Cybertrainee Noah Baaren: ‘Ik vind het belangrijk dat de vrijheid en veiligheid die er nu is ook zo blijft.’

Noah Baaren werkt als Rijks I-trainee bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hij werkt voor de chief information security officer (CISO) aan het informatiebeveiligingsbeleid en houdt zich bezig met webportfoliobeheer. Hij werkt in een team van veertien collega’s waar hij alles aan kan vragen.

Informatiebeveiliging

Noah: ‘Het is belangrijk dat de informatiebeveiliging van de publieke websites van VWS op orde zijn en voldoen aan de informatiebeveiligingsstandaarden. In de afgelopen jaren zijn er veel websites ontstaan om Nederland goed te informeren over verschillende gezondheidsonderwerpen. Het is van belang dat al die websites voldoen aan de geldende informatiebeveiligingsstandaarden. Ik maak beleid en geef voorlichting over informatiebeveiliging en de richtlijnen.

Het is erg leuk om alle verschillende directies te spreken binnen het ministerie. Je leert in korte tijd heel veel mensen kennen. Dat is ook goed voor mijn netwerk. Iedereen kijkt weer anders naar de verschillende websites. Het is een hele uitdaging om alles samen te brengen. Ik ben de schakel tussen de technische kant en de medewerkers die niet zoveel kennis hebben van de informatiebeveiliging.

Goede begeleiding

Het Rijks I-traineeship is me erg meegevallen. Ik ben goed geland en ik werk in een leuk team met vriendelijke collega’s. Je krijgt meteen veel vrijheid en verantwoordelijkheid als starter en je wordt al snel gewaardeerd om je werk. Ook krijg ik veel begeleiding vanuit mijn opdrachtgever, traineecoördinator en ik heb sinds kort een mentor uit het vakgebied. Mijn mentor is beleidsmedewerker cyberbeleid bij het ministerie van Defensie. Het is goed om met iemand te sparren die je niet elke dag ziet.

Ook helpt de traineecoördinator mij op weg. Zo was ik laatst zenuwachtig voor de kennismakingsgesprekken voor mijn tweede opdracht. Ik heb haar toen gebeld en gevraagd om advies. Binnenkort ga ik aan de slag met mijn tweede opdracht bij het ministerie voor Justitie en Veiligheid, daar heb ik erg veel zin in.

Persoonlijke ontwikkeling

Elke twee weken is er een opleidingsdag. Persoonlijke ontwikkeling vind ik het leukst. Dat leer je niet op de universiteit. Je leert wie je bent, wat je wilt en ook hoe anderen over je denken. Vaak denk je anders over jezelf dan anderen jou zien. Het is mooi dat het Rijks I-Traineeship twee jaar duurt, want je hebt dan de tijd om vertrouwen op te bouwen en jezelf te verbeteren.

Hechte groep

Naast mijn werk als cybertrainee ben ik ook secretaris bij INTRA. INTRA is de vertegenwoordiging van de trainees van het Rijks I-Traineeship. Het is de spreekbuis van de Rijks I-trainees, schakelt met verschillende partijen die betrokken zijn bij het Rijks I-Traineeship en organiseert activiteiten om de verbinding tussen de trainees te versterken. Mijn leerdoel is om assertiever te worden en op mensen af te stappen, dus daarom meldde ik mij aan als secretaris. Ik ben een echte supporter en ik vind het belangrijk dat iedereen gehoord wordt. De groep trainees zijn erg hecht en je onderneemt samen veel leuke dingen, zoals een gala, wintersport en we gaan vaak borrelen.

Blijf jezelf

Mijn tip voor toekomstige trainees is dat je vooral jezelf moet blijven. Wees eerlijk en geef goed aan wat je wilt en niet wilt. Op deze manier wordt je gekoppeld aan een opdracht die echt goed bij je past.

Mijn ambities liggen bij de nationale veiligheid. De technologie gaat zo snel en overal heb je te maken met cyber. Bescherming van de digitale veiligheid wordt steeds belangrijker. Ook als je kijkt naar de geopolitieke ontwikkelingen. Ik vind het belangrijk dat de vrijheid die we nu genieten in Nederland ook zo blijft en daarom wil ik me inzetten om de nationale veiligheid te beschermen.’

Over Noah

Noah Baaren volgde de master Crisis and Security Management aan de Universiteit van Leiden. Hij woont in Den Haag en in zijn vrije tijd sport hij graag, houdt hij van lezen en wandelen en gaat hij graag naar het strand.