Datatrainee Carien: ‘Fijn om zelf te ontdekken wat ik wil’

Bij het Rijks I-Traineeship voer je in twee jaar tijd drie opdrachten uit bij verschillende rijksorganisaties in heel Nederland. Iedere acht maanden is er een moment waarop de trainees wisselen van opdracht: de zogenaamde werkplekwissel. Carien Dijkhof is sinds september 2021 Datatrainee. Ze is momenteel bezig met haar derde opdracht en heeft dus al twee werkplekwissels achter de rug. Welke keuzes heeft zij daarbij gemaakt en hoe?

Tijdens haar studie Bedrijfscommunicatie ontdekte Carien Dijkhof dat ze cijfers en data heel interessant vond. Na haar pre-master Communication and Information Sciences: Data Science, Business and Governance aan de Universiteit Tilburg, volgde ze een master Data Science & Society. Na afloop nam ze een jaar de tijd om inzichtelijk te krijgen wat ze exact wilde op het gebied van werk. Ze besefte dat een traineeship bij de overheid haar de zekerheid kon bieden die ze zocht. Carien kwam in aanmerking voor het Rijks I-Traineeship en koos de Datatrack.

Communicatie en data

Voor ze haar communicatiestudie begon, deed Carien een jaar criminologie. Niet geheel verrassend werd ze voor haar eerste opdracht als Rijks I-trainee gematcht met de Dienst Justitiële Inrichting (DJI) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Voor haar tweede opdracht zocht ze een plek waar zij een brug kon slaan tussen communicatie en data. Maar, hoe vind je zo’n tweede opdracht? Je kunt bijvoorbeeld zelf een rijksorganisatie benaderen voor een opdracht op het gebied van ICT, Data of Cyber, maar je kunt ook gebruikmaken van de opdrachtengids die het team Rijks I-Traineeship opstelt. Hierin staan de opdrachten die de opdrachtgevers op dat moment beschikbaar hebben. Carien besloot het op haar eigen manier te doen.

Tweede opdracht

Ze zocht contact met twee datatrainees waarvan ze wist dat zij een interessante opdracht hadden uitgevoerd en vroeg naar hun ervaringen. Zodra de opdrachtengids uitkwam en de officiële opdrachtomschrijving bekend was, nam ze contact op met de betreffende opdrachtgever. Het ging om een opdracht bij het project I-Arbeidsmarktcommunicatie (I-AMC). Carien: ‘Door de combinatie van data en communicatie sloot deze opdracht goed aan bij mijn interesses en opleidingen. Ik mocht op gesprek komen en merkte snel dat we een goede match waren.’

Project I-AMC valt onder het programma Versterking HR-ICT Rijksdienst - tegenwoordig I-Vakmanschap – en zet zich in om IT’ers te werven voor de Rijksoverheid. Met onder andere online campagnes, evenementen en e-mailmarketing geeft I-AMC inzicht in het brede palet aan loopbaan- en ontwikkelingsmogelijkheden op het gebied van IT binnen het Rijk. ‘De opdracht begon met een introductiedag. Je bespreekt dan de zakelijke dingen zoals de software die wordt gebruikt en de accounts die voor je worden geregeld. Ik werd voorgesteld aan het team, hoorde waar zij mee bezig waren, wat zij van mij verwachtten en andersom. Acht maanden later kan ik wel zeggen dat ik veel heb geleerd over data-analyse in arbeidsmarktcommunicatie’, vertelt ze.

Opdrachtengids

Carien vindt het fijn dat ze binnen het Rijks I-Traineeship de ruimte kreeg om zelf te ontdekken wat ze wil en hoe ze het tweejarige traineeship wil invullen. Voor het zoeken naar de derde opdracht gebruikte ze de opdrachtengids. Ze ploegde hem helemaal door en maakte een top vijf van opdrachten die ze goed bij zich vond passen qua omschrijving en leerdoelen. Met haar begeleider Mandy Smits sprak ze die opdrachten door. Carien: ‘Zij gaf me tips over wat ik kon vragen tijdens het kennismakingsgesprek en waar ik op moest letten.’ Bovendien kun je als I-trainee hulp en begeleiding krijgen van je traineecoördinator van het Rijks I-Traineeship. Die neemt graag de tijd om met jou even te sparren over een vervolgplek. Zo kan die jou helpen bij vragen als: “Welke werkomgeving past bij mij? Wat wil ik leren tijdens mijn volgende opdracht?” en “Van welke werkzaamheden krijg ik energie?”.

Data-science

‘In de twee voorgaande opdrachten werkte ik als data-analist en nu wilde ik de kant van data-science verder ontdekken. Het verschil? Een data-analist kijkt naar de cijfers van vroeger. Een data-scientist duikt dieper in de materie en trends en ontwikkelt modellen om voorspellingen te doen’, vertelt Carien. Ze wist inmiddels ook dat ze graag met een team samenwerkt aan een opdracht, en dat ze haar laatste opdracht in het veiligheidsdomein wilde uitvoeren. De opdracht die haar het meest aansprak, was de opdracht bij Justid, de Justitiële Informatiedienst van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Justid zorgt ervoor dat cruciale informatie op het juiste moment beschikbaar is in de keten van het veiligheidsdomein waar het onderdeel van is. ‘Tijdens het eerste gesprek met mijn huidige opdrachtgever was de klik er gelijk. Toch heb ik ook nog gesprekken gevoerd met de andere mogelijke opdrachtgevers, want ik wilde zeker weten dat dat dit de juiste opdracht was. En het is fijn om dit soort gesprekken te kunnen oefenen.’

Het is goed dat ik mezelf de ruimte kon geven om op mijn eigen manier een volgende opdracht te zoeken.

Ruimte

Sinds januari 2023 is Carien bezig met haar opdracht bij Justid. ‘Tijdens dit traineeship heb ik gemerkt dat ik interesse ontwikkelde in een datafunctie in het veiligheidsdomein, maar ook een functie die wat dichter bij de mensen staat. Ik vind het van grote waarde om werk te doen dat in zekere zin direct bijdraagt aan de samenleving.’ Ook is ze tot een bepaald inzicht gekomen: ‘Uiteindelijk heb ik alle drie de opdrachten bij uitvoerende organisaties gedaan; kennelijk passen die bij mij. Ik denk omdat ik me hier over het algemeen meer met de analytische kant, en ook de menselijke kant, van data kon bezighouden.’ Over het pad dat ze koos, zegt ze: ‘Misschien was ik licht afwachtend, maar omdat ik nog niet duidelijk wist wat ik wilde, was dit voor mij de juiste manier. Andere trainees wisten al gelijk welke opdracht ze wilden en bij welke organisatie. Voor mij was het goed dat ik mezelf de ruimte kon geven om het op mijn eigen manier te doen en een opdracht te zoeken die bij mij past. Het is fijn dat dit binnen het Rijks I-Traineeship allemaal mogelijk is.’