Waarom jij een datafunctie bij het Rijks ICT Gilde wil hebben

Een data engineer en een data scientist: mooie titels, maar wat is het nu precies? Hoe werkt het in de praktijk? En waarom zou je willen solliciteren naar een van deze functies? Wij vroegen Annelies Riezebos (25) en Thomas Brinkman (44) naar hun ervaringen als data engineer en data scientist bij het Rijks ICT Gilde (RIG) en wat hun werk zo leuk en uitdagend maakt.

Een uitdagende werkdag

Annelies is data scientist en Thomas is data engineer. Beide werken ze namens het RIG bij een opdrachtgever. Annelies zit op opdracht bij het Data Competence Centre van het ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Regelmatig werken we aan complexe Natural Language Processing (NLP) problemen’, vertelt Annelies. ‘Dit zijn data science-projecten waarbij je werkt met artikelen of andere vormen van vrije tekst. Uitdagende projecten; niet alleen op technisch inhoudelijk vlak, maar ook qua het vertalen van vraagstukken in technische oplossingen.’

Thomas werkt bij het innovatielab van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Binnen dit innovatielab worden diverse projecten gestart en wordt er veel samengewerkt met andere delen van de organisatie. Thomas: ‘Zoals veel andere organisaties werken we agile en kijken we bij elke sprint welke opdrachten uitgevoerd moeten worden.’

Word jij onze nieuwe collega? - UBR | Rijks ICT Gilde
Annelies Riezebos en Thomas Brinkman

Naast het werk voor de opdrachtgever komen Annelies en Thomas ook als tech consultants bij elkaar om aan gezamenlijke projecten te werken. ‘Bij het RIG zorgen we met al onze gebundelde kennis dat data, AI en algoritmen op een veilige en ethische manier worden ingezet binnen de Rijksoverheid. Hiervoor hebben we samen kennissessies en denken en werken we bijvoorbeeld mee aan algoritmebeleid en samenwerking binnen en buiten de overheid’, aldus Annelies.

Vrijheid en waardering

Thomas vindt de vrijheid die hij als data engineer krijgt bij zowel de opdrachtgever als het RIG erg prettig: ‘We worden vrijgelaten om mee te denken over onderwerpen op het gebied van data en samen een toekomst uit te stippelen. Dat bevalt mij erg goed. Het geeft energie en zorgt ervoor dat je net even een stapje meer doet als je de vrijheid en waardering krijgt.’

Annelies: ‘Bij het RIG kan ik meedenken over het grotere plaatje en alle kwesties die ontstaan rondom data-inzet door de overheid. Verder vind ik het allerleukste dat ik op opdracht kan werken aan grote data science-projecten waar we van begin tot eind samenwerken met beleidsmedewerkers die onze producten gaan gebruiken. Het is mooi om te werken aan een product waar zij écht iets aan hebben.’

‘Bij het Rijks ICT Gilde gaat het om wie jij bent, wat jij doet en hoe jij het beste tot je recht komt’

Begrijpelijk maken van data

‘Elk probleem is anders’, zegt Thomas. ‘Vaak moet er nagedacht worden over hoe een onderzoek opgezet moet worden. Wat de doelen zijn, hoe het geanalyseerd moet worden en welke data daarvoor nodig zijn. Dat het werk niet afgekaderd is door standaardprocedures houdt in dat je creatief moet zijn en oplossingen moet zoeken. Het is deze uitdaging die het werk leuk maakt.’

Volgens Annelies is het begrijpelijk maken van de data voor minder technische mensen en eindgebruikers een mooie uitdaging. ‘Maar ook zorgen dat de mensen die beleid maken over de inzet van data binnen de overheid de kansen én hindernissen van ons werk niet verkeerd inschatten.

Werken bij het RIG geeft energie

‘Ik vind het RIG zo geweldig, omdat niet alleen het plaatsen van mensen op een opdracht het doel is, maar de mensen op zich’, zegt Annelies. ‘Ik word alleen maar gestimuleerd en aangemoedigd om meer uit mezelf te halen door middel van cursussen, samenwerking en aansluiting. Er wordt nagedacht waar jij kunt bijdragen, ook bij het RIG intern. Je wordt overduidelijk niet geplaatst op een opdracht om je maar van de bank af te hebben.’

Het RIG werkt net als de hele Rijksoverheid voor de burger. En dat is ook precies waarom Thomas werkt bij het RIG: ‘Het RIG heeft geen winstoogmerk, maar wil het beste voor de burger. Deze instelling is verweven in de organisatie. Natuurlijk is er een opdrachtgever, maar welke opdrachtgever voor jou de juiste is, is ook belangrijk. En dan is er nog de samenwerking, de kennisdeling en de discussies met andere RIG-collega’s die veel energie geeft.’

Ook werken als data engineer of data scientist bij het Rijks ICT Gilde? Dat kan! Want wij zijn op zoek! Bekijk onze vacatures op onze Werken voor Nederland-pagina en solliciteer!