Datawarehouse bouwen bij DTC: van inzicht tot skateboard

Ben van der Borg is sinds september 2020 ICT-trainee bij het Rijks I-Traineeship. Hij woont samen met zijn vrouw in Ede en codeert en gamet graag in zijn vrije tijd. Een rasechte nerd, noemt hij zichzelf. Zijn derde en daarmee laatste opdracht van dit traineeship is bij het Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Zijn taak: het opzetten van een datawarehouse, dat inzicht biedt in de aanwezige en binnenkomende data. In dit interview vertelt hij over zijn opdracht.

Ben omschrijft zichzelf als een kritisch persoon die goed het volledige plaatje kan zien en denkt in mogelijkheden. Tijdens het gamen, het spelen van strategische bordspellen en programmeren komen deze eigenschappen goed van pas, evenals tijdens zijn tijd als Rijks I-trainee. Voordat Ben startte aan het traineeship, studeerde hij hbo Rechten aan de HAN in Nijmegen. Daarvoor heeft hij al allerlei studierichtingen geprobeerd: van accountancy tot scheikunde en van psychologie tot wiskunde. Rechten was echter de studie die hem het meeste aansprak én die hij afmaakte. Als verbreding volgde hij in zijn derde jaar een ICT-gerelateerde minor ‘Scripting for designers’, en deze vond hij geweldig. Hij studeerde af bij de provincie Gelderland door onderzoek te doen naar de digitalisering van de bezwaarschriftprocedure. Vanwege de prettige sfeer die er bij de provincie heerste, ontdekte Ben dat hij na zijn studie bij de Rijksoverheid wilde werken. Bovendien wilde hij de IT-wereld in stappen. Het Rijks I-Traineeship was voor hem een perfecte vervolgstap.

Wat houdt jouw opdracht bij het DTC in?

Bens eerste opdracht was bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de tweede periode van acht maanden zat hij bij de Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO). Momenteel werkt Ben bij het Digital Trust Center (DTC). Hij vertelt: ‘Het DTC helpt ondernemers en niet-vitale organisaties om veilig digitaal te ondernemen. Dit doen we onder andere door advies te geven, dreigingsinformatie te delen en tools aan te bieden waarmee organisaties kunnen meten hoe cyberveilig zij zijn. Via verschillende bronnen komen er enorm veel anonieme data binnen, bijvoorbeeld over welke informatie het vaakst wordt opgezocht en welke van onze tools het meest gebruikt worden. Maar we bekijken ook bij welke vraag in een cybersecuritybasisscan mensen het vaakst afhaken, en uiteraard naar de data die uit de tools en scans komen over wat Nederlandse organisaties al doen op het gebied van cybersecurity. Aan mij is gevraagd om deze data te verzamelen, te managen en inzichtelijk te maken in een datawarehouse.’

Ben van der Borg

Ben vertelt dat er vanuit het DTC nog geen specifieke ideeën waren over hoe de informatiehuishouding vorm moest krijgen. ‘Ik heb eerst geïnventariseerd welke data reeds aanwezig zijn en welke er allemaal binnenkomen bij het DTC. Op dit moment ben ik nog bezig met het analyseren van de data die uit onze eigen tools komen, bijvoorbeeld uit de basisscan en de risicoklassescan. Deze informatie wil ik overzichtelijk weergeven op één centrale plek. Met die informatie kunnen we als DTC vervolgens iets, bijvoorbeeld een bestaande tool aanscherpen, een nieuwe tool ontwikkelen die beter aansluit op de behoeften van de organisaties, of we kunnen meer informatie delen over een specifiek cybersecurityonderwerp’, vertelt Ben.

Wanneer ben je tevreden?

Ben antwoordt: ‘Als de data op zo’n manier worden weergegeven dat collega’s van het DTC het onderste uit de kan kunnen halen uit die data en hun eigen werkzaamheden zo goed en datagericht mogelijk kunnen volbrengen. Het mooiste zou dan zijn om het datawarehouse zo in elkaar te zetten dat het simpel in gebruik is, dat de data makkelijk vindbaar is en dat mijn collega’s ook data kunnen inzien of tegenkomen waar zij wellicht weer nieuwe ideeën van krijgen. Op deze manier kunnen we niet-vitaal Nederland misschien beter helpen om meer cyberveilig te ondernemen. Om even een vergelijking te maken: natuurlijk streef je ernaar om in een periode van acht maanden een Tesla te bouwen. Maar zolang ik een skateboard kan opleveren die daadwerkelijk stevig is en rolt, die mijn collega’s van DTC verder kan brengen en waarvan zij graag gebruikmaken, dan denk ik dat ik tevreden mag zijn.’