5e lichting Rijks I-trainees sluit traineeship af met spetterende endgame

Op 6 en 7 juli speelde de vijfde lichting trainees van het Rijks I-Traineeship een endgame als afsluiting van het traineeship. Het event markeerde het einde van het opleidingsprogramma van het traineeship, dat wordt gefaciliteerd door het Leer en Ontwikkel Platform (LOC). Dit jaar kon het eindevent in z’n geheel fysiek plaatsvinden, op de bijzondere locatie Madurodam in Den Haag.

De endgame was de laatste editie van de superheldentrilogie Alpha Lions, die in 2020 startte. Na een slechterik die de Rijksoverheid wilde uitwissen (2020) en ogenschijnlijk tegengestelde maatschappelijke opgaven (2021) ging de storyline dit jaar over de slechterik Dark Voices. Hij verschool zich achter The Red Wall, die symbool staat voor bureaucratie. De opdracht voor de Rijks I-trainees? Die muur doorbreken en de slechterik verslaan. Hiervoor moesten ze de Alpha Lion-superhelden verzamelen, door ze eerst vrij te spelen door middel van challenges. Deze challenges vonden plaats in zowel de online als de echte wereld. Daarbij was net als in de vorige edities iedere superheld gekoppeld aan maatschappelijke opgaves zoals volksgezondheid, klimaat en armoede. Dit alles speelde zich af in een multiverse: een combinatie van een bordspel, een evenementengame en online games. Met succes, want ook lichting 5 is erin geslaagd de wereld te redden.

Projectvoorstel en ontknoping

Ook kregen de trainees de opdracht om met hun team een projectvoorstel te ontwikkelen. Dit moesten ze vervolgens presenteren aan een vakjury onder leiding van Ronald Barendse, directeur van UBR. De jury verkoos SamenWijs van team 9, Nein, als winnaar. Dit team presenteerde een projectvoorstel om de kansenongelijkheid in het onderwijs te verminderen door ouders te ondersteunen in het verbeteren van de onderwijsresultaten van hun kind. 

SG BZK Maarten Schurink deelde de ontknoping van de endgame met de Rijks I-trainees: de moraal van het verhaal is dat ‘de slechterik’ niet bestaat en dat iedereen – dus ook een Alpha Lion – een draak in zich heeft (een valkuil), die niet bevochten hoeft te worden, maar moet worden geaccepteerd. Een wijze les!

Energie

Ook dit jaar ontwierp Marthijn de Blaeij de game en het verhaal eromheen. Marthijn vertelt: “Eindelijk kon de endgame eens volledig live plaatsvinden. Daarom hebben we deze keer groter uitgepakt. Zo hebben we een eigen tune laten maken door componist Djuri Boot en heb ik samen met Roos Huijskes, student aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, het spel begeleid. Michaël Ramlal heeft wederom de vormgeving van de superhelden gedaan en Jelle Kunst was de artdirector. Het was fijn samenwerken met dit team!” Doordat de endgame fysiek plaatsvond, was de dynamiek anders dan voorgaande jaren. Marthijn: “Ik vond het tof om te zien dat alle trainees aan het rennen, vliegen en springen waren om de challenges te volbrengen. Iedereen deed erg betrokken mee, de energie spatte ervan af.”  

Vakjury met v.l.n.r.: Ronald Barendse (Plv DG Generaal Vastgoed en Bedrijfsvoering & Toezichthouder), Edgar Heijmans (wnd directeur en Kwartiermaker O&P), Richard Vielvoije (Kwartiermaker Ontwikkelbedrijf VBR), Nizanne Kruithof (Directeur Internationaal en Veiligheid bij I-Interim Rijk), Corine Schipper (plv directeur NCSC en Unithoofd Staf) en René van Delft (Portefeuillehouder Interne organisatie & Bedrijfsvoering Ontwikkelbedrijf VBR i.o.). Op de rug gefotografeerd: Marthijn de Blaeij.

Goede sfeer

De collega’s van het Rijks I-Traineeship en het LOC Platform zijn het erover eens: Marthijn en zijn ontwikkelteam zijn er opnieuw in geslaagd een fantastische game te creëren die aansluit bij de I-thema’s van de Rijksoverheid. Ook vanuit de Rijks I-trainees kwamen er veel positieve reacties. Datatrainee Jaap Oomen zat in team 2, dat een projectvoorstel presenteerde over het vergroten van digitale weerbaarheid bij kinderen. Hij vertelt: "De verhaallijn van de game stak goed in elkaar en er was veel enthousiasme bij de organisatie, waardoor wij als trainees ook enthousiast werden. Als teams streden we eigenlijk niet tegen elkaar, maar werkten we vaak samen aan challenges. Ik vond het erg leuk en heel gezellig dat we twee dagen met elkaar optrokken. De sfeer zat er goed in!"