of iets te realiseren is. Als je dan een oplossingsrichting hebt, kun je die gaan invullen. We proberen ook altijd rekening te houden met de toekomst, een eventuele nieuwe website of aankomende veranderingen, zodat je dan niet al het werk nog eens hoeft te doen’, legt Daan uit. Over werken met een team is Daan ook duidelijk: ‘Dat vind ik zeker een meerwaarde. Ik kan goed alleen werken, en vind dat ook helemaal geen probleem. Alles gaat dan supersnel. Maar soms is het gewoon heel fijn om met anderen uit je team te overleggen, vragen te kunnen stellen en te kijken hoe zij het aanpakken en of er misschien nog dingen zijn waar je zelf niet aan gedacht had. Ik vind vooral de afwisseling prettig. Ik hoef niet zo’n einzelgänger te zijn die de hele dag in een donker hokje zit.’

Zelfontwikkeling

Daan werkt vier dagen voor het RIG en één dag per week is hij voor zichzelf bezig. Hij heeft een eenmanszaak in websites bouwen en is een van de eigenaren van een online platform. Daan: ‘Tijdens mijn sollicitatie heb ik al aangegeven dat ik nevenactiviteiten heb en dat stimuleren ze eigenlijk alleen maar. Dit vind ik heel fijn en belangrijk. Als die ruimte er niet was, was ik waarschijnlijk niet bij het RIG gaan werken.’

Sinds het begin werkt hij al bij DICTU en met Drupal. DICTU is dan ook de een van de weinige partijen in het Noorden die met PHP werkt. ‘Ik zou altijd nog kunnen omscholen tot Java-programmeur; Java wordt veel gebruikt binnen de overheid. Dan begin je alleen wel weer helemaal onderaan de ladder. Dus ik weet niet of ik daar de meerwaarde van inzie. Maar ik weet sowieso dat het RIG wil meedenken – ik heb nog nooit “nee” gehoord en alles is wel te bespreken – en zulke ontwikkelingen stimuleert. Zo word ik breder inzetbaar voor het RIG en kan ik mijzelf ontwikkelen op professioneel vlak.’