Zachte landing bij het Rijks I-Traineeship

Lea Kroesbergen is sinds september 2022 ICT-trainee bij het Rijks I-Traineeship. Ze studeerde HBO Rechten aan de Hanzehogeschool Groningen en deed een meewerkstage én afstudeerstage bij DUO, waar ze zich voornamelijk richtte op privacy. Nu, tijdens haar opdracht bij de Autoriteit Persoonsgegevens zet ze die lijn door. Hoe verliep die overgang van haar hbo-studie naar het werkende leven?

Lea Kroesbergen

Gedurende haar opleiding begon Lea zich meer te interesseren in het onderwerp privacy. Zo volgde ze de minor Privacy Management, waar ze extra kennis opdeed over het onderwerp en onder andere leerde over informatiebeveiliging, informatiemanagement en veranderkunde. Tijdens haar meewerkstage bij DUO hielp Lea met het opstellen van kaders en beleid rondom de AVG. Deze vertaalde zij door naar richtlijnen over hoe de medewerkers van DUO zich aan de AVG moeten houden. Ook adviseerde ze collega’s over gegevensverwerking. Na het voltooien van haar meewerkstage ging ze ook afstuderen bij DUO. Lea: ‘Ik deed een afstudeeronderzoek naar het privacy volwassenheidsmodel van het CIP (Centrum voor Informatiebeveiliging en Privacybescherming) en in hoeverre DUO voldoet aan de normen van de AVG. Door beide ervaringen bij DUO wist ik dat ik door wilde leren over privacy en wilde werken bij de Rijksoverheid.’

Eerste opdracht

Lea vervult haar eerste opdracht als Rijks I-trainee bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dat was geen verrassing want: ‘binnen de AP draait alles om privacy en gegevensbescherming, iets waarin ik al ervaring had opgedaan. Ook wilde ik binnen een kleinere organisatie dan DUO werken.’ Lea werkt op de afdeling Systeemtoezicht en richt ze zich op de sectoren ‘Onderwijs en kinderen’ en ‘Telecom, internet, media en technologie’. Lea: Vanuit de AVG moeten organisaties voldoen aan bepaalde privacyregels. Op de afdeling Systeemtoezicht houden we hier toezicht op en sturen we eventueel bij. Ik voer bijvoorbeeld gesprekken met scholenkoepels, de Vereniging Hogescholen en de MBO-raad over hoe het ervoor staat met de digitale veiligheid van hun scholen, en we behandelen klachten over misbruik van persoonlijke gegevens. Voor de andere sector doe ik een verkennend onderzoek naar de aandachtspunten voor de AP rondom de digitale identiteit. De Europese commissie wil dat namelijk gaan invoeren en zo kunnen Europese burgers bijvoorbeeld hun rijbewijs bewaren in de digitale wallet op hun telefoon.’

Zachte landing

Tijdens haar opleiding hield Lea zich ook al bezig met privacy en die kennis past ze toe in haar traineeship-opdracht bij AP. Wel is er een groot verschil tussen studeren en werken, vindt ze. ‘Daarom ben ik blij dat ik mijn meewerk- en afstudeerstage bij DUO heb gedaan. Ik gaf daar adviezen over gegevensverwerking en schreef beleid over de toepassing van de AVG. Dat, en het werkende leven in het algemeen, is dus niet nieuw voor mij. Als Rijks I-trainee heb ik wel meer verantwoordelijkheden dan toen ik stagiaire was en daar moest ik eerst aan wennen. Gelukkig kreeg ik binnen het Rijks I-Traineeship veel begeleiding, waardoor de start van dit traineeship een zachte landing was.’