Energieke start voor 7e lichting Rijks I-trainees

Op 1 september verwelkomde het Rijks I-Traineeship de zevende lichting Rijks I-trainees. Dit jaar een groep van 72 enthousiaste, startende talenten. Het traineeship werd ingeluid met drie introductiedagen waarin kennismaking met elkaar als trainees, de Rijksoverheid, het Rijks I-Traineeship en de stad Den Haag centraal stond.

Dag 1

De nieuwe ICT-, Data- en Cybertrainees kregen een uitgebreid en gevarieerd programma voorgeschoteld tijdens de introductiedagen. Het programma startte op donderdag 1 september met een presentatie over het Rijks I-Traineeship en over wat de trainees de komende twee jaar kunnen verwachten. Daarna mochten de trainees meteen in de actiestand: per track deden zij ludieke spelletjes en opdrachten om elkaar te leren kennen. ’s Middags verhuisde de groep naar de Tweede Kamer, waar de trainees een rondleiding kregen van oud-trainee Sybren Deuzeman. Vervolgens werden de trainees officieel beëdigd als rijksambtenaar tijdens de Eed & Belofte. Als afsluiting van de dag werd er geproost op de start van het traineeship.

Dag 2

Op de tweede introductiedag waren er presentaties van de Leer en Ontwikkel Campus (de centrale organisator van het leer- en ontwikkeltraject van de trainees), de Rijksacademie (verantwoordelijk voor de vakinhoudelijke opleidingsdagen) en InterCoach (verantwoordelijk voor het Trainee Ontwikkeltraject). Ook werd er een presentatie gegeven over diversiteit en inclusie en werd er een toelichting gegeven op praktische HR-zaken. Na een ochtend informatie te hebben geabsorbeerd, was het hoog tijd voor wat actie. Eén van deze activiteiten was een Cybercare spel: een serious game, speciaal voor het Rijk ontwikkeld en gaat over keuzes maken op het gebied van financiën, digitale weerbaarheid en veiligheid. De andere activiteit was een TukTuk tour: een rondtocht met TukTuks door Den Haag, langs ministeries en andere Haagse highlights.

Rijks I-trainees van lichting 7

Dag 3 & 4

Op maandag 5 september hebben de trainees kennisgemaakt met de opdrachtgever waar zij de komende 8 maanden hun eerste opdracht zullen uitvoeren. Dinsdag stond hen echter nog een laatste introductiedag te wachten. Op deze dag werden er portret- en groepsfoto’s gemaakt en de werktelefoons en -laptops werden uitgereikt. Ook waren er twee activiteiten: Lego4Scrum, waarbij trainees in gesprek gaan over persoonlijke (leer)doelen met behulp van Lego-bouwwerken, en een GPS-game. In groepjes liepen de trainees door Den Haag om met een tablet in de hand opdrachten uit te voeren en zo een hacker te ontmaskeren. Na deze activiteiten kwamen de trainees weer bijeen in de plenaire zaal. De traineevertegenwoordiging INTRA presenteerde zich, gevolgd door een Q&A-sessie met een aantal trainees van lichting 6. Hier werden handige tips uitgewisseld en vragen van de nieuwe trainees beantwoord. INTRA sloot het programma af met een pubquiz, waar ook de volledige zesde lichting bij aanwezig was. Zo konden de nieuwe trainees ook meteen de huidige trainees leren kennen. Daarna was er een gezamenlijke borrel.

Terugblik

Nathalie Janssen, een van de nieuwe Datatrainees, vertelt over haar eerste paar dagen bij het Rijks I-Traineeship: “Er heerste een relaxte en toch ook nieuwsgierige sfeer; iedereen stond open om elkaar te leren kennen en er was veel wederzijdse interesse in ieders eerste opdracht. In het programma van de introductiedagen was er een goede balans tussen het leren kennen van de trainees en het team, de activiteiten en de nodige informatie. Zelf vond ik de TukTuk-tour erg leuk en nuttig, want nu weet ik gelijk waar alle rijkskantoren in Den Haag staan. De Lego4Scrum-game was bovendien een toffe manier om elkaar op een speelse manier wat beter te leren kennen en na te denken ver wat je uit dit traineeship wilt halen. Ik vond het echt ontzettend leuk!"

"Het was geweldig om te zien dat de trainees er met elkaar hele leuke introductiedagen van hebben gemaakt."

Ook Gijs Vermeulen, teamleider bij het Rijks I-Traineeship, blikt terug op geslaagde introductiedagen: “Het is altijd een feest om weer een nieuwe lichting trainees te verwelkomen, ook dit jaar. We werden dit jaar gelukkig niet beperkt door coronamaatregelen, en het was geweldig om te zien dat de trainees er met elkaar hele leuke introductiedagen van hebben gemaakt. Het programma was afwisselend en verliep soepel, de betrokkenheid vanuit de trainees was heel groot en ook de trainees onderling trokken al snel samen op. Het is wederom een erg leuke en energieke lichting trainees!"