ICT-trainee Rosa: ‘Het werk dat ik doe is relevant voor de samenleving’

ICT-Trainee Rosa wil graag iets betekenen voor de maatschappij en koos daarom voor het Rijks I-Traineeship om erachter te komen welke mogelijkheden er zijn op het gebied van ICT binnen de Rijksoverheid. Hierbij dacht ze niet meteen aan de IND waar ze nu wel aan de slag is als ICT-trainee. Rosa: ‘Het werk dat ik hier doe is zeker relevant voor de samenleving.’

Bruggenbouwer

Rosa werkt als ICT-trainee bij de IND bij het productiehuis dat valt onder de directie informatievoorziening. Rosa: ‘Ik ben bezig met het opstellen van een kader en richtlijnen voor het toolingbeleid voor het ontwikkelproces. Er zijn allemaal verschillende tools in gebruik en hiervoor zijn de benodigde licenties nodig. Het is belangrijk dat alle teams dezelfde tools gebruiken, zodat je ook makkelijk van team kan wisselen. Maar het is ook belangrijk dat er beleid is op het gebied van Open Source, waarvan het overzicht behouden veel lastiger is. Ik ben een bruggenbouwer tussen de verschillende afdelingen en mensen. Ik breng ze met elkaar in contact en ik zorg dat er een overzicht en communicatie komt over de verschillende tools.

Soms voelt het alsof mijn opdracht wel ver van de samenleving afstaat, maar als je er verder over nadenkt dan is het erg belangrijk dat ontwikkelaars hun werk goed en veilig kunnen doen, zodat dit bijdraagt aan een goed en snel verwerkingsproces van de IND aanvragen. Daarom is mijn werk zeker relevant voor de samenleving.’

Rosa Amptmeijer

Leerdoelen behaald

Ik heb bij deze opdracht vooral veel van de kantoorpolitiek geleerd en minder vak- en technisch inhoudelijk. Zo zie je snel hoe teams samenwerken. Soms mist er duidelijke communicatie over hoe de taken verdeeld worden. Dat is heel interessant en leerzaam om te zien. Aan het begin van mijn traineeship heb ik leerdoelen opgesteld, maar ik kwam er laatst achter dat ik die al bereikt had. Je ontwikkelt je hier zo snel.

Ook is het leuk om te zien hoe leergiering en ambitieus alle trainees zijn. Het geeft veel energie om te horen waar iedereen mee bezig is. En te kunnen sparren met andere trainees.’

Mijn droom

‘In de toekomst wil ik graag dat Computational thinking of digitale geletterdheid een verplicht vak wordt op de middelbare school net als Maatschappijleer. In dit vak leer je dan over phishing, veiligheid op het internet en je doet basiskennis op over programmeren. Dat vind ik enorm belangrijk en hier zou ik me graag voor in zetten. Mijn droom is om dat vak dan de laatste tien jaar voor mijn pensioen te geven. Daarom zou ik ook graag nog een opdracht willen doen bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.'

Over Rosa

Rosa Amptmeijer studeerde Creative Technology en Interaction Technoloy  aan de Universiteit Twente. Naast haar werk als ICT-trainee is Rosa creatief met textiel, haken, breien en gamen.