Cybertrainee Doortje: ‘Ik krijg volop de ruimte om mezelf te ontwikkelen.'

Bij de IND werken verschillende Rijks I-trainees mee aan de uitvoering van het vreemdelingenbeleid. Werken bij de IND is werken voor de maatschappij, of het nu gaat om vluchteling of een kennismigrant die een verblijfsvergunning nodig heeft. Doortje is 1 van die I-trainees. Zij werkt als Cybertrainee bij Team Informatiebeveiliging (IB) bij de IND. Omdat de IND met veel persoonsgegevens werkt, heeft dit team de belangrijke taak om het IT-landschap veilig te houden.

Achter de schermen meekijken

Bij de IND wordt op dit moment het informatiesysteem vernieuwd, waarvoor een ontwikkelproces is gestart. 'Ik ben aan het inventariseren waar de IND op dit moment staat op het gebied van veilige software ontwikkeling aan de hand van een volwassenheidsmodel. Ik ga in gesprek met ontwikkelaars, architecten, product owners en andere leden van de ontwikkelteams om vast te stellen hoe volwassen het ontwikkelproces is op het gebied van software security. Het is erg gaaf om op deze manier achter de schermen mee te kunnen kijken.'

'Wat ik leuk vind aan Team IB is dat ik hier alles mag vragen. Ik heb geen IT-achtergrond, dus soms is het moeilijk om het IT-jargon van mijn collega’s te begrijpen. Maar iedereen is bereid om het uit te leggen, totdat je het snapt.’

Goede sfeer

Naast alle kennis die ik op doe in mijn opdracht, worden er door de Leer- en Ontwikkel Campus (LOC) van de Rijksoverheid ook aanvullende cursussen en trainingen georganiseerd. Zo heb ik een tijdje geleden een SANS training gevolgd, waar ik heel concrete kennis heb opgedaan op het gebied van cybersecurity.

Binnen de groep Rijks I-trainees heerst een goede sfeer. Het is een leuke groep jonge mensen met een enthousiaste en nieuwsgierige mindset die meer willen leren. Dat geeft energie.

Puzzelen naar de waarheid

Mijn ambities liggen richting de opsporing. Ik vind het enorm leuk om te puzzelen en op zoek te gaan naar de waarheid. Als kind vond ik het al leuk om samen met mijn broer speurtochten te bedenken met allemaal raadsels. Bij mijn laatste master speelde dit ook een grote rol – hier draaide het om patroonherkenning in taal: kun je iemand herkennen aan hun taalgebruik? En kan taal als een soort “vingerafdruk” fungeren?

Daarnaast vind ik het erg belangrijk om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Bij de Rijksoverheid krijg ik daarvoor volop de ruimte en ik kan ik mezelf blijven ontwikkelen.

Doortje

Open blik

Mocht je het I-traineeship overwegen dan is mijn tip om er met open blik in te gaan. Want elk team is anders, elke instantie en elk mens is anders. Je kan leren wat je leuk vindt en ook wat je juist niet leuk vindt.

Over Doortje

Naast mijn baan ben ik ook erg actief. Graag speel ik een potje tennis en in de ochtend neem ik graag een duik in de zee. Ook maak ik muziek, ik speel piano en gitaar en ik zing. Wandelen, koken doe ik graag en ik zit in het bestuur van Denkkracht Utrecht, waar ik meedenk met organisaties die een sociaal-maatschappelijk vraagstuk hebben.